ОСОБЛИВОСТІ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ОБІГУ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ



Название:
ОСОБЛИВОСТІ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ОБІГУ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дисертаційного дослідження. Відносно стихійне формування ринкового середовища в українській економіці в повній мірі характерно також і для такої важливої сфери економіки як обіг лікарських засобів. В цьому контексті державне регулювання ринку лікарських засобів має комплекс завдань: це і захист прав учасників ринку, в першу чергу споживачів; це і забезпечення функціонування ринку на засадах конкуренції; це і наявність реальних виробничих та організаційних можливостей протистояти новим видам захворювань; це і державна підтримка національного виробника лікарських засобів та неприпустимість суттєвої залежності від імпорту ліків; це і забезпечення постійного удосконалення якості і лікувальних властивостей ліків, тощо.

Але наявність загальних публічних інтересів щодо ринкової економіки як такої і особливо ринку саме лікарських засобів, породжує необхідність створення моделі організації ринкових відносин саме в цьому секторі економіки.

Окремим інтеграційним завданням юридичної науки є визначення особливостей кінцевого правового  механізму функціонування ринку лікарських засобів у контексті збереження приватного, підприємницького інтересу його головних учасників, а також урегульованості цього ринку з боку держави, що повинна забезпечити публічні інтереси, що виникають.

Разом з тим, сфера правового впливу на обіг товарів та послуг на ринку України достатньо складна та багатогранна і пов’язана із суттєвою специфікою і самих об’єктів, суб’єктного складу, змісту та напрямків регулюючої ролі держави. В цьому сенсі слід відмітити, що регулювання ринкових відносин саме у сфері обігу лікарських засобів не одержало у науковій юридичній літературі відповідної уваги і тим більше у формі комплексних досліджень.

Принципи та інтереси, а тим більше їх ієрархія, на яких будуються відносини держави та суб’єктів господарювання, діяльність яких здійснюється у фармацевтичній сфері не визначені. У свою чергу, недостатнє теоретичне опрацювання цієї проблематики негативно впливає на розвиток законодавчої бази у сфері обігу лікарських засобів.

Отже, актуальність даного дослідження має бути визначена з урахуванням стану правового регулювання в цій галузі та відсутності комплексних наукових правових досліджень.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний напрямок дослідження є складовою частиною комплексної цільової програми “Удосконалення правового механізму державного впливу на ринкові відносини (публічно-правові та приватноправові аспекти) №0186.0.070869”.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины