ФІНАНСОВО-ПРАВОВА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ВЧИНЕННЯ ПОДАТКОВИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ :



Название:
ФІНАНСОВО-ПРАВОВА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ВЧИНЕННЯ ПОДАТКОВИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Податки як суспільне явище стосується безпосередньо кожного. Загальний обов’язок сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом, закріплений статтею 67 Конституції України. З метою належного виконання цього конституційного обов’язку та забезпечення законності в податковій сфері законодавчо закріплені заходи правового впливу, серед яких стрижневе місце відведено заходам юридичної відповідальності. Фінансові санкції, що застосовуються за порушення норм податкового законодавства, за своїми ознаками не можуть бути віднесені до заходів загальновизнаних видів юридичної відповідальності (кримінальної, адміністративної, цивільно-правової та дисциплінарної). У зв’язку з цим представниками науки фінансового права обґрунтовується думка щодо становлення якісно нового, самостійного виду юридичної відповідальності — фінансово-правової. Проте деякі вчені розглядають фінансово-правову відповідальність як різновид адміністративної, інші — як похідну цивільно-правової відповідальності, треті — вказують на її комплексний характер, що полягає у поєднанні елементів адміністративної та кримінальної відповідальності.

Доктринальна та законодавча невизначеність поняття, ознак, цілей, функцій та принципів фінансово-правової відповідальності призводить, з одного боку, до дублювання системи податкових правопорушень та санкцій за їх вчинення в податковому та адміністративному деліктному праві, а з іншого, зашкоджує усуненню прогалин у правовому регулюванні охоронних правовідносин у податковій сфері.

Означені чинники зумовлюють необхідність комплексного дослідження правової природи інституту фінансово-правової відповідальності, його принципів та системних якостей. Теоретичне осмислення цієї проблеми та визначення шляхів її вирішення на законодавчому рівні сприятиме своєчасності та повноті надходження обов’язкових платежів податкового характеру в бюджети і позабюджетні державні фонди.

В останні роки опубліковано чимало робіт, присвячених питанням фінансово-правової відповідальності. Однак переважна більшість публікацій з цієї тематики стосується головним чином практичних аспектів, а не вирішення теоретичних проблем, які виникають на шляху розвитку цього правового інституту. У зв’язку з цим осмислення й аналіз теоретико–правових проблем фінансово-правової відповідальності є необхідним передусім для розвитку доктрини податкового права, яка, в свою чергу, є основою для вдосконалення правового регулювання в податковій сфері.

Дослідження інституту фінансово-правової відповідальності в Україні знаходиться на початковому етапі. Можна зустріти лише окремі роботи, автори яких фрагментарно розглядають певні його елементи. Однак, цілісне наукове опрацювання інституту фінансово-правової відповідальності за вчинення податкових правопорушень здійснюється вперше.

Істотне значення для розробки теоретичних положень дисертації мали роботи вчених у галузі теорії держави і права С.С. Алексєєва, А.М. Колодія, В.В. Копєйчикова, С.О. Комарова, Н.І. Матузова, О.Ф. Скакун, В.Д. Сорокіна, Р.Й. Халфіної. Проблеми фінансово-правової науки, зокрема питання фінансового контролю і фінансового примусу, досліджували у своїх працях учені ХІХ-ХХ століть — В.П. Безобразов, Ю.А. Венедиктов, П.В. Гензель, А.І. Конєв, В.А. Лебедєв, І.Х. Озеров, Е.А. Ровинський, І.І. Розанов, М.І. Тургенєв, С.Д. Ципкін, І.І. Янжул, Л.О. Яснопольський.

Цілеспрямовано інститут юридичної відповідальності в галузі податкового права вивчали А.В. Андрєєв, А.З. Арсланобекова, С.Є. Батиров, О.О. Гогін, І.А. Гончаренко, А.В. Гончаров, Т.А. Гусєва, Є.С. Єфремова, В.О. Зайцев, О.В. Зимін, О.В. Каплієва, В.О. Мачехін, А.О. Ніколаєв, А.В. Передьорнін, А.В. Роздайбіда, Л.Б. Рейдель, Н.А. Саттарова, Р.О. Сергієнко, А.М. Сердцев, Н.В. Сердюкова, В.В. Стрельников, Т.В. Телятицька, Л.В. Тернова, О.О. Томилін, Д.В. Тютін, К.В. Хомич, Е.М. Циганков, О.І. Юстус.

Вперше, хоча й принагідно, на монографічному рівні в умовах переходу до ринкової економіки питання фінансово-правової відповідальності аналізували М.В. Карасєва, Ю.А. Крохіна, І.І. Кучеров, Г.В. Петрова. Дослідженню окремих елементів цього правового інституту були присвячені роботи О.В. Бакун, П.Т. Геги, М.П. Кучерявенка, О.П. Орлюк, С.Г. Пепеляєва, Л.А. Савченко, Т.В. Сараскіної, О.Г. Свєчнікової, І.А. Сікорської, В.М. Ульянової, В.К. Шкарупи.

Разом з тим, поза увагою науковців залишилися питання визначення принципів фінансово-правової відповідальності, поняття податкового правопорушення, елементів його складу, встановлення співвідношення фінансово-правової відповідальності за податкові правопорушення з іншими видами юридичної відповідальності у цій сфері, дослідження сутності та видів фінансових санкцій, аналіз їх ефективності тощо.

Наявність суперечливих питань, недостатня розробленість окремих теоретичних положень, відсутність комплексного дослідження інституту фінансово-правової відповідальності в Україні вказують на актуальність обраної теми дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційного дослідження затверджена вченою радою Запорізького юридичного інституту МВС України. Проблема вдосконалення інституту юридичної відповідальності в податковому праві відповідає Комплексній програмі профілактики злочинності на 2001–2005 роки, затвердженій Указом Президента України №1376/2000  від 25 грудня 2000 року, вона посідає чільне місце у Концепції розвитку законодавства України на 1997-2005 роки, підготовленій Верховною Радою України.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины