ПРАВО НА ДІЛОВУ РЕПУТАЦІЮ СУБ\'ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ І ЙОГО ПОЗАСУДОВИЙ ЗАХИСТ ВІД НЕПРАВОМІРНОГО ВИКОРИСТАННЯ




  • скачать файл:
Название:
ПРАВО НА ДІЛОВУ РЕПУТАЦІЮ СУБ\'ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ І ЙОГО ПОЗАСУДОВИЙ ЗАХИСТ ВІД НЕПРАВОМІРНОГО ВИКОРИСТАННЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Перехід України до ринкової економіки зумовив розвиток конкурентних відносин. Становище суб'єкта господарювання в цих відносинах значною мірою визначається його діловою репутацією, яка формує попит на вироблену ним продукцію. Тому не випадково, що саме ділова репутація найчастіше стає об'єктом посягань з боку недобросовісних конкурентів. Як свідчить практика органів Антимонопольного комітету України (далі – органи АМК), які здійснюють позасудовий захист права на ділову репутацію, справи про неправомірне використання ділової репутації суб'єктів господарювання складають більшість справ про недобросовісну конкуренцію, розглянутих цими органами.

Право на ділову репутацію суб'єктів господарювання забезпечується можливістю його захисту. Правову основу для цього закладено Законом України «Про захист від недобросовісної конкуренції» від 7 червня 1996 р. Проте внаслідок нетривалого розвитку конкурентних відносин на момент прийняття цього Закону окремі його норми, що закріплюють види неправомірного використання ділової репутації суб'єкта господарювання, виявилися малоефективними. Їх застосування ускладнено неточністю (неконкретністю) та занадто загальним формулюванням правопорушень. Недостатньо дієвою є передбачена цим Законом система заходів державно-примусового впливу, що застосовуються органами АМК за вказані правопорушення. Недосконалим є також порядок розгляду цими органами справ про неправомірне використання ділової репутації, що зумовлено наявністю в процесуальних нормах прогалин, суперечностей, відсутністю чіткої послідовності процесуальних дій з розгляду справ.

Названі недоліки правового регулювання захисту права на ділову репутацію суб'єктів господарювання призводять до ущемлення як інтересів володаря порушеного права, так і публічних інтересів, що полягають у розвитку добросовісної конкуренції, забезпеченні правопорядку в економіці.

У наукових роботах проблеми, пов'язані із захистом права на ділову репутацію від неправомірного використання, досліджені недостатньо. Це право розглядається переважно з цивільно-правових позицій без урахування конкурентних відносин і тільки в аспекті його захисту в разі поширення недостовірної інформації про особу (А.Л. Анісимов, Л.О. Красавчикова, М.М. Малєїна, Р.О. Стефанчук, ін.). Вагомим внеском у розробку зазначених проблем у науці господарського права є дисертація В.С. Кулішенко на тему «Захист від неправомірного використання ділової репутації суб'єктів господарювання в конкуренції», в якій розглянуто поняття і види неправомірного використання ділової репутації, відповідальність за його здійснення. Водночас ще ціла низка важливих питань потребує дослідження, зокрема, поняття ділової репутації суб'єктів господарювання, її формування, зміст права на ділову репутацію суб'єктів господарювання, порядок його захисту, характеристика складів правопорушень у сфері неправомірного використання ділової репутації тощо. 

З огляду на викладене, дослідження відносин, що складаються під час здійснення і позасудового захисту права на ділову репутацію суб’єктів господарювання від неправомірного використання, є доцільним та актуальним.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт кафедри цивільного права і процесу Донецького національного університету МОН України за темою «Правове регулювання цивільних відносин в умовах переходу до ринкової економіки» (держреєстрація № ГО - 01/43 0111U005725), в якій авторка брала участь як співвиконавець, і в межах якої досліджено право на ділову репутацію суб'єктів господарювання та його захист органами АМК від неправомірного використання, визначено шляхи підвищення ефективності здійснення і захисту цього права.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)