Щербатих Денис Володимирович АНТИКРИЗОВИЙ МЕХАНІЗМ ФІНАНСОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ



Название:
Щербатих Денис Володимирович АНТИКРИЗОВИЙ МЕХАНІЗМ ФІНАНСОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ
Альтернативное Название: Щербатых Денис Владимирович антикризисный механизм денежного МЕНЕДЖМЕНТА ПРОМЫШЛЕННЫХ ПРЕДПРИЯТИЙ Shcherbatykh Denys Volodymyrovych ANTI-CRISIS MECHANISM OF FINANCIAL MANAGEMENT OF INDUSTRIAL ENTERPRISES
Тип: Автореферат
Краткое содержание: У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційного дослідження, зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами, визначено мету, завдання та методи дослідження, наукову новизну одержаних результатів та
їх практичне значення, відображено апробацію результатів дисертації.
У першому розділі - «Теоретико-методичні основи антикризового фінансового менеджменту промислових підприємств» досліджено існуючі підходи до визначення поняття «антикризового фінансового менеджменту», уточнено зміст поняття «антикризове фінансове управління», визначено причини та систематизовано фактори кризового стану промислових підприємств, досліджена структура та інструментарій діагностики кризового стану промислових підприємств.
У межах дисертаційного дослідження обґрунтовано необхідність впровадження антикризового механізму фінансового менеджменту на більшості вітчизняних промислових підприємств, особливо в умовах сучасної системної кризи. Доведено доцільність впровадження елементів антикризового механізму фінансового менеджменту як на підприємствах, що функціонують успішно, так і на тих, які опинилися у фінансовій кризі.
При дослідженні існуючих в економічній літературі поглядів, поглиблено категорійно-понятійний апарат та визначено основні відмінності у поглядах з розкриттям сутнісних характеристик та методичних підходів до визначення змісту поняття «антикризовий фінансовий менеджмент», що дало змогу розглядати його як динамічну систему, в основу якої покладено принципи розробки специфічних управлінських рішень з використанням сукупності форм і методів реалізації антикризових механізмів для відновлення життєдіяльності і недопущення кризи на промислових підприємствах.
Систематизовано зовнішні, внутрішні чинники та основні прояви виникнення кризових ситуацій, які притаманні фінансовій кризі як економічному процесу, що дозволило визначити її найбільш важливі характеристики: це процес, який протікає протягом якогось періоду часу, та має початок і кінець; економічний процес, що відображає не тільки закономірності настання, але й можливості виходу з фінансової кризи; може виникати протягом всіх стадій життєвого циклу підприємства і носить циклічний характер; має порушення фінансової стійкості підприємства, що призводить до його руйнування. Ідентифікація основних особливостей кризового фінансового стану підприємства виявила проблемні зони у фінансовому розвитку підприємства та системі менеджменту, що дозволило виокремити фінансову, стратегічну, виробничу кризи в єдиний підхід по формуванню заходів на раннє попередження та виявлення кризових симптомів. Ідентифікація та розпізнавання підприємств відносно наявності певного виду фінансової кризи дозволило поділити сукупність підприємств на окремі групи, відповідно виявленому виду кризи, а також розробити управлінські заходи щодо усунення негативних тенденцій.
Формування заходів на раннє попередження та виявлення кризових симптомів має бути базовим у процесі дослідження кризових явищ, а особливо під час розробки антикризових рішень. Антикризовий механізм фінансового менеджменту промислових підприємств спрямований на вирішення ряду завдань, основним з яких є своєчасне діагностування фінансового стану підприємства та вживання необхідних антикризових фінансових заходів щодо попередження кризи.
Автором обґрунтовано методичні підходи до оцінки кризового стану промислових підприємств на основі формування груп показників для оптимізації фінансової стабілізації, що сприяє протидії кризовому розвитку і небезпеці банкрутства промислових підприємств, дає змогу визначити ключові шляхи й фінансові резерви запобігання кризи.
У другому розділі - «Діагностика фінансової кризи на підприємствах Черкаської області» проаналізовано фактори кризового стану з використанням інструментарію для їх дослідження, за якими встановлено основні закономірності розвитку кризи, проведена комплексна інтегральна оцінка фінансового стану промислових підприємств Черкаської області на основі її кількісної та якісної складової.
Застосування сучасних моделей та методів аналізу кризи для діагностики стану промислових підприємств Черкаської області дозволив виявити їх переваги та недоліки, оцінити можливості їх адаптації до сучасних економічних умов господарювання. Проведений порівняльний аналіз факторних моделей прогнозування банкрутства доводить, що висновки щодо кризового стану підприємств за різними моделями можуть бути кардинально протилежними. У дисертаційному дослідженні встановлено, що існуючі методики діагностики кризового стану розроблені на основі економічних умов розвинутих країн ринкової економіки, які суттєво відрізняються від економіко-правових реалій України, не враховують вплив геополітичних, макро- та мікроекономічних факторів сучасного розвитку промисловості.
Обґрунтовано доцільність поєднання методик експрес-діагностики та фундаментальної діагностики, проведена комплексна оцінка фінансового стану підприємств за допомогою багатофакторного дискримінантного аналізу. Проведена комплексна оцінка фінансового стану підприємств з застосуванням багатофакторного дискримінантного аналізу, метою якого є оцінка та інтерпретація значення однієї залежної змінної за допомогою значень декількох незалежних змінних (факторів впливу). Запропонована схема побудови дискримінантної моделі порядку проведення діагностики банкрутства фінансового стану підприємства з визначенням етапів проведення, тобто формування первинного переліку незалежних змінних показників з відбором найбільш впливових показників його фінансової звітності, для кожного з яких визначається вага у дискримінантній функції, аналізу показників з погляду їх значущості для оцінки фінансового стану.
Величини окремих ваг характеризують різний вплив окремих показників на значення вихідної змінної, яка в інтегральному вигляді характеризує фінансовий стан підприємства, та дає можливість зробити найбільш значущі та достовірні висновки щодо потенціальної фінансової спроможності підприємства, і забезпечує високу точність класифікації.
 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины