ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВА ОХОРОНА ОСОБИСТИХ НЕМАЙНОВИХ ПРАВ ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ, ЩО ЗАБЕЗПЕЧУЮТЬ ЇЇ ПРИРОДНЕ ІСНУВАННЯ



Название:
ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВА ОХОРОНА ОСОБИСТИХ НЕМАЙНОВИХ ПРАВ ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ, ЩО ЗАБЕЗПЕЧУЮТЬ ЇЇ ПРИРОДНЕ ІСНУВАННЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Актуальність обраної теми дисертаційного дослідження на сучасному етапі визначається рядом соціальних, політичних умов, нормативних змін та теоретичних колізій і проблем.

Суспільство досягло того рівня розвитку, що усвідомило потребу урегулювання не лише майнової сфери, але й духовної, нематеріальної сфери. Динаміка суспільних відносин стала об’єктивною передумовою вдосконалення цивільного законодавства. Інтенсифікація всієї сфери соціального життя та врахування людського фактору стали підґрунтям закріплення правової охорони комплексу особистих немайнових прав, що забезпечують природне існування фізичної особи, тобто підґрунтям створення глави 21 ЦК.

Політичні умови, що визначають актуальність обраної теми, виражаються в тому, що детальна розробка даної теми та втілення в життя результатів роботи дозволить затвердити демократичні основи суспільства, стабілізувати політичний устрій України, прискорити вступ нашої держави до Європейського союзу (ЄС).

Аргументом на користь актуальності обраної теми слугує стан діючого законодавства: цілий ряд конституційних норм (ст. 27, 28, 29, 33, 49, 50) і широка група норм, розпорошених по законах та підзаконних нормативно-правових актах (наприклад, Закон України від 23 червня 1995 р. “Про донорство крові та її компонентів”, Закон України від 16 липня 1999 р. “Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людини”, Закон України від 25 червня 1991 р. “Про охорону навколишнього природного середовища”, Закон України від 19 листопада 1992 р. "Основи законодавства України про охорону здоров’я"). Як правило, в цих документах торкаються лише окремих особистих немайнових прав, що забезпечують природне існування фізичної особи. Консолідовано вони розміщені в главі 21 ЦК. Слід звернути увагу, що чимало законопроектів в досліджуваній сфері розроблено і знаходяться на розгляді Верховної Ради України.

Щодо актуальності обраної теми на рівні теорії, то інститут особистих немайнових прав, що забезпечують природне існування фізичної особи, впродовж всього свого існування є предметом спору. Майже будь-яке правове питання з цього приводу ставало підставою для дискусії. Галузева приналежність, класифікація, зміст конкретних прав викликало більше розходжень думок, аніж їх єдності.

Вперше в європейській практиці кодифікації цивільного законодавства новим ЦК передбачено окрему книгу – Книгу 2, присвячену особистим немайновим правам фізичних осіб. В свою чергу, комплекс особистих немайнових прав, що забезпечують природне існування фізичної особи, перестав відігравати другорядну роль, а посів гідне місце в ЦК.

Науково-теоретичною базою дисертації є теоретичні розробки, праці вітчизняних та зарубіжних вчених. Теоретичну основу дослідження складають досягнення, які містяться в працях: С.С. Алексєєва, Д.В. Бобрової, С.М. Братуся, В.П. Грибанова, О.В. Дзери, А.С. Довгерта, О.М. Ерделевського, М.Д. Єгорова, К.Ф. Єгорова, І.В. Жилінкової, Г.Л. Знаменського, О.С. Йоффе, В.М. Коссака, О.В. Кохановської, О.О. Красавчикова, Л.О. Красавчикової, Н.С. Кузнєцової, В.В. Луця,  Р.А. Майданика, М.С. Малеїна, М.М. Малеїної, В.Л. Мусіяки, О.А. Підопригори, О.О. Підопригори, Й.О. Покровського, Г.В. Пронської, З.В. Ромовської, В.О. Рясенцева, А.М. Савицької, Н.О. Саніахметової, М.М. Сібільова, І.В. Спасибо-Фатєєвої, Р.О. Стефанчука,  Є.О. Суханова, Ш.Т. Тагайназарова, В.О. Тархова, Ю.К. Толстого, Т.А. Фадєєвої, К.А. Флейшиц, Є.О. Харитонова, Ю.С. Червоного, Я.М. Шевченко, Г.Ф. Шершеневича, В.С. Щербини та інших.

Не зважаючи на наведений, досить значний, перелік науковців, що працювали та продовжують працювати в “нематеріальній” сфері, вважати цю проблематику вичерпаною немає підстав, особливо у світлі нещодавно прийнятого нового ЦК, в якому приділено значну увагу питанню особистих немайнових прав, що забезпечують природне існування фізичної особи. Зміст даної роботи викладений таким чином, щоб всебічно дослідити саме охорону особистих немайнових прав, що забезпечують природне існування фізичної особи. Навіть, звертаючись до осмислення реалізації прав, матеріал викладається через призму охорони. Право найбільш яскраво проявляє свою охоронну функцію лише після вчиненого порушення, але це не позбавляє актуальності питання про вплив права на суспільні відносини в їх непорушному стані.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження має безпосередній зв'язок з науковими програмами державного рівня і вписується у загальний кодифікаційний процес розвитку цивільного законодавства в Україні. Робота виконана згідно з держбюджетною науково-дослідною темою: “Формування механізму реалізації та захисту прав і свобод громадян в Україні” (номер теми: 01 БФ042-01; номер державної реєстрації: 0101 U003579). Автор безпосередньо був залучений до розробки цієї теми як співробітник Центру досліджень проблем прав людини юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины