КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НЕЗАКОННЕ ВИГОТОВЛЕННЯ, ЗБЕРІГАННЯ, ЗБУТ АБО ТРАНСПОРТУВАННЯ З МЕТОЮ ЗБУТУ ПІДАКЦИЗНИХ ТОВАРІВ (ст. 204 КК України)



Название:
КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НЕЗАКОННЕ ВИГОТОВЛЕННЯ, ЗБЕРІГАННЯ, ЗБУТ АБО ТРАНСПОРТУВАННЯ З МЕТОЮ ЗБУТУ ПІДАКЦИЗНИХ ТОВАРІВ (ст. 204 КК України)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Економічний та соціальний добробут, політична ситуація в суспільстві багато в чому залежить від того, яким чином у ньому побудована система господарської діяльності, наскільки ефективно ця система функціонує. Природно, що суспільні відносини, які складаються з приводу та в процесі здійснення господарської діяльності, потребують належного захисту з боку держави. Одним із способів цього захисту є встановлення кримінально-правових заборон у найважливіших сферах функціонування системи господарювання.

Щороку українська держава та суспільство зазнають великої шкоди від функціонування так званої „тіньової економіки”, одним із сегментів якої є незаконне виробництво та обіг спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, інших підакцизних товарів. Широке розповсюдження такої незаконної господарської діяльності впливає на макроекономічні процеси й становить велику суспільну небезпеку для економічної безпеки України. Формування багатоукладної економіки і значне збільшення її недержавного сектору, поряд із позитивними наслідками, тягне й низку негативних явищ, одним із яких є послаблення державного контролю у сфері виробництва та обігу матеріальних благ.

Акцизний збір є одним із джерел наповнення Державного бюджету України і держава визнає за ним важливу роль у регулюванні фінансових відносин, тому незаконне виробництво й обіг підакцизних товарів завдає шкоди також державним фінансам. Нарешті, незаконне виробництво та обіг незаконно виготовлених підакцизних товарів, в першу чергу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, створює загрозу завдання шкоди життю та здоров’ю споживачів таких товарів, а в багатьох випадках безпосередньо тягне тяжкі наслідки у вигляді отруєння людей чи іншої шкоди їх здоров’ю.

Всебічне наукове дослідження питань кримінальної відповідальності за незаконне виготовлення підакцизних товарів та інше незаконне поводження з ними, яка передбачена статтею 204 Кримінального кодексу України від 5 квітня 2001 року (далі – КК), є необхідним у зв’язку з існуванням значного кола теоретичних і практичних проблем тлумачення і застосування цієї статті, адже в силу відносної новизни цієї проблематики для науки кримінального права України до цього часу відсутні системні дослідження цих питань.

За КК України 1960 року незаконне виготовлення та обіг підакцизних товарів, за наявності відповідних підстав, могло охоплюватись складами різних злочинів та кваліфікуватись, залежно від обставин конкретної справи, як випуск або реалізація недоброякісної продукції, заняття забороненими видами підприємницької діяльності або порушення порядку заняття підприємницькою діяльністю, виготовлення спиртних напоїв та торгівля ними, незаконна торговельна діяльність тощо. Відповідним чином розвивалась і наукова розробка проблем, пов’язаних із незаконним виробництвом та обігом підакцизних товарів, в першу чергу алкогольних напоїв. У різні роки цій проблемі були присвячені роботи багатьох радянських та українських фахівців з кримінального права, серед яких слід назвати П.П. Андрушка, А.Л. Бєлахова, Л.І. Блінову, П.А. Воробея, А.В. Галахову, М.А. Гельфера, П.Ф. Грішаніна, Н.О. Гуторову, А.М. Дєлієва, О.О. Дудорова, Г.П. Заіграєва, М.Й. Коржанського, П.Я. Кравченка, Б.М. Леонтьєва, А.Л. Лікаса, М.І. Мельника, Ю.Б. Мельникову, А. Міхітаряна, А.В. Мурашева, В.О. Навроцького, П.Т. Некипєлова, А.М. Ришелюка, Г.Н. Самілика, В.В. Сташиса, Є.Л. Стрельцова, В.Я. Тація, С.В. Трофімова, М.І. Хавронюка та інших авторів.

Незважаючи на досить глибоку наукову розробку проблем кримінальної відповідальності за окремі злочини в сфері господарської діяльності, щодо кримінальної відповідальності за вчинення діянь, передбачених ст. 204 КК, залишається багато дискусійних питань. Підстави кримінальної відповідальності за вчинення цих діянь, зміст ознак складів цих злочинів, їх співвідношення із злочинами, що мають суміжні склади, не є всебічно дослідженими. Відсутні єдині загальновизнані підходи до кваліфікації злочинних діянь за ст. 204 КК, що викликає багато проблем у практиці застосування цієї статті.

Отже, актуальність теми цього дисертаційного дослідження обумовлена теоретичною й практичною необхідністю визначення юридичних підстав кримінальної відповідальності за вчинення злочинів, передбачених окремими частинами ст. 204 КК, вивчення та вирішення проблем їх кримінально-правової кваліфікації, шляхів удосконалення кримінального закону в цій частині.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний напрям дисертаційного дослідження є складовою частиною плану наукової роботи кафедри кримінального права та кримінології юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка на 2003-2005 роки: „Проблеми боротьби із злочинністю: кримінально-правові, кримінологічні та кримінально-виконавчі аспекти” (протокол № 13 від 27 березня 2003 р.). Дисертація ґрунтується на положеннях Комплексної програми профілактики злочинності на 2001-2005 роки, затвердженої Указом Президента України від 25 грудня 2000 року № 1376/2000, а також враховує положення Програми заходів щодо запобігання злочинності у сфері економіки, затвердженої Розпорядженням Президента України від 10 лютого 1995 р. № 35/95-рп.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины