ВОЗНА ВІРА ОЛЕКСІЇВНА ОРГАНИ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ ЯК СУБ\'ЄКТ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ГОСПОДАРСЬКИХ ПОВНОВАЖЕНЬ



Название:
ВОЗНА ВІРА ОЛЕКСІЇВНА ОРГАНИ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ ЯК СУБ\'ЄКТ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ГОСПОДАРСЬКИХ ПОВНОВАЖЕНЬ
Альтернативное Название: ВОЗНАЯ Вера Алексеевна ОРГАНЫ МЕСТНОГО САМОУПРАВЛЕНИЯ как субъект организационно-хозяйственных полномочий
Тип: Автореферат
Краткое содержание: У Вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, охарактеризовано ступінь її наукової розробки і зв'язок з науковими програмами, визначено мету, основні завдання, об’єкт, предмет і джерела дослідження, його методологічні засади, розкрито наукову новизну положень, що виносяться на захист, теоретичне і практичне значення одержаних результатів роботи, наведено відомості про їх апробацію.
Розділ 1 «Органи місцевого самоврядування в системі організаційно-господарських відносин» складається з двох підрозділів.
У підрозділі 1.1 «Організаційно-господарські відносини за участю органів місцевого самоврядування» аналізується Концепція реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, а також економічна діяльність органів місцевого самоврядування в частині регіонального розвитку країни.
Висвітлено повноваження, компетенція та функції органів місцевого самоврядування у сфері господарювання.
Пропонується визначити господарську компетенцію органів місцевого самоврядування як систему правових засобів, завдань, гарантій, повноважень, що формуються на підставі їх функцій, а також процесуальних форм реалізації таких повноважень, що має дозволити реалізувати принцип законності в діяльності органів місцевого самоврядування в сфері господарювання.
У підрозділі 1.2 «Правові форми реалізації господарської компетенції органів місцевого самоврядування» досліджується зміст господарської компетенції органів місцевого самоврядування.
Зокрема, детально розглядається сутність організаційно- засновницьких повноважень органів місцевого самоврядування.
Господарську компетенцію органів місцевого самоврядування у організаційно-господарських правовідносинах пропонується поділити за двома напрямами: 1. Організаційно-засновницький (заснування
комунальних унітарних підприємств; заснування господарських товариств); 2. Організаційно-управлінський. Зроблено висновок про необхідність доповнення Господарського Кодексу розділом “Організаційно-господарські повноваження органів місцевого самоврядування”, де мають бути зафіксовані: а) перелік органів місцевого самоврядування, що є суб’єктами організаційно- господарських повноважень; б) обсяг господарської компетенції кожного з суб’єктів організаційно-господарських повноважень; в) засоби комунального регулювання, що знаходяться у компетенції кожного з них.
Розділ 2 «Окремі види організаційно-господарських повноважень органів місцевого самоврядування» складається із трьох підрозділів.
У підрозділі 2.1 «Програмні повноваження органів місцевого самоврядування» досліджується економічна і соціальна політика органів місцевого самоврядування, спрямована на реалізацію та оптимальне узгодження інтересів суб'єктів господарювання і споживачів, різних суспільних верств і населення в цілому.
Розглядається механізм формування державної' політики за допомогою доктрин, основних засад, концепцій, стратегій та програм, що мають бути засадами безпосередньої реалізації' завдань державної' політики та застосування засобів організаційно-господарського впливу на сферу господарювання в межах територіальної громади.
Висвітлено, що ефективна реалізація політики регіонального розвитку можлива лише за умови її інтеграції в загальнодержавну
політику розвитку країни.
У підрозділі 2.2 «Регулюючі повноваження органів місцевого самоврядування» досліджуються регулюючі повноважень органів місцевого самоврядування до змісту яких входить: повноваження у сфері житлово-комунального сектору, теплопостачання та енергозбереження, регулярні пасажирські перевезення, регулювання рекламної діяльності тощо.
Розглядаються організаційно-господарські правовідносини, що складаються у сфері житлово-комунального господарства та організаційно-господарські повноваження органів місцевого самоврядування в сфері регулярних пасажирських перевезень слід віднести до категорії регулюючих повноважень, що мають бути закріплені у Господарському кодексі України.
Пропонується систематизувати організаційно-господарські повноваження органів місцевого самоврядування в сфері регулярних пасажирських перевезень та засади їх взаємодії з господарюючими суб’єктами у єдиному нормативно-правовому акті, що містив би основні засади, на яких буде здійснюватися така взаємодія, порядок, господарсько-правові засоби, типовий договір, пільги тощо.
У підрозділі 2.3. «Повноваження органів місцевого самоврядування щодо управління майном» досліджується майнове підґрунтя органів місцевого самоврядування.
Аналізується надходження до основного та спеціального фондів місцевого бюджету відповідно до Бюджетного Кодексу, що надає можливість виділити наступні джерела доходів в рамках бюджетно- фінансової компетенції органів місцевого самоврядування. 1) податки та збори: на прибуток підприємств та фінансових установ комунальної власності, на майно, єдиний податок, збір за місця для паркування транспортних засобів, туристичний збір, частина чистого прибутку (доходу) комунальних унітарних підприємств, акцизний податок, збір за державну реєстрацію речових прав, збір за проведення державної реєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємців; 2) дозвільна діяльність: ліцензії, сертифікати; 3) штрафи; 4) оренда майна, що перебуває в комунальній власності та доходи від продажу майна, в т. ч. безхазяйного; 5) концесія; 6) використання природних ресурсів: орендна плата за водні об’єкти (їх частини); 7) спеціальні фонди: гранти та допомога ЄС, урядів іноземних держав, міжнародних організації, донорських установ, повернення кредитів, субвенції, надходження бюджету розвитку місцевих бюджетів та інше.
Пропонується визначити механізм управління використання природних ресурсів, які є у власності територіальної громади як сукупність інструментів управління, з врахуванням публічних інтересів, а саме забезпечення екологічної та економічної безпеки та приватних інтересів шляхом укладення відповідних господарських договорів з визначенням рентних платежів, які сплачуються до місцевого бюджету.
Висвітлюється, що зміст Закону України «Про державно-приватне партнерство» підлягає суттєвому перегляду та прийняття нової редакції закону з деталізованими доповненнями та визначенням сутнісних умов. Необхідно враховувати, що активна участь органів місцевого самоврядування в даних відносинах передбачає визначенню окремих його форм, таких як: 1) комунально-приватне партнерство; 2) державно- комунально-приватне партнерство; 3) державно-приватне.
 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины