Правове регулювання іноземних інвестицій у спеціальних (вільних) економічних зонах України (на матеріалах СЕЗ \"Яворів\")



Название:
Правове регулювання іноземних інвестицій у спеціальних (вільних) економічних зонах України (на матеріалах СЕЗ \"Яворів\")
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Залучення іноземного капіталу в Україну, зокрема, за допомогою такого інструментарію як спеціальні економічні зони (надалі -СЕЗ), є надзвичайно важливим для економіки нашої держави. Недосконалість правового регулювання іноземного інвестування в Україні, недоліки правового регулювання порядку створення, функціонування та ліквідації СЕЗ, зумовлює необхідність дослідження даних проблем та формування пропозицій щодо їх вирішення.

Процес формування нормативно-правової бази для створення та функціонування СЕЗ в нашій державі розпочався з прийняттям Закону України «Про іноземні інвестиції» від 13 березня 1992 року. Даний Закон виходячи з цілей, принципів та положень законів України «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16 квітня 1991 року та «Про інвестиційну діяльність» від 18 вересня 1991 року визначив особливості режиму іноземних інвестицій на території України.

На виконання норми ст.48 Закону України «Про іноземні інвестиції» Верховною Радою України 13 жовтня 1992 року був прийнятий Закон України «Про загальні засади створення і функціонування спеціальних (вільних) економічних зон». Цей Закон визначає порядок створення і ліквідації та механізм функціонування спеціальних (вільних) економічних зон на території України, загальні правові і економічні основи їх статусу, а також загальні правила регулювання відносин суб'єктів економічної діяльності цих зон з місцевими Радами народних депутатів, органами державної виконавчої влади та іншими органами.

Однак перший нормативно-правовий акт про створення конкретної СЕЗ був прийнятий лише у 1996 році. Що, безумовно, не могло не вплинути на виникнення низки прогалин у правовому регулюванні порядку функціонування новостворених СЕЗ. Прогалини усувалися закріпленням відповідних нормативно-правових норм в законах про створення окремих СЕЗ, що призвело до створення різних правових режимів у кожній створеній СЕЗ.

Господарський кодекс України, прийнятий Верховною Радою України 16 січня 2003 року, містить главу 39, яка присвячена СЕЗ, однак наявні прогалини та неузгодженості у правовому регулюванні функціонування СЕЗ не були усунуті. Вищенаведене зумовлює потребу в проведенні наукового дослідження вказаних проблем.

Вибір теми дослідження визначається також тим, що в українській правовій науці недостатньо досліджено особливості правового режиму іноземних інвестицій у СЕЗ України, зокрема в окремих СЕЗ. Так, зокрема,


 

не приділено належної уваги дослідженню особливостей правового режиму іноземних інвестицій у СЕЗ України. Не проаналізовано правовий статус суб'єктів інвестиційної діяльності та особливості застосування державно-правових гарантій захисту іноземних інвестицій у СЕЗ України. Недослідженим залишається правовий режим інвестиційної діяльності в окремих СЕЗ. Враховуючи те, що СЕЗ «Яворів» є однією з найбільш ефективно функціонуючих СЕЗ України, тому саме правовий режим іноземних інвестицій у цій зоні був обраний предметом дослідження.

Так, за інформацією Міністерства економіки України та з питань європейської інтеграції, лише чотири СЕЗ - «Яворів», «Славутич», «Трускавець» і «Порто-франко» - отримали від 23,7% до 46,3 % від запланованих у проектах сум.

Все це зумовлює необхідність дослідження правового режиму іноземних інвестицій у конкретних СЕЗ України. Цим зумовлено вибір теми дисертаційного дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконане відповідно до теми науково-дослідної роботи кафедри цивільного права та процесу юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка «Проблеми удосконалення цивільного законодавства в умовах інтеграції України в європейське співтовариство», затвердженій наказом ректора Львівського національного університету імені Івана Франка № 11/74 від 01.07. 2002 року.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины