ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВІ ЗАСОБИ ЗДІЙСНЕННЯ ПРАВА НА МЕДИЧНУ ДОПОМОГУ :



Название:
ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВІ ЗАСОБИ ЗДІЙСНЕННЯ ПРАВА НА МЕДИЧНУ ДОПОМОГУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. У ст. 3 Конституції України життя людини визнано однією з найвищих соціальних цінностей Української держави. Тому цілком логічним та послідовним є проголошення у ст. 49 Конституції України права людини на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування.

     Проблема  особистих немайнових прав особи, громадянина на даний час є однією з найважливіших у цивілістиці, а реальне забезпечення таких прав є ознакою правової держави, результатом побудови демократичних відносин. Зміни, що сталися останніми роками в Україні, дали можливість нам побачити й оцінити себе в загальноєвропейському, загальносвітовому контексті й одночасно спричинилися до ламання стереотипів як щодо кількісного складу особистих немайнових прав, так і щодо їх якісного цивілістичного наповнення та способів захисту.

     В системі особистих немайнових прав важливе місце посідає право на медичну допомогу як особисте немайнове право, що забезпечує природне існування особи. Слід зазначити, що саме цивільне законодавство (ст. 284 ЦКУ) розкриває зміст та засоби здійснення права на медичну допомогу. Право на медичну допомогу у сучасному світі відіграє виняткову роль у житті людини і суспільства.

     Ст. 284 ЦКУ визначено загальний зміст права на медичну допомогу, особливості його здійснення малолітніми та неповнолітніми особами. Потребують доповнення норми стосовно змісту права на медичну допомогу та цивільно-правові засоби його здійснення. В наукових працях різних вчених, зокрема О. О. Прасова, О. І. Смотрова, О. В. Крилової досліджується проблематика договору про надання медичної допомоги, зміст даного права, в роботі С. В. Антонова досліджувалося питання цивільної відповідальності за заподіяння шкоди здоров’ю при наданні платних медичних послуг.

     Дисертаційне дослідження присвячено аналізу договірних форм здійснення права на медичну допомогу. В роботі проаналізовано особливості договірного правовідношення з надання медичних послуг, зміст договору, правовий статус його сторін, специфіка його виконання та особливості цивільно-правової відповідальністі у разі неналежного виконання договору. Досліджуються питання медичного страхування в механізмі здійснення права на медичну допомогу.

     Розвиток медичного страхування в Україні пов’язаний зі створенням відповідної інфраструктури. Враховуючи це, Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 04.12.1998 р. “Про створення мережі закладів з організації надання медичної допомоги “Асистанс - Україна”. Вважається, що її створення може сприяти збільшенню кількості страхових компаній, які пропонують послуги з медичного страхування. “Асистанс - Україна” повинна не тільки взяти на себе функцію щодо укладання договорів з медичними установами, а й координувати роботу з обслуговування страхувальників.

     Вагоме місце в механізмі здійснення права на медичну допомогу займають договір страхування медичних витрат, який опосередковано спрямований на здійснення права фізичної особи на медичну допомогу. Тому дослідження цієї проблематики є актуальним в контексті теми дисертації.

     Дослідженню особистих немайнових прав фізичної особи і серед них права на медичну допомогу  присвячені окремі праці українських та зарубіжних вчених  В. І. Акопова, A. Руссо,  А. М. Балло, А. А. Балло, Н. Б. Болотіної,  В. С. Владек , Л. А. Габуєвої, З. С. Гладуна, Н. В. Косолапової, О. В., Крилова О. В. Леонтьева,  І. В. Лінькової,  А. Лішевської, Ю. П. Лісіцина, Г. Лопатенко, Е. А. Моссіалос, В. Л. Попова, Н. П. Попова, О. О. Прасова, А. М. Савицької, І.Я. Сенюти, Смотрова, С. Г.  Стеценка, С. О. Томпсона, М. Ю. Федорова, К. А. Флейшиц. Особистим немайновим правам присвячені праці  Л. Д. Воєводіна, Н. Н. Давидової, В. А. Жакенова,  Ю. Х. Калмикова, Л. О. Красавчікової, Н. І.  Матузова, М. Н.  Малеіної, М. С. Малеіна, З. В. Ромовської, Р. О. Стефанчука, Р. О. Ярошенка та інших вчених.

         Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано в рамках науково-дослідної проблематики кафедри цивільного права та процесу Львівського національного університету імені Івана Франка “Проблеми вдосконалення цивільного законодавства в світлі нового цивільного кодексу України” (номер державної реєстрації 0105U004945).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины