УКЛАДЕННЯ, ЗМІНА ТА РОЗІРВАННЯ ДОГОВОРУ У ЦИВІЛЬНОМУ ПРАВІ УКРАЇНИ :



Название:
УКЛАДЕННЯ, ЗМІНА ТА РОЗІРВАННЯ ДОГОВОРУ У ЦИВІЛЬНОМУ ПРАВІ УКРАЇНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження обумовлена зростанням кількості договірних зв’язків в економічному середовищі України та міжнародній торгівлі у зв’язку із запровадженням нових принципів цивільного права, розвитком різних договірних форм та електронної комерції, що спостерігається з початку 90-х років та зумовлено здійсненням державою широкого спектру економічних перетворень. Зазначене вимагає формулювання і застосування нових підходів до цивільно-правового регулювання інституту договору взагалі та укладення, зміни і розірвання договору, зокрема. Цей процес супроводжується звуженням адміністративного впливу держави на діяльність фізичних і юридичних осіб, чим розширюється свобода цивільно-правового договору та виникає потреба у регулюванні договірних відносин на основі загальних принципів цивільного і договірного права.

Ступінь наукової розробленості питань укладення, зміни та розірвання договору в Україні є досить низькою. Протягом останніх десятиліть інститут договору із запропонованої нами точки зору практично не вивчався, а тому не було запропоновано оптимальних способів його застосування на практиці. З часу переорієнтації економічної системи України було опубліковано декілька наукових статей та праць з цієї тематики (О.В. Дзера, А.С. Довгерт, Н.С. Кузнєцова, В.М. Коссак, В.В. Луць, З.В. Ромовська, М.М. Сібільов, М.І. Брагінський, В.В. Вітрянський та інші). Але на даний час відсутнє чітке і єдине законодавче визначення поняття договору. Поза увагою українських вчених залишились окремі питання правового регулювання укладення, зміни та розірвання договору, неповно досліджені проблеми оферти та акцепту, недосконало вивчено сутність зміни і розірвання договору, відмови від договору тощо.

Окремі питання договірного права досліджувались у дисертаційних роботах присвячених змішаним договорам (Р.А.Лідовець, 2005р.), договору ренти (М.П.Апанасюк, 2004р.), цивільно-правового договору, як підстави виникнення права власності юридичної особи (І.Р.Калаур, 2004р.), договору, як підстави виникнення права власності фізичної особи (Л.М.Николайчук, 2004р.), поняттю, функцій та системі цивільно-правового договору (В.Г.Олюха, 2003р.), зміни цивільно-правового договору (Н.М.Процьків, 2003р.), договорам франчайзингу (Г.В.Цірат, 2003р.), свободи договору (А.В.Луць, 2001р.), договорам факторингу (Я.О.Чапічадзе, 2000р.), договору консигнації (В.А.Васильєва, 2000р.), господарського договору (О.А.Беляневич, 1999р.), договорам страхування (В.П. Янишен, 1997р.), підрядним договорам у будівництві (Н.С. Кузнєцова, 1993р.) та інші. Однак, зазначені дослідження в основному стосуються окремих видів договорів, що значною мірою зумовлює актуальність дисертаційного дослідження саме загальнодоговірних проблем.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконане відповідно до комплексної цільової програми “Правові проблеми здійснення майнових та особистих немайнових прав в умовах ринкової економіки” (номер державної реєстрації 0186.0.070867), а також теми науково-дослідницької роботи кафедри цивільного права і процесу Юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника “Удосконалення цивільно-правового регулювання суспільних відносин у світлі Конституції України”, затвердженої Радою Прикарпатського університету імені Василя Стефаника, протокол №9 від 27.03.2001 р.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины