ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОГО ВИКОРИСТАННЯ ОБ\'ЄКТІВ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ




  • скачать файл:
Название:
ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОГО ВИКОРИСТАННЯ ОБ\'ЄКТІВ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Після проголошення державної незалежності України перед суспільством і державою виникли серйозні проблеми, пов’язані з розвитком місцевого самоврядування як одного з ключових елементів взаємодії територіальних громад, держави й особистості. Серед цих проблем особлива роль відведена затвердженню правових основ власності територіальних громад, які беруть участь у господарських відносинах в особі органів місцевого самоврядування.

Одним із пріоритетних напрямків державної політики є становлення повноцінної системи місцевого самоврядування як однієї з підвалин демократичного порядку в Україні. Саме тому головна увага вчених, політиків і практиків зосереджується на невирішених проблемах місцевого розвитку, серед яких на одному з перших місць - проблема формування належної матеріально-фінансової основи місцевого самоврядування. Це обумовлено, насамперед, тим, що ефективне функціонування місцевого самоврядування значною мірою залежить не тільки від обсягу повноважень, якими наділені територіальні громади і створювані ними органи, але і від наявності в їх володінні і вільному розпорядженні матеріальних, фінансових і інших ресурсів, необхідних для виконання покладених на них завдань. От чому зміцнення матеріально-фінансових основ територіальних громад продовжує залишатися корінною проблемою, вирішення якої неможливо без формування повноцінного інституту комунальної власності як однієї з передумов становлення і розвитку місцевого самоврядування в Україні.

Розвиток в Україні законодавства про місцеве самоврядування робить актуальним розгляд історії становлення комунальної (міської, муніципальної) власності, проблем, що виникають при правовому регулюванні відносин комунальної власності, а також перспектив розвитку джерел доходів територіальних громад.

На теперішній час ефективність використання об'єктів комунальної власності багато в чому залежить від рівня правового забезпечення. Адже не секрет, що органи місцевого самоврядування не можуть повністю використовувати наявні в них ресурси через недосконалість законодавства України. Зокрема, деякі з законодавчих норм внутрішньо суперечливі, не завжди стикуються між собою чи носять декларативний характер через відсутність ефективних механізмів практичного їх застосування. Для того, щоб існуюча законодавча основа почала реально працювати, потрібно удосконалювати правове регулювання багатогранної діяльності органів місцевого самоврядування, використання матеріально-фінансової бази місцевого самоврядування, зокрема об’єктів комунальної власності, шляхом внесення змін до діючого законодавства або прийняття нових законів. На теперішній час на розгляді Верховної Ради України перебувають кілька законопроектів, що стосуються комунальної власності. Як свідчать статистичні дані, кількість об’єктів ЄДРПОУ комунальної форми власності рік у рік збільшується. Зокрема, станом на 1 січня 2004 року їх кількість становила 74252, а на 1 січня 2005 року - 77208. Це вказує на те, що прийняття спеціального закону в цій сфері сприятиме створенню правових засад формування комунальної власності, реалізації територіальними громадами прав власника.

У науковій літературі висвітлювалися окремі проблеми використання об’єктів комунальної власності вітчизняними і зарубіжними авторами: Т.О. Голиковою, К.А. Пивоваровим, Н.С. Тимофєєвим, В.І Ханіним, Д.Г. Черник, В.І Шакуном та іншими, однак необхідності комплексного дослідження питання правового забезпечення ефективного використання об’єктів комунальної власності це не зняло.

Вищевикладеним зумовлюється актуальність і доцільність здійснення дослідження за темою дисертаційної роботи.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана згідно з планом науково-дослідних робіт Інституту економіко-правових досліджень Національної академії наук України за темою «Економіко-правове забезпечення розвитку міських систем промислового регіону» (державний реєстраційний номер 0103U005967), у якій дисертант брав участь як співвиконавець і у межах якої автором самостійно проведені дослідження з питань правового забезпечення ефективного використання об’єктів комунальної власності.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)