ПІДРОБЛЕННЯ ЯК СПОСІБ ВЧИНЕННЯ ЗЛОЧИНУ



Название:
ПІДРОБЛЕННЯ ЯК СПОСІБ ВЧИНЕННЯ ЗЛОЧИНУ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

         Актуальність теми. Необхідність осмислення положень нового Кримінального кодексу України (далі – КК) потребує подальшого дослідження фундаментальних питань науки кримінального права: поняття злочину, складу злочину, покарання тощо. В такому аспекті важливого значення набуває питання дослідження способу вчинення злочину.

         Останнім часом спостерігається поширення суспільно-небезпечних діянь, що вчинюються у спосіб підроблення. Як наслідок цього, у вітчизняному кримінальному законодавстві було збільшено кількість статей, що передбачають відповідальність за діяння, пов’язані з підробленням. Підроблення є способом вчинення злочинів, що можуть вчинятися у різних сферах і посягати на різні суспільні відносини.

         Дослідження підроблення як способу вчинення злочину, його суб’єктивних та об’єктивних ознак має важливе теоретичне та практичне значення. Зокрема, воно дозволить глибше та повніше з’ясувати окремі аспекти загального вчення про склад злочину, передусім, про об’єктивну сторону складу злочину. Це є важливим для правозастосовної практики, де виникає багато питань, пов’язаних з кваліфікацією підроблень, вирішення конкуренції кримінально-правових норм, відмежування суміжних злочинів та злочинних діянь від незлочинних.

         Незважаючи на важливість зазначеної проблеми, спеціальних комплексних досліджень, присвячених розгляду підроблення як способу вчинення злочину, не проводилось. Підроблення розглядалось лише як спосіб вчинення конкретних злочинів при дослідженні окремих складів злочинів, а також в контексті дослідження способу як ознаки об’єктивної сторони складу злочину. Водночас за межами цих досліджень залишилися розгляд підроблення на рівні родового поняття, визначення його правової сутності, характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак підроблення. Крім того, майже всі дослідження проводилися на підставі раніше діючого вітчизняного кримінального законодавства.

         Викладене свідчить про актуальність та важливість теми дисертаційного дослідження, що й обумовило вибір основного напрямку наукового дослідження.

         Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана відповідно до плану науково-дослідницької роботи кафедри кримінального права Гуманітарного університету “Запорізький інститут державного та муніципального управління” та ґрунтується на положеннях Комплексної програми профілактики злочинності на 2001 – 2005 роки, затвердженої Указом Президента України від 25 грудня 2000 р.                 № 1376/2000.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины