САМОХА РОМАН АНАТОЛІЙОВИЧ ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ СТУДЕНТІВ ПЕДАГОГІЧНИХ УНІВЕРСИТЕТІВ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ НАРОДНИХ ТРАДИЦІЙ




  • скачать файл:
Название:
САМОХА РОМАН АНАТОЛІЙОВИЧ ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ СТУДЕНТІВ ПЕДАГОГІЧНИХ УНІВЕРСИТЕТІВ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ НАРОДНИХ ТРАДИЦІЙ
Альтернативное Название: САМОХА РОМАН АНАТОЛЬЕВИЧ ИННОВАЦИОННЫЕ ТЕХНОЛОГИИ ФИЗИЧЕСКОГО ВОСПИТАНИЯ СТУДЕНТОВ педагогическом университете С ИСПОЛЬЗОВАНИЕМ НАРОДНЫХ ТРАДИЦИЙ
Тип: Автореферат
Краткое содержание: У вступі обґрунтовано актуальність проблеми дослідження, визначено об’єкт, предмет, мету і завдання дослідження, сформульовано гіпотезу, теоретико-методологічні основи дослідження, наукову новизну, теоретичну і практичну значущість результатів дослідження.
У першому розділі – “Теоретичні засади інноваційних технологій фізичного виховання студентів педагогічних університетів” – проаналізовано літературні джерела з досліджуваної проблеми, сформульовано сутність поняття “інноваційні технології фізичного виховання” як різновиду педагогічних технологій, розкрито роль народних традицій у фізичному вихованні, висвітлено емпіричний досвід роботи кафедр фізичного виховання щодо впровадження інноваційних технологій у педагогічних університетах. Визначено критерії, показники та виявлено рівні сформованості когнітивного, мотиваційного і діяльнісного компонентів фізичного виховання в студентів педагогічних університетів.
Вивчення наукових досліджень О. Губарєвої, Л. Лубишевої, Г. Попова, В. Селуянова з проблеми інноваційних технологій фізичного виховання студентів засвідчує, що вони розробляються таким чином, щоб бути оптимально розвивальними й при їх застосуванні створювалися сприятливі передумови для перебігу виховного процесу. Це пов’язано з тим, що для студентів головною метою фізичного виховання є подальше покращення рівня фізичної культури, поглиблення знань про фізичну підготовленість, формування позитивного ставлення до систематичних занять фізичними вправами як із спортивною, так і оздоровчою спрямованістю. Теоретичні ж засади здоров’язберігаючих технологій, підвищення фізичної підготовленості та рухової активності молоді мають визначальне значення у створенні інноваційних технологій фізичного виховання студентів.
У дослідженнях В. Пілата, Є. Приступи та інших авторів визначено, що в основу створення інноваційних технологій фізичного виховання має бути покладена національна ідея про формування морально-досконалої особистості. Цій вимозі повною мірою відповідає відроджена козацька система фізичного вдосконалення молоді. Вона застосовується з урахуванням сучасних вимог до навчально-виховного процесу. Її основу складають різні види єдиноборств, які культивуються в Україні і відповідають менталітету нашого народу. Ця система фізичного вдосконалення привертає увагу як досконалими формами і методами фізичної підготовки так і гуманістичними принципами.
Б. Блюменштейн, Ю. Коджаспіров зазначають, що різні форми фізичного виховання, які впроваджуються з народними танцями, співом, музичним супроводом, мають значний педагогічний потенціал у справі залучення студентської молоді до регулярних занять фізичними вправами. Тому суттєвий виховний вплив мають ті інноваційні технології фізичного виховання, що містять народні традиції у вигляді національного фольклору.
Аналіз праць В. Артикула, І. Богдана, Б. Ведмеденка, М. Дубовика, К. Жукотинського, В. Кузя засвідчує, що відродженню національної системи козацьких єдиноборств сприяють методики підготовки в греко-римській і вільній боротьбі, які є в даний час науково обґрунтованими видами спорту. Розроблені інноваційні технології мають адаптуватися до умов проведення занять з фізичного виховання зі студентами педагогічних університетів.
У наукових працях В. Бальсевича, В. Шнейдера вказується, що все більше уваги має приділятися ідеї конверсії технологій спортивної підготовки в інтересах удосконалення методик фізичного виховання студентської молоді. Тому досить перспективним напрямом покращення фізичного виховання у вищий школі є використання досягнень з методики спортивного тренування, що мають втілюватися в інноваційні технології фізичного виховання студентів.
Вивчення праць В. Бальсевича, Н. Басової, Ю. Васькова, Г. Кайдалової, О. Кіяшко, Л. Лубишевої, Г. Попова, В. Столярова та ін. дозволило визначити сутність поняття „інноваційні технології фізичного виховання”. Вони є інноваційними за умов: 1) коли елементи, які їх складають, тільки починають науково осмислюватися і не отримали достатнього поширення в сучасній практиці; 2) коли існуючі й загальновживані засоби фізичного виховання застосовуються з інших позицій і в трансформованому контексті; 3) коли створюється нова концепція навчально-виховного процесу з фізичного виховання, яка ґрунтується на попередніх дослідженнях; 4) коли переглядаються принципи соціального життя особистості, визначаються напрями її розвитку й індивідуально добираються відповідні засоби фізичного виховання.
На основі аналізу наукових праць В. Артикула, Б. Ведмеденка, В. Гузиніна, М. Зубалія, В. Кузя, О. Остапенка, В. Пілата, Ю. Руденка, З. Сергійчук, С. Стефанюк були актуалізовані окремі положення фізичного виховання стосовно тих його форм, що містять елементи національної фізичної культури. Це дало можливість визначити, що інноваційні технології фізичного виховання із застосуванням народних традицій мають високий потенціал щодо залучення студентської молоді до регулярних занять фізичними вправами та оздоровлення.
Для визначення ефективності впровадження інноваційних технологій фізичного виховання із застосуванням народних традицій та сформованості в студентів когнітивного, мотиваційного і діяльнісного компонентів були використані такі критерії: знання про фізичне виховання, здоров’я і здоровий спосіб життя, про цінності здоров’я і здорового способу життя; уміння дотримуватися вимог здорового способу життя; ініціативність у проведенні фізкультурно-оздоровчих заходів та дотриманні вимог здорового способу життя. Показниками наявності зазначених компонентів були: повнота, системність і міцність знань; широта, сила і стійкість мотивації; активність і стабільність на заняттях з фізичного виховання та фізична підготовленість.
Для визначення рівнів фізичної підготовленості та сформованості рухових здібностей студентів експериментальної і контрольної груп були використані Державні тести і нормативи оцінки фізичної підготовленості населення України, соматоскопія, антропометрія, тест за Н. Лейтесом, теппінг-тест, а також методика визначення рівнів здоров’я. Підбір цих методик дослідження визначався змістом фізичного виховання студентів за розробленими інноваційними технологіями із застосуванням народних традицій у процесі обов’язкових, секційних та самостійних занять.
За кількісними та якісними показниками студентів експериментальної і контрольної груп було розподілено на чотири групи з високим, середнім, нижче середнього і низьким рівнями сформованості когнітивного, мотиваційного і діяльнісного компонентів. Так, на основі узагальнення результатів констатувального етапу експерименту встановлено, що в експериментальній та контрольній групах низький рівень сформованості когнітивного компонента мали відповідно 45,0 і 43,3% студентів, нижче середній рівень – 31,7 і 30,8%, середній – 15,8 і 16,7%, високий – 7,5 і 9,2%. В експериментальній та контрольній групах низький рівень сформованості мотиваційного компонента мали відповідно 46,7 і 45,8% студентів, нижче середній і середній рівні – 32,5 і 14,2%, низький – 6,6 і 7,5%. Щодо сформованості в студентів експериментальної і контрольної груп діяльнісного компонента, то низький рівень мали відповідно 40,9 і 39,2% студентів, нижче середнього – 37,5 і 38,3%, середній – 13,3% в обох групах, високий – 8,3 і 9,2%. Отже, на початку експериментальної роботи в обох групах вихідні дані щодо сформованості в студентів когнітивного, мотиваційного і діяльнісного компонентів були близькими й невисокими.
Отримані результати констатувального етапу експерименту підтвердили загалом низький рівень фізичної підготовленості, рухових умінь та навичок студентів перших курсів, які навчалися на факультетах педагогічних університетів, де фізичне виховання не є профілюючою дисципліною. Ці студенти також володіли недостатнім обсягом знань з предмета й були незацікавлені заняттями з фізичного виховання, що проявилося в низьких показниках визначених компонентів. Виявлені недоліки у підготовці студентів з предмета „Фізичне виховання” та низький рівень їхнього здоров’я підтвердили необхідність впровадження у педагогічних університетах інноваційних технологій фізичного виховання із застосуванням народних традицій.
У другому розділі – “Особливості впровадження інноваційних технологій фізичного виховання студентів педагогічних університетів із застосуванням народних традицій” – обґрунтовуються складові компоненти фізичного виховання студентів та педагогічні умови фізичного виховання студентів, що ґрунтується на народних традиціях, розкривається ефективність впроваджених інноваційних технологій фізичного виховання студентів із застосуванням народних традицій, висвітлюється зміст і результати формувального етапу експерименту у педагогічних університетах.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ ДИССЕРТАЦИИ

Значение алгоритмов минимизации правожелудочковой электростимуляции в профилактике рецидивов фибрилляции предсердий у пациентов с синдромом слабости синусового узла Иванчина Анна Евгеньевна
Изменение жесткости сосудистой стенки и активности матриксных металлопротеиназ у больных с ожирением и фибрилляцией предсердий Оганесян Каринэ Арсеновна
Клинико-прогностическое значение пошагового алгоритма диагностики сердечной недостаточности с сохраненной фракцией выброса у симптомных пациентов с артериальной гипертонией. Эффекты комбинированной антигипертензивной терапии Гудиева Хяди Магометовна
Комбинированная антитромботическая терапия у пациентов с фибрилляцией предсердий, перенесших острый коронарный синдром: эффективность и безопасность Батурина Ольга Александровна
Комплексная оценка статуса сердечной недостаточности у пациентов с сахарным диабетом 2 типа по данным госпитального регистра Ешниязов Нурлан

ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)