Правозастосовна діяльність міліції




  • скачать файл:
Название:
Правозастосовна діяльність міліції
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Загальна характеристика роботи

 

Актуальність теми.  Розвиток інститутів демократії в Україні передбачає створення правової соціальної держави, розв’язання багатьох складних теоретичних і практичних проблем, пов’язаних з необхідністю забезпечення прав і свобод громадян, належного правопорядку, що багато в чому залежить від надійної роботи органів охорони правопорядку в тому числі й підрозділів МВС.

            Міліція в Україні виконує широке коло завдань та функцій щодо забезпечення  прав і свобод громадян, попередження і припинення правопорушень, тому від удосконалення її правоохоронної діяльності значною мірою залежить зміцнення законності і правопорядку в країні. У сфері правоохоронної діяльності міліції значна роль відводиться  правозастосовній діяльності, під якою розуміється правова діяльність цього державного органу виконавчої влади та його посадових осіб з реалізації приписів юридичних норм щодо конкретних життєвих ситуацій шляхом винесення індивідуально-конкретних рішень. Прийняття вказаних рішень співробітниками міліції суттєво впливає на обсяг прав і свобод громадян, а помилки у застосовній діяльності можуть породжувати низку негативних наслідків.

  При написанні роботи автор спирався на результати теоретичних досліджень представників вітчизняної і зарубіжної наукової правової думки, роботи вчених, які працюють у галузі теорії держави і права, конституційного, кримінального, кримінально-процесуального, адміністративного та інших галузей права.

Враховуючи те, що правозастосування – це одна із основних і найбільш розроблених в загальній теорії держави і права тем, автор широко використовувала наукові розробки Н.Александрова, С.Алексєєва, Ю.Бро, А.Васильєва, Н.Вітрука, М.Вопленка, В.Карташова, М.Козюбри, А.Колодія, В.Копєйчикова, В.Котюка, В.Лазарєва, О.Мурашина, П.Недбайла, А.Піголкіна, Ф.Орзіха, П.Рабіновича, Г.Шмельової, Л.Явича та інших вчених, які працювали у напрямку вирішення питань правової основи, процедурності, законності правозастосування, високого рівня правової культури суб’єктів здійснення такого виду діяльності.

Важливим теоретичним підгрунтям дисертаційного дослідження стали роботи М.Байтіна, С.Братуся, А.Венгерова, С.Гусарєва, В.Костицького, В.Кудрявцева,  Є.Лукашової, О.Лейста, О.Петришина, Ю.Тихомирова, В.Ткаченка, М.Цвіка, Р.Халфіної та інших, в яких при характеристиці питань дії права, правового регулювання, юридичної практики, правової поведінки, законності та правопорядку, правової свідомості і правових відносин, ефективності норм права, правопорушень та юридичної відповідальності розглядались окремі аспекти застосування права.

Автор спирався також на  праці зарубіжних вчених – Е. Ерліха, С.Карбоньє, К.Ллевеліна, Р.Паунда, Р.Свона, О.Холмса, Е.Дюркгейма, Р.Мертона, Н.Лумана, Д.Блека, Д.Кейрі та інших представників американської, скандинавської, італійської та польської шкіл соціально-правової думки, в  яких  при розв’язанні проблем застосування права прослідковуються особливості західного типу мислення, способу діяльності, зумовлених належністю до правових систем іншого типу.

Серед вітчизняних представників галузевих юридичних наук, які значну увагу приділяють правозастосовній діяльності, необхідно передусім відзначити В.Авер’янова, Ю.Бауліна, І.Голосніченка, А.Дубінського, А.Закалюка, В.Калмикова, А.Комзюка, В.Колпакова, М.Коржанського, В.Лихолоба, М.Міхеєнка, В.Шибіка, праці яких також використані у дисертації.

Крім того, до теоретичних підвалин роботи увійшов і творчий доробок  представників дореволюційної правової думки, які займались цією проблематикою на початку минулого століття, таких як В.Васьковський, Б.Кістяківський, М.Коркунов, П.Люблінський, Г.Шершеневич, Н.Фіолетов та інші.

            Все це зумовлює  потребу в проведенні ряду досліджень з проблем  правозастосовної діяльності міліції, її правових, організаційних та інших складових   функціонування міліції як суб’єкта правозастосування.

            Актуальність теми  дисертаційного дослідження визначається також суттєвим оновленням сучасного національного законодавства, на підставі якого міліція здійснює свою правозастосовну діяльність, оскільки теоретичні дослідження цього виду діяльності міліції здійснювались в основному в радянський період.

            Окрім того, важливість теми дисертаційного дослідження пояснюється необхідністю наукового осмислення досліджуваної проблематики в контексті сучасної державно-правової реформи, з тим, щоб міліція була здатна своєчасно адаптуватись до змін у суспільстві, передусім у разі виникнення чи наростання дестабілізуючих чинників у державі, і забезпечувати при цьому законність і правопорядок.

            Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано відповідно до Тематики пріоритетних напрямів дисертаційних досліджень на період 2002 – 2005 рр. (затверджено наказом МВС України від 30 червня 2002 року №635), безпосередньо до завдань адміністративної реформи в Україні, напрямків наукового забезпечення реалізації Концепції розвитку органів  внутрішніх справ у XXI столітті, програми Міністерства внутрішніх справ України „Народ і міліція - партнери”.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)