ФІНАНСОВО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ :



Название:
ФІНАНСОВО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Інвестиційна діяльність як одна із форм управлінської діяльності (управління інвестиціями щодо їх подальшої трансформації у виробництво, ефективного використання для отримання та збільшення прибутку) відіграє значну роль у здійсненні державою своїх функцій. Найважливішим питанням здійснення такої діяльності є теоретичне розроблення та наступне нормативно-правове закріплення найбільш ефективних форм державного управління та державного регулювання цією діяльністю. Для кожної держави важливим питанням її стабільності та зростання економічного потенціалу є наявність необхідних ресурсів, завдяки яким вона може здійснювати свою економічну політику. Інвестиції є передумовою і водночас наслідком успішного проведення економічних реформ. Питання залучення інвестицій є одним із головних чинників для динамічного розвитку економіки, підвищення життєвого рівня, збільшення кількості робочих місць. Держава повинна навчитися ефективно використовувати ці ресурси, а найважливіше – навчитися співпрацювати з інвесторами шляхом створення привабливого правового поля та гарантування інвесторам їх прав та незалежного судового захисту. Знайти ефективну модель здійснення інвестиційної діяльності в країні, яка стимулює інвесторів щодо капіталізації держави без глибокого історичного аналізу теоретичного та практичного досвіду, неможливо.

В Україні до цього часу не здійснювалося комплексного дослідження інвестиційної діяльності з позицій її регулювання фінансовим правом, тобто публічно-правовими методами, не визначено її змісту, складу та особливостей правового регулювання як управлінської діяльності з характеристикою змісту правових відносин. Певних аспектів цієї проблеми торкалися деякі вчені, але при цьому розглядалися лише окремі складові інвестиційної діяльності та приділялася увага регулюванню цієї діяльності лише приватноправовими методами. Низка питань цього комплексу фінансово-правових проблем, досліджуваних переважно у контексті інших проблем, порушена у працях фахівців з фінансового та інших галузей права. Але вимоги сьогодення потребують проведення досліджень саме публічно-правового характеру здійснення інвестиційної діяльності.

Робота ґрунтується на аналізові висновків, що містяться у працях фахівців з економіки, загальної теорії права, конституційного, адміністративного, фінансового та підприємницького права.

Сформульовані в дисертаційній роботі теоретичні висновки, практичні рекомендації та інші результати дослідження ґрунтуються на працях вітчизняних та зарубіжних вчених-економістів: І.А. Бланка, А.С. Булатова, В.Я. Горфінкеля, Л.Л. Ігоніної, М.І. Крупки, Л.М. Павлової, А.А. Пересади, С.Ф. Покропівного, Б.А. Райзберга, Н.О. Татаренка. У ході дослідження були використані також праці науковців у галузі загальної теорії держави і права: С.С. Алексєєва, О.С. Йоффе, Ю.М. Оборотова, Є.О. Харитонова, які мали вагоме значення для висновків автора. На формування наукової позиції щодо деяких положень дослідження мали вплив наукові праці вчених адміністративістів В.Б. Авер’янова, І.П. Голосніченка, Є.В. Додіна, С.В. Ківалова, І.М. Пахомова, О.І. Харитонової. У ході дослідження були використані також праці науковців у галузі підприємницького права О.М. Вінника, Н.О. Саніахметової, В.Д. Чернадчука, Р.Б. Шишкі. Найбільш суттєвий вплив на аналіз проблем дисертаційного дослідження справили роботи фахівців у галузі фінансового права: Д.А. Бекерської, Л.К. Воронової, Р.А. Гаврилюк, П.М. Годме, О.М. Горбунової, О.Ю. Грачової, І.Б. Заверухи, Н.К. Ісаєвої, М.В. Карасьової, М.П. Кучерявенка, П.С. Пацурківського, Ю.А. Ровинського, Л.А. Савченко, Р.Й. Халфіної, Н.І. Хімічевої, С.Д. Ципкіна, Н.Я. Якимчук.

На підставі аналізу законодавства та узагальнення положень праць вищевказаних та інших авторів, які послужили науково-теоретичною базою для дослідження теми роботи, вироблені певні висновки та пропозиції щодо багатьох її проблем.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційного дослідження є складовою частиною науково-дослідної теми Одеської національної юридичної академії “Правові проблеми становлення та розвитку сучасної української держави” (державний реєстраційний номер 0101U001195). Тема дисертації безпосередньо пов’язана з планом науково-дослідної роботи кафедри адміністративного та фінансового права Одеської національної юридичної академії “Теоретичні засади проведення податкової і бюджетної реформ в Україні”.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины