КАЛІНІНА ТЕТЯНА СТАНІСЛАВНА ПСИХОЛОГІЧНИЙ СУПРОВІД МОЛОДШИХ ПІДЛІТКІВ ІЗ ЗАТРИМКОЮ ПСИХІЧНОГО РОЗВИТКУ



Название:
КАЛІНІНА ТЕТЯНА СТАНІСЛАВНА ПСИХОЛОГІЧНИЙ СУПРОВІД МОЛОДШИХ ПІДЛІТКІВ ІЗ ЗАТРИМКОЮ ПСИХІЧНОГО РОЗВИТКУ
Альтернативное Название: КАЛИНИНА Татьяна Станиславна психологическое сопровождение младших подростков с задержкой психического развития KALININA TETYANA STANISLAVNA PSYCHOLOGICAL ACCOMPANYING OF YOUNGER ADOLESCENTS WITH MENTAL DEVELOPMENTAL DELAY
Тип: Автореферат
Краткое содержание: У вступі обґрунтовано актуальність обраної теми, визначено об’єкт, предмет, мету, завдання та методи дослідження, його теоретико-методологічні основи, висвітлено наукову новизну, теоретичну та практичну значущість одержаних результатів, подано відомості про надійність і вірогідність, дані про апробацію та впровадження результатів.
У першому розділі “Психологічний супровід молодших підлітків із затримкою психічного розвитку як актуальна проблема спеціальної психології” розкрито особливості перехідного періоду, визначено місце соціально-психологічної компетентності в процесі формування особистості молодших підлітків із ЗПР, проаналізовано поняття психологічного супроводу в загальній та спеціальній психолого-педагогічній літературі; подано теоретичну модель психологічного супроводу молодших підлітків із ЗПР.
Молодший підлітковий вік супроводжується різкими змінами в розвитку, навчальна діяльність перестає бути провідною, а її місце посідає спілкування з однолітками (за Д. Ельконіним – інтимно-особистісне спілкування). Особливо загострюються труднощі адаптаційного періоду у дітей із ЗПР. На момент вступу в 5 клас затримка психічного розвитку, яка не була подолана на першому етапі навчання, ускладнює їх успішний перехід в основну школу. В цілому в учнів із ЗПР спостерігаються нижчі показники успішності адаптації, аніж в учнів із нормальним психічним розвитком.
Систематизуючи психологічні передумови, сукупність індивідуально-психологічних якостей молодшого підлітка із ЗПР, які необхідні йому для успішного включення в нову соціально-психологічну ситуацію при переході з молодшого шкільного до підліткового віку, ми прийшли до розуміння того, що певним вирішенням „проблеми п’ятих класів” є сформована соціально-психологічна компетентність, яка дозволить молодшим підліткам із ЗПР швидше й краще адаптуватися в новій соціально-психологічній ситуації. Соціально-психологічна компетентність є ключовою особистісною характеристикою, поєднанням тих психологічних можливостей школяра, які сприяють оволодінню новою соціальною ситуацією розвитку, визначають успішність адаптації у нових умовах (Є. Бажин, Н. Глуханюк, О. Еткінд, Н. Кузьміна та ін.). Для забезпечення успішної взаємодії з оточуючими людьми в міжособистісній сфері та соціальної адаптації молодших підлітків із ЗПР в нових умовах важливою є сформованість таких компонентів соціально-психологічної компетентності: аутопсихологічного, емоційного, комунікативного. Проблема своєчасної психологічної допомоги дітям із затримкою психічного розвитку набула в останні роки особливої актуальності. Ефективність допомоги в значній мірі залежить від впливу на особистість дитини, й здійснюється у межах психологічного супроводу.
 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины