АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НЕЗАКОННИЙ ОБІГ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ ТА ПСИХОТРОПНИХ РЕЧОВИН :



Название:
АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НЕЗАКОННИЙ ОБІГ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ ТА ПСИХОТРОПНИХ РЕЧОВИН
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Одним із актуальних напрямів реформування українського адміністративного права є модернізація інституту адміністративної відповідальності у тому числі у сфері обігу наркотичних засобів та психотропних речовин.

За оцінкою фахівців реальна кількість осіб в Україні, що вже мають залежність від наркотичних засобів і психотропних речовин, орієнтовно становить близько 500 тис. Разом з тим, кількість осіб, які епізодично їх вживають, але ще не мають залежності, становить більше 40% від оціночної кількості тих, хто вже захворів.

Кількість правопорушень, пов’язаних з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, за останні десять років збільшилася в чотири рази. Ці дані свідчать про те, що нелегальний обіг наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів на сьогодні в Україні набуває значних масштабів, стає серйозним негативним соціальним явищем.
Шляхи протидії незаконному обігу закріплені у “Комплексній програмі профілактики злочинності на 2001 – 2005 роки” та у „Концепції реалізації державної політики у сфері боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів на 2002-2010 роки”, в яких одним із пріоритетних напрямів є обмеження незаконного обігу наркотичних засобів.

На жаль чинне українське антинаркотичне законодавство певною мірою зорієнтоване на фіксацію необхідності дій лише у галузі третинної профілактики, а саме, концентрує увагу на боротьбі з кримінальними структурами або примусовому лікуванні осіб з наркотичними проблемами. Але такий підхід суперечить документам Комісії ООН щодо наркотичних засобів.

Зміни законодавства щодо посилення боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів і психотропних речовин не призводять до зменшення протиправних дій у цій сфері. За даними фахівців в Україні правопорушення та злочини, пов'язані з незаконним обігом наркотичних засобів та психотропних речовин постійно зростають. Така ситуація обумовлює актуальність застосування адміністративно-правових засобів. За їх допомогою, крім профілактичних, здійснюється комплекс заходів, направлених на зменшення попиту і пропозицій наркотичних засобів та психотропних речовин. Таким чином об’єктивно існує необхідність у подальшому вивченні та дослідженні зазначених проблем, що обумовлює вибір теми дисертаційного дослідження.

У процесі дослідження використано досвід і наукові знання, що містяться у працях таких українських науковців, як В.Б. Авер’янов, О.М. Бандурка,  Ю.П. Битяк, І.П. Голосніченко, С.Т. Гончарук, Є.В. Додін, О.М. Джужа, Л.В. Коваль, Т.О. Коломоєць, А.Т. Комзюк, В.К. Колпаков, М.Й. Коржанський, О.В. Кузьменко, Д.М. Лук’янець,     Н.А. Мірошниченко, А.А. Музика, І.О. Нікіфорчин, В.П. Пєтков, М.П. Селіванов, М.М. Тищенко, Є.В. Фесенко, М.С. Хруппа, В.К. Шкарупа.

При дослідженні деліктних проблем адміністративного права України широко використовувався досвід і відповідні знання вчених інших держав, а саме: Д. Бахраха,   В. Боріневича, Д. Галагана, Б. Лазарєва, Н. Саліщевої, В. Сорокіна, Й. Хартеллиуса,       А. Якимова.

Окремі аспекти адміністративної відповідальності за незаконний обіг наркотичних засобів розглядалися у дослідженнях Є.С Герасименка,                            Н.І. Золотарьової, Д.О. Штанька, М.П. Легецького та ін.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана відповідно до тематики пріоритетних напрямів дисертаційних досліджень на період 2002-2005 рр., та в межах планів досліджень Національної академії внутрішніх справ України. Цей напрям досліджень відповідає комплексній цільовій програмі боротьби зі злочинністю на 2001–2005 рр., затвердженій Указом Президента від 25 грудня 2000 року №1376/2000 та пов’язаній з виконанням завдань Концепції реалізації державної політики у сфері боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів на 2002-2010 роки, Програмі реалізації державної політики у сфері боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів на 2002-2010 роки.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины