ГОСПОДАРСЬКО-ПРАВОВА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМЦІВ ЗА ПОРУШЕННЯ НА СПОЖИВЧОМУ РИНКУ




  • скачать файл:
Название:
ГОСПОДАРСЬКО-ПРАВОВА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМЦІВ ЗА ПОРУШЕННЯ НА СПОЖИВЧОМУ РИНКУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

 

Актуальність теми. Економічні і соціальні перетворення в нашому суспільстві в значній мірі детермінуються станом та ефективним розвитком споживчого ринку. Тривалий час функціонуванню споживчого ринку не приділялося належної уваги. Це було пов’язано з тим, що домінантою суспільного виробництва виступало матеріальне виробництво. Ринкові перетворення змусили по-новому подивитись на усі стадії суспільного виробництва, в тому числі і на споживання.

Нині в Україні продовжуються реформи ринкової орієнтації. Особливого розвитку набуває торгівля різноманітними промисловими і продовольчими товарами вітчизняного та імпортного виробництва. Досить часто ринок насичується неякісними товарами та послугами, що завдає шкоди всім учасникам споживчого ринку. У випадках скоєння порушень на споживчому ринку з боку суб’єктів господарювання особливою ефективністю відзначаються господарсько-правові засоби. Однак поки що в Україні не завершено створення повноцінного правового механізму, за допомогою якого можливо було б всебічно захистити права добросовісних учасників споживчого ринку, що викликає суттєву потребу в  удосконаленні законодавства, яке регулює споживчий ринок, зокрема щодо господарсько-правової відповідальності у випадку випуску на споживчий ринок товару неналежної якості тощо.

І хоча відносини „виробник – споживач” є найпоширенішими в суспільстві, оскільки безпосередніми їх учасниками є фактично все доросле населення України, багато положень інституту захисту прав споживачів та господарсько-правової відповідальності підприємців за порушення на споживчому ринку взагалі ще не мають наукового обґрунтування, а деякі з них потребують удосконалення.

Темі порушень на споживчому ринку, якості товарів та послуг були присвячені дослідження низки вчених, зокрема  Л.Б. Вяткіної, А.М. Запорожця, О.В. Звєрєвої, Л.М. Іваненко, Т. Кагал, Т.М. Ковальчука, Е.Д. Корнілова, С.О. Косінова, Д.аЛук’янця, В.Ф. Опришка, Г. Осетинської, Р.М. Ханик-Посполітак, М.С.аЦиганкова  та ін. За останні роки було захищено кілька дисертаційних робіт з цієї тематики, серед яких роботи Л.М. Іваненко, Т.Є. Каудирова, Т.Г. Квятковської та деякі інші, проте проблема  відповідальності за порушення на споживчому ринку розглядалася у цих роботах переважно крізь призму дослідження загальних питань цивільного права.

Актуальність обраного напрямку дослідження підтверджується і тим, що науково-теоретична розробка питань захисту споживчого ринку взагалі в теорії господарського права досліджена частково, тоді як саме господарсько-правова відповідальність за порушення на споживчому ринку є  найдієвішою, оскільки господарські санкції застосовуються безпосередньо до правопорушника – суб’єкта господарської діяльності і здатні шляхом впливу на його професійну діяльність  ефективно виконувати превентивну та штрафну (карну) функції, що сприятиме дотриманню прав споживачів з боку таких суб’єктів. Однак застосування передбачених законодавством господарських санкцій за порушення на споживчому ринку має суттєві недоліки та потребує удосконалення. Потребують термінологічної узгодженості і господарсько-правові норми, які містяться в законодавстві, що регулює споживчий ринок.

Вищенаведене свідчить про актуальність і доцільність проведення дослідження за темою дисертаційної роботи.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дослідження виконано відповідно до плану науково-дослідних робіт Інституту економіко-правових досліджень НАН України в межах теми „Організаційне та економіко-правове  забезпечення  захисту вітчизняних товаровиробників в Україні” (номер державної реєстрації 0104U007345), у якій дисертантка брала участь як співвиконавець. У межах даної теми авторкою проведено аналіз господарсько-правової відповідальності підприємців за порушення на споживчому ринку, на підставі якого виявлені основні проблемні питання застосування господарсько-правової відповідальності у зазначеній сфері та обґрунтовано шляхи їх вирішення.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)