КРИМІНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ТА ПОПЕРЕДЖЕННЯ ЗЛОЧИНІВ У СФЕРІ ОБІГУ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ, ПСИХОТРОПНИХ РЕЧОВИН, ЇХ АНАЛОГІВ АБО ПРЕКУРСОРІВ, ЩО ВЧИНЮЮТЬСЯ НЕПОВНОЛІТНІМИ :



Название:
КРИМІНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ТА ПОПЕРЕДЖЕННЯ ЗЛОЧИНІВ У СФЕРІ ОБІГУ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ, ПСИХОТРОПНИХ РЕЧОВИН, ЇХ АНАЛОГІВ АБО ПРЕКУРСОРІВ, ЩО ВЧИНЮЮТЬСЯ НЕПОВНОЛІТНІМИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Актуальність теми. Відповідно до ст. 3 Конституції України життя та здоров’я людини визнається найвищою соціальною цінністю. Статтею 49 перед­бачено, що кожен має право на охорону здоров’я. У статті 33 Конвенції ООН про права дитини передбачена необхідність вжиття законодавчих, адміністра­тивних та соціальних заходів для забезпечення захисту дитини від незаконного вживання наркотичних засобів і психотропних речовин, використання їх у незаконному виробництві, торгівлі цими засобами і речовинами.

Проте, за 16 років незалежності України немедичне вживання наркотичних засобів та пов’язані з ним злочини, особливо серед неповнолітніх, набули знач­ного поширення (за 2006 рік вчинено 19,9 тисяч злочинів). Зростає кількість злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, вчинених неповнолітніми, зокрема, станом на 1 жовтня 2007 року на території України вчинено 55760 нарко­злочинів, серед виявлених 31911 осіб, які вчинили злочини, пов’язані з наркотиками, 744 – особи віком від 14 до 17 років.

Така негативна тенденція вплинула на антинаркотичну політику та право­порядок у державі, що зумовило прийняття Програми реалізації державної політики у сфері боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психо­тропних речовин і прекурсорів на 2003-2010 роки, Комплексної програми профілактики правопорушень на 2007-2009 роки, Державної Програми подо­лання дитячої безпритульності та бездоглядності на 2006-2010 роки. Проте, як свідчить практика, сама лише наявність норм без налагодженого механізму реалізації правового захисту неповнолітніх неспроможна забезпечити їх діє­вість. Саме через відсутність такого механізму сьогодні доводиться констату­вати стрімке поширення таких негативних явищ та процесів у сфері дитинства, як вживання алкогольних напоїв, наркотичних засобів і токсичних речовин, безпритульність, бездоглядність тощо.

На сучасному етапі діяльність держави щодо попередження злочинів непов­нолітніх у сфері обігу наркотичних засобів, не відповідає реаліям, оскільки не забезпечує у повному обсязі захист прав дитини згідно з міжнародними поло­женнями та нормами вітчизняного законодавства. З урахуванням цього виникає необхідність дослідження причин та умов поширення наркоманії, злочинів неповнолітніх у сфері наркообігу, розробки дієвих заходів попередження.

У різні часи дослідженням попередження наркозлочинності неповнолітніх займалися вітчизняні та зарубіжні вчені: Г.А. Аванесов, М.М. Бабаєв, А.М. Бабенко, Ю.В. Баулін, В.С. Бітенський, А.С. Бланков, В.А. Бублейник, А.Я. Вілкс, Т.Г. Газізова, Е.Г. Гасанов, В.О. Глушков, В.В. Голіна, О.М. Джужа, І.О. Доброрез, А.І. Долгова, В.І. Женунтій, А.П. Закалюк, В.П. Ємельянов, О.М. Костенко, І.П. Лановенко, С.Я. Лихова, А.А. Майоров, В.Б. Малінін, А.Й. Міллер, Г.М. Міньковський, Н.А. Мірошниченко, А.А. Музика, В.І. Осадчий, В.М. Оржехівська, В.Г. Пшеничний, А.П. Тузов, І.К. Туркевич, Є.В. Фесенко, М.С. Хруппа, Н.С. Юзікова, Я.М. Шевченко та інші.

Загальнотеоретичну базу дослідження складають праці вчених у галузі кримінального права та кримінології, а саме: Ю.М. Антоняна, Ю.М. Аргунової, О.М. Бандурки, Ю.В. Бауліна, В.П. Бахіна, М.М. Биргеу, А.С. Бланкова, А.О. Габіані, Л.М. Давиденка, І.М. Даньшина, А.Ф. Зелінського, М.Й. Коржан­ського, В.М. Кудрявцева, Н.Ф. Кузнєцової, О.М. Литвака, В.В. Лунєєва, М.І. Мельника, В.А. Мисливого, П.П. Михайленка, О.В. Негодченка, О.Б. Сахарова, В.П. Тихого, В.П. Філонова, В.І. Шакуна та інших.

Проте, дослідження вчених проводилися як за часів Радянського Союзу і базувалися на нормах Кримінального кодексу України 1960 року, так і після проголошення незалежності України на основі чинного кримінального законо­давства, в яких досліджувалися переважно кримінально-правові та криміноло­гічні аспекти попередження наркозлочинності серед повнолітніх осіб, тоді як наркозлочинність неповнолітніх на монографічному рівні не досліджувалася.

З урахуванням цього особливого значення набуває всебічне та повне дослідження всіх взаємопов’язаних між собою аспектів злочинів неповнолітніх у сфері обігу наркотичних засобів, на основі яких можуть бути розроблені дієві механізми запобігання.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины