БЕРІДЗЕ ТЕТЯНА МИХАЙЛІВНА МОНІТОРИНГ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА В СИСТЕМІ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ




  • скачать файл:
Название:
БЕРІДЗЕ ТЕТЯНА МИХАЙЛІВНА МОНІТОРИНГ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА В СИСТЕМІ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ
Альтернативное Название: Беридзе ТАТЬЯНА МИХАЙЛОВНА МОНИТОРИНГ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ ПРЕДПРИЯТИЯ В СИСТЕМЕ СТРАТЕГИЧЕСКОГО УПРАВЛЕНИЯ BERIDZE TETYANA MYKHAYLIVNA MONITORING OF THE ENTERPRISE ACTIVITY IN THE STRATEGIC MANAGEMENT SYSTEM
Тип: Автореферат
Краткое содержание: У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, визначено мету, завдання, об’єкт і предмет дослідження, розкрито наукову новизну та практичне значення одержаних результатів, окреслено інформаційну базу та апробацію одержаних результатів.
У першому розділі - “Моніторинг діяльності підприємства як об’єкт наукового дослідження” - висвітлено еволюцію наукових поглядів представників різних економічних шкіл щодо методологічних підходів до організації та проведення моніторингу діяльності підприємства в системі стратегічного управління; удосконалено понятійний апарат моніторингу діяльності підприємства, методичні підходи до формування суб’єктивно- активного моніторингу щодо оцінювання стану підприємства.
Досліджено завдання моніторингу діяльності підприємств щодо стратегічного управління: аналіз середовища; визначення місії і цілей; формування та вибір стратегії; реалізація стратегії; оцінювання і контроль виконання стратегії. Зазначено, що необхідною умовою щодо потреб ефективного управління діяльністю підприємства є забезпечення безпосередньої можливості виявити причини, їх типологізацію, ранжування за рівнем інтенсивності впливу і т. ін., а не лише констатувати наявність і величину змін економічного стану.
Критичний аналіз та узагальнення існуючих концептуальних підходів до визначення моніторингу в наукових дослідженнях провідних учених дозволив удосконалити понятійний апарат моніторингу діяльності підприємства та сформувати авторський підхід щодо сутності моніторингу в стратегічному управлінні підприємством.
Моніторинг діяльності підприємства в системі стратегічного управління враховує та комплексно інтегрує: процес безперервного спостереження виробничої діяльності гірничорудних підприємств з позиції системності; дослідження явищ і подій щодо виробничої діяльності; формування інформаційної бази управління; контроль за ходом і характером виконання стратегічних планів; оцінювання змін у діяльності підприємства на основі системи критеріїв (еталонів); сприяє вдосконаленню системи підтримки управлінських рішень при реалізації економічної політики підприємства.
З’ясовано, що застосування моніторингу діяльності промислового підприємства в системі стратегічного управління обумовлена своєчасністю та достовірністю управлінської інформації, яка забезпечує підвищення ефективності, диверсифікованості та конкурентні переваги виробничої діяльності.
Доведено, що активна роль моніторингу діяльності підприємства в системі стратегічного управління обґрунтована і пов'язана з необхідністю врахування внутрішніх і зовнішніх збурень, що дало підстави дійти висновку щодо існуючого взаємозв’язку між розвитком теорії виробничих систем та процесами формування моніторингу діяльності підприємства. Застосування вище зазначеного зв’язку в процеси продукування системи стратегічного управління дозволили удосконалити методичні підходи до формування суб’єктивно-активного моніторингу діяльності підприємства на засадах теорії виробничих систем, яка враховує активні елементи управління в процеси прийняття управлінських рішень. Практика застосування теорії виробничих систем безпосередньо може бути використана на всіх ланках управління: при вирішенні таких питань, як відслідковування причинно-наслідкових зв’язків між економіко-аналітичними показниками. Встановлено, що вони в процесі моніторингу діяльності підприємства логічно впливають на прийняття стратегічних рішень.
З’ясовано дотичність понять моніторингу діяльності підприємства і економічної діагностики. Економічна діагностика передбачає врахування методів моніторингу діяльності підприємства, а саме: спостереження та аналіз за ходом відхилення нормативних значень показників стратегічного розвитку від фактичних.
Сформовано систему відповідності призначення моніторингу діяльності підприємства типу управління: оперативному, тактичному, стратегічному.
Науково обґрунтовано місце моніторингу діяльності підприємства в системі стратегічного управління на основі функціонального, процесного, системного підходів.
Запропоновано системний підхід щодо реалізації моніторингу діяльності підприємства в системі стратегічного управління, який базується на якості проведення етапів оцінювання та порівняння варіантів, що розглядаються (контроль, здійснення аналітичної діяльності, інформаційна підтримка) (рис. 1).
Виокремлено основні групи складових системи моніторингу діяльності підприємства в залежності від його функцій та інформаційного аспекту (формальний, семантичний, прагматичний).
Формальний аспект враховує: взаємопов’язаність елементів системи, мінімально допустиму точність, зв’язок із діючою системою обліку. Семантичний аспект передбачає єдність принципів конструювання та інтеграцію показників, процедур, рішень, наочність (зрозумілість, зручність), універсальність. Прагматичний аспект визначає інтерпретацію отриманих результатів щодо відслідковування значень показників діяльності підприємства, сприяє підвищенню інформативності, універсальності.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)