ОРГАНІЗАЦІЯ УПРАВЛІННЯ ГАЛИЧИНОЮ І БУКОВИНОЮ В СКЛАДІ АВСТРІЇ (1772-1848 рр.)




  • скачать файл:
Название:
ОРГАНІЗАЦІЯ УПРАВЛІННЯ ГАЛИЧИНОЮ І БУКОВИНОЮ В СКЛАДІ АВСТРІЇ (1772-1848 рр.)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Розбудова сучасної Української держави потребує врахування історичного досвіду, а також глибокого наукового аналізу низки проблем, зокрема тих, які пов’язані з формуванням територіальної цілісності України та функціонуванням її державного механізму. Саме тому нині зростає значення досліджень історії національної державності і права. Насамперед це стосується проблем, розв’язанню яких у попередні десятиліття приділялася недостатня увага. Серед останніх особливо актуальними є дослідження історико-правових аспектів діяльності державних та самоврядних органів територіальної влади, що діяли в окремі історичні періоди на землях, які нині становлять територію України, зокрема, у Галичині і Буковині.

З огляду на це важливе місце серед історико-правових проблем, які потребують розв’язання, посідає питання, пов’язане з формуванням та функ­ціонуванням органів управління Галичиною і Буковиною в складі Австрії наприкінці XVIII – у першій половині XIX ст.

У досліджуваний період Галичина і Буковина були приєднані до Австрійської монархії, де діяв принцип централізації державного управління. Створений у Галичині і Буковині управлінський апарат підпорядковувався центральному урядові, а його методи діяльності повністю відповідали тогочасним традиціям австрійського абсолютизму. Органи самоврядування перебували під контролем державних органів і не мали реальної самостійної влади. Деякі демократичні форми адміністративного управління Галичиною і Буковиною почали запроваджуватися тільки після буржуазно-демократичної революції 1848 р.

У вітчизняній історико-правовій науці основна увага приділялася висвітленню соціально-економічного, політичного та правового становища західноукраїнських земель у різні історичні періоди. Цим питанням присвячені праці таких учених: Г.Гербільського, І.Жалоби, М.Кріля, В.Кульчицького, М.Никифорака, І.Новосівського, В.Осечинського,Р. Петріва, Ф.Стеблія, А.Тка­ча, Б.Тищика. Зацікавленість істориків та правознавців викликають також проблеми становлення державно-правових інститутів у Галичині та Буковині протягом тривалого періоду австрійського панування. Однак недостатньо дослідженою досі залишається проблема організації управління Галичиною та Буковиною в період їх перебування у складі Австрії від першого поділу Польщі 1772 р. до буржуазно-демократичної революції 1848 р.

Усе це зумовлює актуальність теми, за якою виконане дисертаційне дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконане відповідно до плану науково-дослідних робіт кафедри теорії та історії держави і права юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка у контексті наукової теми „Актуальні проблеми історії держави і права України, політичних і правових вчень та зарубіжної історії”, затвердженої наказом ректора Львівського національного університету імені Івана Франка № Н-239 від 16. 04. 2003 р.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)