ЗАПОБІГАННЯ ЗЛОЧИНАМ, ЩО ВЧИНЯЮТЬСЯ У НАФТОГАЗОВОМУ КОМПЛЕКСІ УКРАЇНИ



Название:
ЗАПОБІГАННЯ ЗЛОЧИНАМ, ЩО ВЧИНЯЮТЬСЯ У НАФТОГАЗОВОМУ КОМПЛЕКСІ УКРАЇНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Становлення України як правової демократичної держави з ринковою економікою супроводжується нерозвиненістю та невідповідністю стану нафтогазової галузі європейським вимогам, недосконалістю нормативно-правового забезпечення її функціонування, недостатністю забезпечення країни енергоносіями, високим рівнем спрацювання і старіння основних фондів галузі, а також відсутністю чіткої державної енергетичної політики. Кризові процеси на цьому фоні значною мірою підсилюють криміналізацію ринку паливно-енергетичних ресурсів, що у сукупності становлять реальну загрозу енергетичній безпеці держави.

Відповідні державні органи намагаються посилити контроль та організаційно-правовий стримуючий вплив на зростаючий рівень “тінізації” та криміналізації нафтогазового комплексу. Зокрема, конкретизація завдань та результати роботи з попередження і викриття правопорушень на об’єктах нафтогазового комплексу обговорюються на міжвідомчих нарадах Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства палива та енергетики, правління Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України” та інших заінтересованих державних органів й установ з визначенням, прийняттям та реалізацією відповідних спільних рішень.

За ініціативи кримінологів, з 1997 р. дані про стан злочинності в паливно-енергетичному комплексі України і, зокрема, його нафтогазовій галузі почали виокремлюватися у статистиці Міністерства внутрішніх справ України. Динаміка зареєстрованих злочинів в установах й організаціях нафтопереробної і газової промисловості характеризується з 1997 р. (289) поступовим зростанням до максимального значення у 2000 р. (582) і тенденцією до зниження з мінімальним значенням у 2007 р. (237).

При відносно незначній частці такої групи злочинів у загальній структурі злочинності їх суспільна небезпечність є досить високою, а збитки внаслідок їх вчинення у 2006−2007 рр. становили понад 11 млн. грн. Реальні ж витрати, зважаючи на високу латентність таких посягань та наявність непрямих збитків (наприклад, екологічного характеру при пошкодженні магістральних трубопроводів тощо), на кілька порядків вищі.

Дослідження зазначених видів злочинів свідчить про те, що правоохоронні органи ще недостатньо володіють методикою та рекомендаціями з організації і здійснення профілактики кримінально-караних діянь та інших правопорушень у нафтогазовому комплексі України.

Відсутність у юридичній науці прикладних розробок проблем запобігання злочинам у нафтогазовому комплексі, науково обґрунтованих рекомендацій, навчальної та методичної літератури з цих питань обмежувала правові можливості правоохоронних органів щодо підвищення ефективності протидії злочинності в нафтогазовому комплексі.

Теоретичним і практичним підґрунтям дослідження зазначених проблем стали роботи відомих вітчизняних та зарубіжних вчених у галузі кримінології та профілактики злочинів, зокрема Ю.М. Антоняна, У.М. Бабаєва, С.Н. Баліної, Ю.В. Бауліна, В.Т. Білоуса, І.Г. Богатирьова, П.А. Вороб’я, В.К. Грищука, І.А. Гельфанда, А.П. Гетьмана, В.В. Голіни, О.М. Джужі, А.Ф. Зелінського, О.Г. Кальмана, І.І. Карпеця, В.В. Коваленка, Я.Ю. Кондратьєва, М.Й. Коржанського, О.М. Костенка, О.Г. Кулика, О.М. Литвака, М.І. Мельника, П.П. Михайленка, В.О. Навроцького, В.І. Осадчого, М.І. Панова, А.В. Савченка, В.В. Сташиса, Є.Л. Стрельцова, В.Я. Тація, В.П. Тихого, П.Л. Фріса, Ю.С. Шемшученка, В.І. Шакуна, С.С. Яценка та ін. Вказані науковці зробили вагомий внесок у теорію і практику боротьби зі злочинами у сфері економіки, але важливі питання специфіки запобігання злочинам, що вчиняються в нафтогазовій галузі, розглядалися фрагментарно і переважно в межах загальних видів злочинів економічної спрямованості.

Окремі правові аспекти (кримінальні, адміністративні, цивільні характеристики), пов’язані з правопорушеннями у нафтогазовій сфері, частково досліджувалися в роботах О.М. Котовенка “Кримінальна відповідальність за пошкодження об’єктів магістральних нафто-, газо- та нафтопроводів”; Н.М. Ковалко “Фінансово-правове регулювання спеціальних режимів розрахункових відносин (на прикладі паливно-енергетичного комплексу України)”; Ю.А. Слюсаренка “Правовий статус юридичних осіб нафтогазового комплексу України” тощо.

Водночас при всій значущості перелічених та інших наукових праць на сьогодні усе ж таки відсутні комплексні кримінологічні дослідження питань запобігання злочинам, що вчиняються в нафтогазовому комплексі України.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Проблематика дослідження узгоджується з Комплексною програмою профілактики правопорушень на 2007–2009 pp. (затверджена Постановою Кабінету Міністрів України від 20 грудня 2006 р. № 1767). Дисертація виконана відповідно до основних напрямів наукових досліджень Міністерства внутрішніх справ України, що потребують першочергового розроблення і впровадження у практичну діяльність (наказ Міністерства внутрішніх справ України від 5 липня 2004 р. № 755), планів науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт Київського національного університету внутрішніх справ на 2006–2008 рр. Тема зареєстрована координаційним бюро з проблем кримінології Академії правових наук України.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины