ВПЛИВ ІДЕЙ ЛІБЕРАЛІЗМУ НА ФОРМУВАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПОЛІТИКО-ПРАВОВОЇ ДУМКИ :



Название:
ВПЛИВ ІДЕЙ ЛІБЕРАЛІЗМУ НА ФОРМУВАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПОЛІТИКО-ПРАВОВОЇ ДУМКИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Повернення України в русло загальноєвропейського цивілізаційного розвитку бачиться виключно на шляху ринку, демократії, широких особистих прав і свобод громадян. В цій ситуації неминуче підвищується інтерес до ідеології та цінностей лібералізму, рівно як до діяльності ліберально-демократичних партій, що існували в Україні, оскільки саме лібералізм свого часу заклав підвалини західної моделі демократії. Очевидно і цілком закономірно, що об’єктивний аналіз минулого дає можливість певною мірою прогнозувати майбутнє.

Звернення до дослідження рецепції ліберальної ідеології сучасною політико-правовою думкою закладає підвалини для вирішенням правових проблем в Україні, які загострилися підчас нещодавньої політичної кризи, оскільки саме в правовій традиції лібералізму зароджувались і розвивалась ідеї прав людини, конституціоналізму, децентралізації влади і місцевого самоуправління. Аналіз ключових положень політико-правової традиції лібералізму дає змогу глибокого теоретичного опрацювання нагальних потреб вітчизняного державотворення, розробки рекомендацій щодо змін до Конституції України, пов’язаних з реформуванням місцевого самоврядування.

На жаль, на сьогодні в Україні відсутнє комплексне дослідження феномену вітчизняного лібералізму на кшталт такого, як було проведене в Росії в роботах В.В Леонтовича “История либерализма в России 1762-1914” і В.І. Приленського “Опыт исследования мировоззрения ранних русских либералов”, або в Німеччині в роботі Г. Рормозера “Криза лібералізму” чи в Сполучених Штатах Америки в роботі Л. Харца “Ліберальна традиція в Америці”. В Україні сформувалась певна галузь соціальної філософії, яка може бути визначена як лібералістика, але навряд чи можна констатувати існування подібного напрямку в галузі історії політико-правових вчень.

Таким чином, актуальність теми даного дослідження визначається кількома причинами: по-перше, необхідністю проведення теоретико-правового аналізу національної ліберальної традиції як елементу підмурку загальноєвропейської цивілізації, що надає можливість усвідомити базові компоненти гармонійної інтеграції українського суспільства в європейські соціально-політичні процеси; по-друге, дослідження теоретико-правових принципів лібералізму дає змогу опрацювати нові загальні методологічні засади правознавства, позбутися монометодологічних штампів.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана у відповідності до п.1.1. «Головних напрямків наукових досліджень Національного університету внутрішніх справ на 2001-2005 роки».

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины