ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВІ ДОГОВОРИ З ЦІННИМИ ПАПЕРАМИ ЗА ЗАКОНОДАВСТВОМ УКРАЇНИ



Название:
ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВІ ДОГОВОРИ З ЦІННИМИ ПАПЕРАМИ ЗА ЗАКОНОДАВСТВОМ УКРАЇНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА  ХАРАКТЕРИСТИКА  РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Сучасний період розвитку суспільних відносин характеризується частковою заміною обігу товарно-матеріальних цінностей оборотом документів, що посвідчують певні права на такі цінності, якими, зокрема, є цінні папери. Спрощений через цінні папери обіг засобів виробництва та іншого майна обумовив формування юридичних правил, пов’язаних з обігом самих цінних паперів.

Цивільно-правові договори про передання цінних паперів та/або прав, посвідчених цінними паперами, є практично єдиним поширеним способом обігу цінних паперів. Особливий об’єкт таких договорів, яким є цінні папери, вимагає вдосконалення існуючих прийомів документування прав власності на цінні папери і прав, посвідчених ними, та оптимізації процедури укладення таких договорів.

Потребують подальшого вивчення питання теоретичного обґрунтування щодо розширення кола прав, що можуть бути посвідчені цінними паперами в умовах збільшення кількості видів цінних паперів. Система договорів з цінними паперами належить до мало досліджених у галузі цивільного права. Значний масив принципових питань правового регулювання такого виду зобов’язань не одержав належного вирішення у нормотворчій практиці і висвітлення у теоретичних дослідженнях, що обумовлено нерозробленістю доктринальних засад регулювання зазначених договорів, не дозволяє визначити належне їм місце у системі цивільно-правових договорів, виявити критерії й чітко відмежувати від суміжних правових інститутів, встановити характер взаємозв’язку між ними і не сприяє стабільності їх правового регулювання.

Все наведене і обумовлює актуальність даного дисертаційного дослідження.

Ступінь наукової розробки даної проблеми. Теоретичні проблеми правового регулювання договорів з цінними паперами в українській правовій науці останніх років не були предметом комплексного дослідження. В науковій літературі висвітлювались лише окремі питання правового регулювання цивільно-правових угод (договорів) і деякі особливості обігу цінних паперів за такими угодами як в теоретичному, так і в практичному аспектах. В роботі використано результати досліджені, які проводили М.М.Агарков, С.С.Алексєєв, В.А.Бєлов, Д.В.Боброва, М.І.Брагінський, О.М.Вінник, Д.М.Гєнкін, О.В.Дзера, А.С.Довгерт, О.С.Іоффе, Н.С.Кузнєцова, Т.В.Кашаніна, А.С.Комаров, А.Д.Корецький, О.О.Красавчиков, Л.О.Лунц, В.В.Луць, Г.К.Матвєєв, Д.І.Мейєр, Д.В.Мурзін, Н.С.Нерсесов, А.Я.Пилипенко, О.А.Підопригора, В.В.Посполітак, Ю.В.Романець, Р.Саватьє, І.В.Спасібо-Фатєєва, В.І.Труба, І.Т.Тарасов, Ю.К.Толстой, Р.О.Халфіна, Я.М.Шевченко, Н.Д.Шестакова, Г.Ф.Шершеневич, В.С.Щербина, Л.Р.Юлдашбаєва, В.Ф.Яковлєв та інші.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дана робота включена до плану науково-дослідних робіт кафедри цивільного права юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка відповідно до бюджетної теми №ДР019И007725 „Удосконалення правового механізму реалізації та захисту прав і інтересів людини і громадянина в Україні” (Протокол засідання вченої ради від 24 грудня 2001 року).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины