ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ НАЦІОНАЛЬНОГО ЗАКОНОДАВСТВА (деякі питання теорії і практики)



Название:
ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ НАЦІОНАЛЬНОГО ЗАКОНОДАВСТВА (деякі питання теорії і практики)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Формування системи національного законодавства - невід’ємна складова розбудови України як незалежної, суверенної, демократичної, соціальної, правової держави. Про наявність системи національного законодавства можна стверджувати лише за умови її створення як такої, що відповідає конституційному ладу держави, історичним і культурним традиціям народу, слугує захисту прав і свобод людини і громадянина, інтересів суспільства і держави. Актуальність дослідження зумовлена й тим, що діюча система законодавства багато чого успадкувала від системи законодавства, яка існувала до проголошення незалежності України і прийняття 28 червня 1996 р. нової Конституції.

Крім того, у вітчизняній юридичній літературі питання законодавства у зазначеному контексті практично не розглядалися. Саме ж поняття „система національного законодавства” означає не відмінність та закритість її від інших демократичних правових систем світу, а спрямованість на реалізацію та захист національних інтересів України. Як свідчить світова практика, національні системи законодавства різних країн, маючи істотні особливості, водночас характеризуються і суттєвими спільними рисами. Це важливо для з’ясування, насамперед, таких питань: якою повинна бути система законодавства України та як має відбуватися її формування під впливом численних і різних за природою факторів, враховуючи рух на „роздержавлення права”, закріплення у законах регулювання публічно-правових і приватно-правових відносин.   

На думку автора, національне законодавство передчасно визначати як систему – скоріше, воно функціонує як „масив”. Тому його створення як єдиної, цілісної, внутрішньо і зовнішньо узгодженої системи, якісної за змістом та належної форми є одним з актуальних і важливих завдань правової науки в сучасний період. 

Зв’язок  роботи  з  науковими  програмами, темами, планами. Дисертація виконана відповідно до Державної цільової комплексної програми „Розвиток демократичних процесів у правовій державі” (номер державної реєстрації 0186.0.070866) Національної юридичної академії України ім. Ярослава Мудрого, а також Концепції розвитку законодавства України на 1997-2005 роки, розробленої Інститутом законодавства Верховної Ради України.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины