ВИКРАДЕННЯ ЕЛЕКТРИЧНОЇ АБО ТЕПЛОВОЇ ЕНЕРГІЇ ШЛЯХОМ ЇЇ САМОВІЛЬНОГО ВИКОРИСТАННЯ (СТ. 188(1) КК УКРАЇНИ): КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВА ХАРАКТЕРИСТИКА



Название:
ВИКРАДЕННЯ ЕЛЕКТРИЧНОЇ АБО ТЕПЛОВОЇ ЕНЕРГІЇ ШЛЯХОМ ЇЇ САМОВІЛЬНОГО ВИКОРИСТАННЯ (СТ. 188(1) КК УКРАЇНИ): КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВА ХАРАКТЕРИСТИКА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Особливістю сучасного розвитку економіки України є забезпечення ефективності реалізації людиною її невід’ємного права бути власником. Право власності є найважливішим речовим правом, з яким пов’язуються всі інші речові права. При цьому праву власності протиставляється невизначена кількість людей, і на всіх них покладається обов’язок не порушувати права власника. Тому, гарантуючи стабільність відносин власності, держава забезпечує їх захист, у тому числі від злочинних посягань.

Доповнивши Законом від 31 травня 2005 р. КК України новою статтею 1881, держава передбачила (виокремила) відповідальність за викрадення електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання, що в принципі узгоджується з функцією забезпечення стабільності і непорушності зазначених об’єктів права власності як основи економічної системи держави. При цьому наявність у ст. 1881 КК відповідних норм сама по собі не є запорукою її ефективного застосування, яке, зокрема, можливо в разі викладення волі законодавця максимально чітко і однозначно. А тому в даному разі слід враховувати й необхідність її вдосконалення передусім у зв’язку з наявністю інших норм, які охороняють право власності (до таких, зокрема, слід віднести ст.ст. 185, 188, 190, 192, 1941 КК).

Основна увага кримінально-правовій характеристиці викрадення електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання приділялась переважно у науково-практичних коментарях до ст. 1881 КК у працях В.І. Боярова, М.І. Мельника, В.О. Навроцького, М.І. Панова, а також Н.О. Антонюк при вирішенні у дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук проблем кримінальної відповідальності за заподіяння майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою (ст. 192 КК України). В той же час, спеціальні комплексні наукові дослідження проблем юридичного аналізу основного та кваліфікованого складів злочину, передбаченого ст. 1881 КК, а також питань кваліфікації цього злочину та його відмежування від інших правопорушень в Україні відсутні.

Необхідність комплексного дослідження об’єктивних та суб’єктивних ознак складів злочину, передбаченого ст. 1881 КК, зумовлена також тим, що в Особливій частині чинного КК України норми, які передбачають відповідальність за викрадення електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання, викладені законодавцем з істотним порушенням правил законодавчої техніки, що у свою чергу породжує неоднозначні підходи щодо кваліфікації відповідних посягань.

Зв'язок з науковими програмами, планами, темами. Обраний напрям дослідження є складовою частиною наукової роботи кафедри кримінального права та кримінології юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка на 2005-2010 рр.: «Проблеми боротьби зі злочинністю: кримінально-правові, кримінологічні та кримінально-виконавчі аспекти», затверджених на засіданні кафедри кримінального права та кримінології юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка (протокол № 12 від 17 березня 2005 р.). Тема затверджена на засіданні кафедри кримінального права та кримінології Київського національного університету імені Тараса Шевченка (протокол  № 4 від 20 жовтня 2005 р.).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины