ОНТОЛОГІЧНІ ФУНКЦІЇ ПРАВА :



Название:
ОНТОЛОГІЧНІ ФУНКЦІЇ ПРАВА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Вибір теми зумовлений теоретичними та практичними потребами ґрунтовного аналізу і розвитку української та зарубіжної філософсько-правової думки, необхідністю вдосконалення національного права. Сучасність теми потребує аналізу шляхів розбудови правової держави України, визначення характеру її взаємодії з державами європейської спільноти.

Вирішення цих завдань передбачає аналіз функцій права, їх історії та розвитку. Адже невідповідність зафіксованих функцій права реальному стану й розвитку правовідносин у суспільстві є однією з основних причин неефективності й недієвості законодавчих приписів. Крім цього, національне право України у своєму формуванні, функціонуванні й реалізації постає як складний процес, що потребує розкриття й пізнання його природи. Залежно від виявлення закономірностей цього процесу визначається й ефективність використання функцій права для соціальної організації, вирішення політичних і соціально-економічних проблем суспільства та формування національного права, яке відповідало б європейським і світовим стандартам.

Звернення до онтологічних функцій права не є випадковим. У теорії права відсутня єдність у розумінні функцій права. З одного боку, вчені вважають, що функції права є реалізацією його соціального призначення, яке складається із потреб суспільного розвитку (В.Хропанюк), з іншого – це основні напрями правового впливу, тобто форми, способи, шляхи впливу права на суспільні відносини (М. Матузов). Тому необхідно здійснити філософський аналіз функцій права, щоб зрозуміти дійсне призначення права, оскільки позитивне право не всесильне і не завжди може панувати. Це стосується, передусім, того періоду, в якому перебуває в даний час Україна, коли правові норми можуть підмінюватися політичними домовленостями та погодженнями.

Видається необхідним звернутися до онтології права, до тих функцій права, які є онтологічними і діють незалежно від волі людини чи держави, або ця воля не суперечить онтологічним засадам права. Для такого аналізу необхідний не тільки теоретичний аналіз функцій права, а й методологічний, філософсько-правовий і навіть історико-філософський.

Стан наукової розробки проблеми. Проблеми функцій права досліджували багато науковців-юристів. Серед них: С. Алексєєв,
М. Байтін, С. Братусь, Є. Бурлай, А. Венгеров, Р. Лівшіц, Г. Мальцев,
М. Матузов, В. Нерсесянц, Н. Оніщенко, П. Рабінович, Т. Радько, М. Синюков, Ю. Тихомиров, Р. Халфіна, В. Хропанюк, В. Четвернін, М. Цвік та інші.

Проте поза сферою вивчення залишилися філософсько-правові питання функцій права, їх онтологічний зміст, їх розуміння у різні історичні епохи.

Досі у вітчизняній юридичній літературі немає монографічної (зокрема дисертаційної) комплексної праці з онтологічних функцій права.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Наукове дослідження виконане відповідно до пп. 5-1, 5-2, 5-3 наказу МВС України «Про затвердження Пріоритетних напрямків наукових та дисертаційних досліджень, які потребують першочергового розроблення і впровадження в практичну діяльність органів внутрішніх справ, на період 2004-2009 років» від 5 липня 2004 р. № 755. Дисертація є складовою частиною науково-дослідної роботи Львівського державного університету внутрішніх справ за напрямом «Проблеми наукового забезпечення професійної діяльності органів внутрішніх справ в умовах розбудови правової держави та громадянського суспільства в Україні» (державний реєстраційний номер № 0106 003639).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины