ПРАВОВИЙ ЗАХИСТ ВІД АНТИКОНКУРЕНТНИХ ДІЙ В ЕКОНОМІЧНІЙ КОНКУРЕНЦІЇ




  • скачать файл:
Название:
ПРАВОВИЙ ЗАХИСТ ВІД АНТИКОНКУРЕНТНИХ ДІЙ В ЕКОНОМІЧНІЙ КОНКУРЕНЦІЇ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Становлення в Україні ринкових економічних відносин зумовлює необхідність реформування як господарського законодавства в цілому, так і окремих його складових, зокрема законодавства про захист економічної конкуренції, яке в сучасних умовах має бути одним з найголовніших механізмів забезпечення успіху ринкової трансформації в економіці держави та реалізації цілей і завдань сучасної конкурентної політики.

Внаслідок поглиблення економічних перетворень і активізації інтеграційних процесів усе актуальнішими стають питання правового забезпечення розвитку конкурентних відносин, удосконалення правового захисту суб'єктів господарювання і споживачів від недобросовісної конкуренції, зловживання монопольним становищем на ринку, антиконкурентних узгоджених дій суб'єктів господарювання та антиконкурентних дій органів державної влади і органів місцевого самоврядування ( див. ст. 5, 6, 10, 18, 25 та інші статті Господарського кодексу України).

Оскільки антиконкурентні дії у сфері економічної конкуренції є поширеними, захист від цих дій, що мають значні негативні наслідки для конкурентного середовища, є одним з найважливіших напрямів захисту конкуренції як функції держави, яку воно здійснює за допомогою різноманітних заходів впливу.

У зв'язку з розвитком господарської діяльності та посиленням конкуренції важливість захисту від антиконкурентних дій у сфері економічної конкуренції значно зростає. Законодавство про захист економічної конкуренції, спрямоване на підтримку та охорону конкурентних відносин на ринку, має пріоритетне значення у захисті від антиконкурентних дій. 

Зараз, коли конкурентне законодавство в Україні сформувалося, особливо важливим є його розвиток і удосконалення у напрямку забезпечення ефективного правового захисту від дій у конкуренції, що порушують встановлені правила конкурентної поведінки.

Це й обумовлює актуальність дослідження правового захисту від антиконкурентних дій    в економічній конкуренції.

Актуальність обраної теми дисертаційного дослідження також обумовлюється відсутністю монографічних досліджень з проблем правового захисту від антиконкурентних дій.

У літературі проблеми правового захисту від антиконкурентних дій в економічній конкуренції є мало дослідженими. Проблеми антиконкурентних узгоджених дій суб’єктів господарювання, антиконкурентних дій органів влади і управління та правових засобів захисту від них аналізувались окремими вченими-юристами лише як один із аспектів захисту економічної конкуренції. До окремих проблем звертались вчені І.І. Дахно, В.І. Єрьоменко, С.Е. Жилінський, Ю.В. Журик, С.А. Паращук, Л.Н. Семенова, І.А. Шуміло та ін.

Разом з тим у практиці застосування антимонопольно-конкурентного законодавства виникають труднощі щодо кваліфікації дій в якості антиконкурентних та застосування заходів юридичної відповідальності за їх вчинення. Це й обумовлює актуальність дослідження правового захисту від антиконкурентних дій в економічній конкуренції. В юридичній літературі багато правових аспектів захисту від антиконкурентних дій у сфері економічної конкуренції не знайшли належної уваги.

Аналіз правового захисту від антиконкурентних дій в економічній конкуренції є актуальним із врахуванням можливості використання його результатів для вдосконалення господарського законодавства України.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт кафедри підприємницького та комерційного права Одеської національної юридичної академії МОН України на 2001-2005 рр. Тема дослідження є складовою частиною комплексної теми “Правові проблеми розвитку сучасної української держави”, що розробляється науковцями Одеської національної юридичної академії та зареєстрована в Державному реєстрі за № 01010001195, в якій дисертант брав участь як співвиконавець.

У межах даної теми автором проведено аналіз правового захисту від антиконкурентних дій в економічній конкуренції, на підставі якого виявлені основні проблемні питання застосування правових засобів захисту від порушень правил конкурентної поведінки та обгрунтовано шляхи їх вирішення.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)