ЗМІСТ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВИХ ФОРМ ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ ТОВАРИСТВ: ІНТЕРЕСИ, ФУНКЦІЇ, ПРАВОВІ ЗАСОБИ



Название:
ЗМІСТ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВИХ ФОРМ ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ ТОВАРИСТВ: ІНТЕРЕСИ, ФУНКЦІЇ, ПРАВОВІ ЗАСОБИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дисертаційного дослідження. Розвиток ринкових відносин в Україні, поглиблення і розширення їх сфери, поява нових секторів економіки, а також зміни у структурі і динаміці вітчизняного соціального середовища закономірно призводять до появи у сучасному цивільному обігу численних суб'єктів – підприємницьких товариств, які створюються у різноманітних організаційно-правових формах (далі ОПФ).

Однак, поряд із традиційними економічними інтересами, що супроводжують створення та функціонування підприємницьких товариств, поява нових секторів ринку зумовлює виникнення нових або модифікованих інтересів, а відповідно і ставить питання про необхідність створення похідних від базових варіантів організаційно-правових форм (наприклад, суб'єктів ринку фінансових послуг). Разом з тим, реакція законодавця на появу нових секторів ринку і відповідних інтересів щодо здійснення підприємницької діяльності , як правило, носить стихійний, позбавлений системності характер. Існуючі концептуальні розробки не завжди містять відповіді на питання які б могли стати підставою для вирішення завдань перманентної модифікації існуючої системи організаційно-правових форм підприємницьких товариств.

Сучасний розвиток відповідних теоретичних положень щодо співвідношення правових категорій "юридична особа" та "організаційно-правова форма підприємницьких товариств" залишає поза увагою певне коло проблем, вирішення яких мало б позитивне значення для удосконалення цивільного законодавства.

При цьому, слід підкреслили, що категорії юридична особа та організаційно-правова форма підприємницьких товариств неодноразово ставали об'єктом наукових досліджень і дискусій, багато з яких присвячені з'ясуванню сутності цих категорій з позицій юридичного позитивізму. У той час, як їх дослідження, визначення змісту в контексті залежності від соціально-економічного підґрунтя залишаються на сьогоднішній день без достатнього теоретичного і системного вивчення.  Недостатньо використовуються положення соціології права, яка намагається, за думкою Ж.Карбон'є, відкрити як соціальні умови, що породжують певні правові норми, так і соціальний ефект цих норм. При цьому слід мати на увазі, що дослідження з позицій законодавчої соціології  може користуватися, поряд з іншими, такими складними технічними процедурами, як, наприклад,  законотворче моделювання.

Необхідно зауважити, що, безумовно, категорія організаційно-правової форми неодноразово досліджувалась у науці цивільного, господарського, аграрного права але, частіше за все розглядались лише специфічні особливості окремих її різновидів. Вказаної проблематиці торкались наступні вчені – юристи, праці яких були підґрунтям для вирішення поставлених завдань і формулювання висновків дисертації: С.С.Алексєєва, В.В. Бараненкова, Ф.О.Богатирьова, В.І.Борисовой, С.М.Братуся, А.В.Венедиктова, О.М.Вінник, В.П.Грибанова, О.В.Дзери, В.А.Захарова, В.В.Зиновчука, О.І.Екімова, А.І.Камінки, Т.В.Кашаніної, О.Р.Кибенко, Н.В.Козловой, А.Н.Козирєва, В.М.Корецького, В.М.Коссака, І.Є.Краська, Є.Б.Кубка, Н.С.Кузнєцової, М.І.Кулагіна, О.Я.Курбатова, І.М.Кучеренко, О.В.Малька, В.К.Мамутова, С.В.Михайлова, В.Л.Мусіяки, Б.І.Пугинського, Н.О.Саніахметовой, В.І.Семчика, А.П.Сергєєва, І.В.Спасибо-Фатєєвої, Є.О.Суханова, Ю.О.Тихомиров, Я.М.Шевченко, Г.Ф.Шершеневича. Суттєвим внеском у розробку і побудову концепції організаційно-правових форм юридичних осіб після прийняття ЦК України стали праці, присвячені комплексному дослідженню організаційно-правових форм юридичних осіб приватного права, а також дослідження системи інтересів, що виникають з приводу існування господарських товариств, особливе місце серед яких займають наукові роботи І.В. Спасібо-Фатєєвої, І.М. Кучеренко та О.М. Вінник.

Особливістю же даної дисертаційної роботи є те, що більш детальному дослідженню підлягає коло організаційно-правових форм, саме підприємницьких товариств. До того ж, слід підкреслити, що сутнісні аспекти змісту організаційно-правових форм підприємницьких товариств, їх внутрішньосистемна природа, зумовлена такими взаємозалежними чинниками, як інтереси, існуючі з приводу створення, функціонування і  припинення цих товариств, функції підприємницьких товариств як організацій і кореспондуючі цим функціям правові засоби формування організаційно-правових форм, не знайшли у теперішній час належного відображення у теорії цивільного права.

У зв'язку з цим особливу актуальність сьогодні набуває необхідність вивчення не тільки питання порівняння, співвідношення різноманітних організаційно-правових форм підприємницьких товариств але, в першу чергу, вивчення змісту цих правових конструкцій в контексті їх соціально-економічної обумовленості. Такий підхід, по-перше, має забезпечити шляхи підвищення ефективності відповідних конструкцій, а, по-друге, сформувати можливості для науково обґрунтованого законотворчого моделювання нових організаційно-правових форм підприємницьких товариств, встановлення яких буде актуалізуватися розвитком ринкових відносин.    

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана у рамках комплексної цільової програми "Удосконалення правового механізму державного впливу на ринкові відносини (публічно-правові і приватно-правові аспекти) № 0186.0.070869", над якою працює кафедра господарського права Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины