ПРАВОВА ПРИРОДА ДОМЕННИХ ІМЕН ІНТЕРНЕТ



Название:
ПРАВОВА ПРИРОДА ДОМЕННИХ ІМЕН ІНТЕРНЕТ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Загальна характеристика роботи

 

                Актуальність теми дослідження. Щороку мережа Інтернет стає більш доступною, збільшується кількість її користувачів. Значно зростає і соціокультурне, інформаційне та економічне значення цієї мережі.

                Доменні імена Інтернет виступають засобами адресації в цій мережі і в такій якості вже сьогодні є об’єктами цивільного обігу. При цьому ці імена мають нематеріальну складову, асоціюючись із відомістю та репутацією особи, яка стоїть за інформаційним ресурсом, до якого адресує доменне ім'я.

Маючи словесне вираження, доменні імена можуть бути ідентичними чи схожими до ступеню змішування з такими об’єктами інтелектуальної власності (виключних прав) як знаки для товарів і послуг, окремі об’єкти авторського права, фірмові (комерційні) найменування, найменування юридичних осіб тощо. Такий зовнішній вираз не міг не призвести до виникнення правових колізій між правами на доменні імена та правами на інші, схожі за виразом об’єкти інтелектуальної власності.

При цьому відсутність територіальних обмежень розповсюдження мережі Інтернет, складність (а підчас – неможливість) застосування до спірних правовідносин існуючих правових інститутів і засобів захисту, які були б адекватними особливостям мережі Інтернет, значно ускладнюють правову кваліфікацію спірних правовідносин та захист порушеного права.

Зазначені процеси не могли пройти осторонь міжнародної спільноти. Вже зараз одним із напрямків діяльності Всесвітньої організації інтелектуальної власності є проведення досліджень та розробка рекомендацій щодо адекватного та ефективного правового режиму доменних імен, вироблення спеціальних правил розгляду та вирішення спорів про доменні імена.

На національному рівні правова теорія, законодавство та юридична практика України тільки починають звертатися до вирішення вказаних вище питань. Безумовно, існують теоретичні доробки, присвячені їх розробці, але системного дослідження на дисертаційному рівні проблем правової природи доменних імен Інтернет в Україні не проводилося. Необхідно також констатувати, що законодавство України не пристосоване до адекватного вирішення спорів про доменні імена.

Інноваційна спрямованість сучасної економічної діяльності, інтеграція до глобальних процесів розвитку інформаційного суспільства потребує відповідного правового забезпечення, в тому числі прав володільців доменних імен.

Зазначені вище фактори обумовили вибір теми цього дисертаційного дослідження та свідчать про його актуальність.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана в рамках комплексної цільової програми «Удосконалення правового механізму державного впливу на ринкові відносини (публічно-правові і приватноправові аспекти) №0186.0.070869», над якою працює кафедра господарського права Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины