АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА УХИЛЕННЯ ВІД ОПОДАТКУВАННЯ :



Название:
АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА УХИЛЕННЯ ВІД ОПОДАТКУВАННЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Процеси гуманізації правових інститутів у нашій державі обумовлені положеннями, що містяться в Конституції України. Важливою частиною цього процесу є зміщення акцентів у правовій політиці держави, що обумовлено пов’язана з плавним переходом до зменшення кримінальних покарань і розширення заходів адміністративного впливу. Трансформація економічних відносин у напрямі переходу на ринкові рейки регулювання супроводжується значним зростанням правопорушень у сфері оподаткування. Це значною мірою обумовлюється відсут­ністю належного контролю за виконанням норм податкового законодавства, повіль­ною розбудовою системи державних інститутів профілактики правопорушень, і це потребує вжиття дієвих заходів для забезпечення неухильного виконання загально­обов’язкових приписів, які діють у цій економічній галузі.

Охорона правовідносин у сфері оподаткування здійснюється за допомогою різноманітних засобів, зокрема шляхом встановлення і реалізації заходів юридичної відповідальності за порушення норм податкового законодавства. Одним із її видів є адміністративна відповідальність, яка настає, головним чином, за вчинення адміністративних правопорушень у сфері оподаткування.

Міра адміністративної відповідальності в системі державного примусу є надзвичайно важливою інституцією, насамперед тому, що це специфічна сфера відносин між державою і громадянином, тому і може розглядатися за наявністю дієвого механізму як важливий інструментарій правової держави. Різного роду ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів, передбачених законодавством України про адміністративні правопорушення та іншими Законами України, є суспільно шкідливими діяннями. Такі неправомірні дії обмежують надходження коштів до бюджету, що ставить під загрозу виконання прийнятих державних програм.

Адміністративна відповідальність є специфічною формою адекватного реагування держави, на протиправні дії з боку окремих громадян та юридичних осіб. Статистичні дані свідчать, що у 2003 році за порушення Закону України „Про державну податкову службу в Україні” до адміністративної відповідальності було притягнуто 204 871 особу, які вчинили 264 130 порушень Закону. Нейтралізація цих проявів є актуальною і важливою, оскільки спрямована на створення партнерських відносин між платниками податків і державою.

Окремі питання щодо відповідальності за проступки у сфері оподаткування досліджувалися у наукових працях провідних вітчизняних та іноземних учених у галузі державного управління, адміністративного, фінансового та податкового права – В.Б. Авер’янова, О.М. Бандурки, Д.М. Бахраха, В.Т. Білоуса, А.І. Берлача, Ю.П. Битяка, А.С. Васильєва, П.Т. Геги, І.П. Голосніченка, Є.В. Додіна, М.М. Дорогих, В.В. Зуй, Р.А. Калюжного, М.І. Камлика, В.К. Колпакова, А.Т. Комзюка, М.П. Кучерявенка, О.І. Остапенка, П.С.Пацурківського, В.І.Петкова, Л.А. Савченко, В.О. Шамрая, В.К. Шкарупи, В.А. Юсупова та інших.

Проте комплексного дослідження проблем адміністративної відповідальності за ухилення від оподаткування до цього часу ґрунтовно не проводилося.

Актуальність дисертаційної роботи визначається багато в чому також і тією обставиною, що в даний час здійснюються заходи реформування податкової сис­теми України, в першу чергу очікується прийняття Податкового кодексу України – єдиного систематизованого і кодифікованого правового акта, що повинен послужи­ти основним джерелом податкового законодавства і втілити в правових нормах державну волю всіх учасників податкових правовідносин, що прагнуть до розум­ного балансу інтересів держави і платників податків, визначити межі, обсяг і характер втручання державних органів і органів місцевого самоврядування.

Вона обумовлена також науковим і практичним значенням дисертації, в якій відображено теоретичні положення, обґрунтування, висновки та запропоновано рекомендації, спрямовані на удосконалення порядку застосування адміністративної відповідальності за ухилення від оподаткування.

Наявність неузгодженостей у законодавстві, недостатня розробленість поло­жень щодо правового регулювання відносин, пов’язаних зі сплатою податків, а також об’єктивна необхідність підвищення правового регулювання застосування адміністративної відповідальності за ухилення від оподаткування, що перебувають у процесі розвитку, обумовили вибір теми та структуру дисертації.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Роботу вико­нано в межах планів досліджень Національної академії державної податкової служби України, тема дисертаційного дослідження затверджена її вченою радою. Цей напрям досліджень відповідає комплексній програмі профілактики злочинності на 2001–2005 роки, затвердженій Указом Президента України № 1376/2000 від 25 грудня 2000 року. Дисертаційна робота здійснена в межах програми наукових досліджень Національної академії ДПС України та комплексного наукового проекту “Відповідальність за правопорушення” (номер державної реєстрації 0102U000477), а також відповідно до теми кафедрального дослідження „ Організаційно-правові аспекти правоохоронної діяльності в сфері оподаткування ” (номер державної реєстрації 0105U000657).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины