РОЛЬ МІЛІЦІЇ В ПОДОЛАННІ ПРАВОВОГО НІГІЛІЗМУ В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
Название:
РОЛЬ МІЛІЦІЇ В ПОДОЛАННІ ПРАВОВОГО НІГІЛІЗМУ В УКРАЇНІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. На сучасному етапі розбудови української державності значну роль у питаннях реалізації права, забезпечення законності, прав людини відіграє фактор глибокого розуміння громадянами права, високосвідомого виконання його вимог. Стан суспільного життя в Україні, зміни, що відбуваються в політичній, соціальній, економічній сферах, вимагають підвищення ефективності правового регулювання, зростання ролі права та правових законів при вирішенні завдань, які стоять перед Українською державою.

Значний негативний вплив на успішне вирішення поставлених перед нашою державою завдань здійснює правовий нігілізм, який досить поширений в нашому суспільстві і виражається в девальвації у суспільній свідомості права і законності, ігноруванні законів чи недооцінці їх регулятивної соціальної ролі. Як властивість суспільної, групової та індивідуальної свідомості правовий нігілізм в українському суспільстві проявляється в різноманітних формах: від байдужого відношення до ролі та значення права через скептичне ставлення до його потенційних можливостей до прямого порушення діючих законів та нормативно-правових актів.

За період існування України як незалежної держави правовий нігілізм набув значного поширення у зв’язку з кількісним та якісним коригуванням правової системи минулого в перехідний період, кризою законності і невідлагодженістю механізму приведення в дію нових законів, тривалістю процесу здійснення всіх реформ, включаючи і правову. Тому для українського суспільства питання подолання правового нігілізму стоїть особливо гостро, що пояснюється необхідністю вирішення таких проблем як: ефективне проведення конституційної реформи; створення сприятливих умов для подальшого розвитку громадянського суспільства; подолання перманентної економічної кризи; реальне забезпечення прав і свобод людини та громадянина в Україні; зниження рівня злочинності та корупції; покращення екологічної ситуації; розв’язання демографічної проблеми. 

Однією з передумов подолання правового нігілізму в Україні є налагодження ефективної роботи державних органів, зокрема правоохоронних. Адже від ефективності діяльності правоохоронних органів по попередженню, виявленню, припиненню, розкриттю, розслідуванню злочинів та інших правопорушень в значній мірі залежить віра кожного громадянина в право та його соціальну цінність і можливості. В системі правоохоронних органів нашої держави з урахуванням її функцій значна роль належить міліції, серед основних завдань якої є забезпечення особистої безпеки громадян, захист їхніх прав і свобод, запобігання правопорушенням та їх припинення, охорона і забезпечення громадського порядку, участь у наданні соціальної та правової допомоги громадянам. В умовах сьогодення міліція поступово перетворюється з державного органу, що виконує каральні функції, на орган, основним пріоритетом діяльності якого є захист інтересів суспільства, та орган, який може суттєво впливати на подолання нігілістичних настроїв у значної частини населення.

Все це зумовлює гостру потребу дослідження проблем стану розвитку правового нігілізму в нашій державі та визначення основних шляхів його подолання, ролі державних органів, зокрема міліції, у вирішенні зазначених проблем.

Актуальність теми дисертації визначається також недостатністю теоретико-правових досліджень з питань правового нігілізму та практично повною відсутністю досліджень з питань ролі міліції України в подоланні цього явища.

Так, з метою визначення та обґрунтування актуальності теми дослідження автором проведено вивчення стану наукової розробленості проблеми правового нігілізму у докторських та кандидатських дисертаціях, захищених в Україні у 1991 – 2004 рр. за спеціальностями 12.00.01 – теорія та історія держави та права; історія політичних та правових учень та 12.00.12 – філософія права. Отримані результати дали можливість упевнитися в тому, що проведені дослідження мають вузькогалузевий характер, загальнотеоретичні аспекти правового нігілізму в сучасній Україні на дисертаційному рівні досліджувало лише два науковці (О. Волошенюк – “Правовий нігілізм у пострадянському суспільстві” та В. Чернєй – “Подолання правового нігілізму – важлива умова розбудови правової держави”), проблематика ролі міліції в подоланні правового нігілізму на дисертаційному рівні досліджується вперше. З проблем правового нігілізму в Україні не видано жодної монографії, вкрай мало цій проблематиці присвячено і наукових статей.   

Важливість теми дисертаційної праці пояснюється також необхідністю наукового осмислення в контексті сучасної державно-правової реформи шляхів удосконалення діяльності міліції, з тим, щоб вона якомога ефективніше виконувала свої функції, що, в свою чергу, матиме позитивний вплив на подолання правового нігілізму в нашій державі.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертації обрана відповідно до Комплексної програми кадрової політики в органах та підрозділах внутрішніх справ та забезпечення законності і дисципліни (наказ МВС України від 30.06.2001 року № 515), Комплексної програми профілактики злочинності на 2001-2005 роки (Указ Президента України від 25.12.2000 року №1376/2000), Програми розвитку партнерських відносин між міліцією і населенням на 2000-2005 роки (рішення Колегії МВС України від 28.12.1999 року № 8 км/1), Програми формування позитивного іміджу міліції України на 2003-2007 роки (рішення Колегії МВС України від 10.01.2003 року №1 км/1дск), Тематики пріоритетних напрямів дисертаційних досліджень на період 2002-2005 роки (наказ МВС України від 30.06.2002 року № 635), концепції державно-правової реформи в Україні. Дана праця безпосередньо пов’язана з основними напрямами наукового забезпечення реалізації Концепції розвитку системи Міністерства внутрішніх справ України та включена до планів науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт Національної академії внутрішніх справ України на 2002 рік п. 27 та 2003 рік п. 30. Тема роботи затверджена вченою радою Національної академії внутрішніх справ України 30.01.2001 рік (протокол №1) та включена до “Переліку тем дисертаційних досліджень з проблем держави і права (2000 – 2001)” (Академія правових наук України , Харків, 2002 рік).

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)