МОТИВИ ТА МОТИВАЦІЯ ЗЛОЧИНІВ, УЧИНЕНИХ ЖІНКАМИ



Название:
МОТИВИ ТА МОТИВАЦІЯ ЗЛОЧИНІВ, УЧИНЕНИХ ЖІНКАМИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Наявність жіночої злочинності в Україні, а у певні періоди і її значне зростання, має вкрай негативні наслідки. Цей факт призводить до помітного погіршення якості виховання і появи бездоглядних дітей, розпаду сімей, поглиблює падіння моральності, негативно впливає на рівень духовності суспільства в цілому.

Мотиви, що керують жінками, й до цього часу оточені ореолом незбагненності та відсутності будь-яких сталих закономірностей. Особливої актуальності питання мотивів і мотивації набувають у випадку вчинення жінкою діянь, що за своїм змістом не є загальноприйнятими чи адаптивними в людському суспільстві. Визначення кількісних та якісних характеристик, змісту мотивів і мотивації людини, питання їх діагностування, домінантний вплив культурного, освітнього рівня особистості, історії її розвитку, особливостей функціонування нервової системи чи ситуації, в якій вона опинилася, на формування мотиву злочину – це лише частина широкого кола питань, які виникають при дослідженні проблем мотивів і мотивації людської діяльності.

Теоретичне підґрунтя дослідження мотивів і мотивації розробляли такі видатні вчені, як А.І.  Алексєєв,   Б.С.  Волков,   П.С.  Дагель,   І.М.  Даньшин,   У.С. Джекебаєв,   М.І. Єнікєєв,  А.Ф. Зелінський, К.Е. Ігошев, Д.П. Котов, В.В. Лунєєв, А.В. Наумов, Т.Г. Рахімов, А.В. Савченко, С.А. Тарарухін,  певні  аспекти  цієї  проблеми  досліджували   І.П. Лановенко,   М.І. Мельник, В.О. Коновалова, В.М. Кудрявцев, Н.Ф. Кузнєцова, М.І. Панов, В.І. Шакун та інші спеціалісти в галузі кримінального права і кримінології. Мотивації людської  діяльності присвячені роботи вчених-психологів   Є.П. Ільїна,   С.С. Занюка,   А.Г. Маслоу,   О.М. Леонтьева,   П.В. Симонова, Х. Хекхаузена  й інших.

Проблема жіночої злочинності в різні часи привертала увагу багатьох дослідників, серед яких Ю.М. Антонян, А.А. Габіані, В.В. Голіна, М.Н. Голоднюк, Л.Ш. Берекашвілі, А.К. Звірбуль, В.М Зирянов, І.А. Кирилова, В.О. Меркулова, В.А. Серебрякова, О.В. Середа, П.М. Тарновська, Д.А. Тузов, Г.Ф. Хохряков, Л.О. Шевченко, Т.М. Явчуновська, А.І. Яковлєв та інші. Кримінологічні характеристики жіночої злочинності в Україні та питання її попередження в окремі   роки   досліджували  на  рівні  кандидатських  дисертацій  А.Б.  Блага,   М.В.  Стрюк,   Т.А. Шулежко, В.В. Федусик.

Сьогодні знову зростає інтерес до психології особистості, складних динамічних змін у її діяльності і вчинках, впливу особистісних якостей на вчинення злочину. Все це робить винятково актуальним вивчення мотивів протиправної діяльності людини, її мотиваційної сфери. Комплексне глибоке дослідження мотивів і мотивації саме жіночої складової загальної системи злочинності є новим і необхідним кроком для розуміння процесів, що відбуваються в сучасному суспільстві, розробки ефективних стратегій попередження даного різновиду злочинності.

Вважаємо, що аналіз мотивів і мотивації діяльності людини, з’ясування причин порушення нею суспільних норм і вчинення злочину є невід’ємною частиною розвитку кримінологічної науки, підґрунтям створення комплексної системи заходів з попередження злочинності.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний напрямок дисертаційного дослідження передбачений планом науково-дослідної роботи Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого (протокол № 4 від 24.12.99. р.) та спрямований на виконання Комплексної програми профілактики злочинності на 2001 – 2005 роки,  затвердженої   Указом  Президента  України  від  25  грудня  2000 р.  № 1376/2000.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины