Адміністративна відповідальність за зберігання або транспортування алкогольних напоїв чи тютюнових виробів, на яких немає марок акцизного збору встановленого зразка :



Название:
Адміністративна відповідальність за зберігання або транспортування алкогольних напоїв чи тютюнових виробів, на яких немає марок акцизного збору встановленого зразка
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Загальна характеристика роботи

 

Актуальність теми дослідження зумовлена гостротою проблеми наповнення бюджетів усіх рівнів, фінансування соціальної сфери й інших важливих державних програм, зміцнення законності у сфері оподаткування, що вимагає більш пильної уваги до всього комплексу питань правової реформи та удосконалення податкової системи України, у тому числі і питань адміністративної відповідальності у сфері оподаткування.

Охорона правовідносин у сфері оподаткування здійснюється за допомогою різних засобів. Значне місце у цьому процесі відведено мірам адміністративного примусу, серед яких адміністративна відповідальність настає, головним чином, за вчинення адміністративних правопорушень. Міра адміністративної відповідальності є спеціальною сферою відносин між державою і громадянином і тому може розглядатися як важливий інструмент правової держави. Ухилення від сплати податків, зборів, інших платежів є суспільно шкідливим явищем.

Податкове законодавство України ще й досі знаходиться в стадії становлення і, відповідно, страждає багатьма недоліками, прорахунками і прогалинами. Правове регулювання податкових відносин має важливе значення так як стосується інтересів практично всього населення країни, а отже вимагає ґрунтовних наукових досліджень, всебічного, повного й об'єктивного обґрунтування змін існуючої податкової системи з урахуванням при цьому особливостей регулювання та зв’язків податкового права з іншими галузями права, – (митним, адміністративним, цивільним, кримінальним та ін.)

Застосування заходів адміністративної відповідальності, передбаченої ст. 164-5 КУпАП, є специфічною формою адекватного реагування держави щодо зберігання або транспортування алкогольних напоїв чи тютюнових виробів, на яких немає марок акцизного збору встановленого зразка. За даними Держкомстату України за останні три роки близько трьох тисяч осіб було притягнуто до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушення, передбаченого ст. 164-5 КУпАП; за вчинення, якого правопорушення накладено штрафів на суму понад півмільйона гривен, при цьому середній розмір штрафу склав 400 гривень з одного правопорушника. Детінізація відносин за допомогою мір адміністративної відповідальності сприятиме наповненню державного бюджету та дасть змогу налагодити цивілізовані  відносини у галузі торгівлі, громадського харчування, сфері послуг в галузі фінансів і підприємницької діяльності.

В останні роки опубліковано чимало робіт, присвячених питанням відповідальності за адміністративні правопорушення, в тому числі в сфері оподаткування. Однак переважна більшість публікацій не стосуються конкретно цього виду правопорушень, та не торкаються теоретичних проблем,

 

які виникають на шляху розвитку відповідної галузі права щодо вищезгаданих проблем. У зв’язку з цим осмислення і аналіз теоретико–правових проблем адміністративної відповідальності є необхідною передумовою задля розвитку адміністративного права, що в свою чергу, є основою вдосконалення правового регулювання в податковій сфері.

Окремі питання щодо відповідальності за проступки у галузі торгівлі, громадського харчування, сфері послуг в галузі фінансів і підприємницької діяльності досліджувалися у наукових працях провідних вітчизняних та зарубіжних вчених: Аверьянова В.Б., Антипова В.І., Бахраха Д.Н., Битяка Ю.П., Білоуса В.Т., Ващенка С.В., Герасименко Є.В., Голосніченка І.П., Гончарука С.Т., Гуменюка В.А., Додіна Є.В., Жуковського А.Г., Зуй В.В., Калюжного Р.А., Камлика М. І., Ківалова С.В., Коваля Л.В., Комзюка А.Т., Колпакова В.К., Кучерявенка М.П., Клюшніченка А.П., Левченко К.Б., Лук’янця Д.М., Масленнікова М.Я., Мельника М.І., Овсянка Д.М., Олефіра В.І., Поліщука В.Г., Половнікова В.В., Cамсонова В.Н., Сандровського К.К., Смірнова А.В., Тараненка С.М., Терещука О.В., Тищенка Н.М., Хавронюка М.І., Шамрая В.О., Шкарупи В.К., Якимова А.Ю.

Проблемні питання адміністративної відповідальності за зберігання або транспортування алкогольних напоїв чи тютюнових виробів, на яких немає марок акцизного збору встановленого зразка, ще не були предметом дисертаційних чи монографічних розробок.

Все вище зазначене свідчить про актуальність та необхідність проведення наукових досліджень адміністративної відповідальності за зберігання або транспортування алкогольних напоїв чи тютюнових виробів, на яких немає марок акцизного збору встановленого зразка.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Роботу виконано в рамках планів Національної академії державної податкової служби України, як частину науково-дослідної роботи кафедри адміністративного права та адміністративної діяльності: “Організаційно-правові аспекти правоохоронної діяльності в сфері оподаткування” (номер державної реєстрації  0105U000657), тема затверджена її вченою радою.

Робота виконана в контексті заходів щодо реалізації Концепції з адміністративної реформи, затвердженої Указом Президента України від 22.07.1998 р. №810/98 та стратегії реформування системи державної служби в Україні, затвердженої Указом Президента України від 14.04.2000р. №599/2000. Цей напрямок дослідження знайшов підтвердження і в комплексній програмі профілактики злочинності на 2001-2005 роки, затвердженої Указом Президента України від 25.11.2000 року №1376/2000.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины