СПРАВЕДЛИВІСТЬ І ТОЛЕРАНТНІСТЬ У СУЧАСНОМУ ПРАВІ УКРАЇНИ




  • скачать файл:
Название:
СПРАВЕДЛИВІСТЬ І ТОЛЕРАНТНІСТЬ У СУЧАСНОМУ ПРАВІ УКРАЇНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. У правовому житті сучасного суспільства проблема взаємозв'язку справедливості і толерантності набуває нових рис, особливої актуальності, що відкриває можливості для досліджень її у сфері юриспруденції, зокрема, в загальнотеоретичному правознавстві. Важливість цієї проблеми зумовлена тим, що поняття справедливості та толерантності нерозривно пов'язані із застосуванням права, формами його реалізації, здійсненням юридичної діяльності, а також забезпеченням прав і законних інтересів особи.

З теоретичної точки зору важливість проблематики справедливості та толерантності в правовому житті держави полягає в тому, що вони належать до універсальних категорій юридичної науки, є своєрідним інструментом наукового аналізу в правовій сфері, забезпечують реалізацію права, дотримання прав людини, тощо.

Особливої значимості справедливість і толерантність набувають в практичному житті правової держави і громадянського суспільства. В ідеалі вся правова система суспільства повинна вибудовуватися на справедливості та толерантності, служити засобом їх виразу, закріплення, охорони і захисту.

Нинішнє дистанціювання України від тоталітаризму створює можливість розглядати толерантність як вираз духовного зростання суспільства, прагнення людей до демократії, пом'якшення соціальних суперечностей. Сприяти таким змінам в соціальному житті має державна ідеологія, котра б забезпечувала довіру народу до державної влади.

Процес становлення правової системи України в свою чергу вимагає не лише якісних законів, він повинен спиратись на професійну діяльність, засновану на принципах справедливості та толерантності.

Нинішня правова реформа в Україні охоплює широке коло проблем, від розв’язання яких значною мірою залежатиме подальший правовий, економічний, політичний та соціальний розвиток. Вирішення цих питань забезпечує верховенство права, зміцнення законності, справедливості та толерантності, посилення механізмів підтримки правопорядку на основі високого професіоналізму державної служби, успішної боротьби з правопорушеннями, створення надійного механізму соціального і правового захисту особи.

Аби гарантувати порядок, безпеку та стабільність соціального життя потрібна не лише найважливіша складова правового буття – якісне законодавство, але й кваліфіковане співтовариство юристів, ефективні технології юридичної діяльності, а також ресурси, що використовуються при їх впровадженні. В даному випадку визначну роль відіграють такі  компоненти розвитку особи і суспільства, як справедливість і толерантність. В умовах толерантності та справедливості закони стають здатними викорінювати недоліки і нарощувати чесноти. Відтак проблема справедливості та толерантності в правовому житті має не лише теоретичне значення, але й набуває практичної цінності.

Науково-теоретичною базою дисертаційного дослідження є праці відомих філософів та правників минулого: Сократа, Платона, Аристотеля, Цицерона, Ф. Аквінського, І. Канта, Гегеля, Ж.-Ж. Руссо. Міцне теоретичне підґрунтя для сучасних наукових досліджень з обраної проблематики створили своїми працями такі відомі вчені: Г. Кельзен, Г. Шершеневіч, Р. Ієрінг, Б. Кістяківський, О. Лейст, Г. Мальцев, І. Сабо, А. Екімов, С. Алексєєв, А. Боннер, С. Гусарєв, В. Дудченко, А. Жалінський, В. Карташов, С. Ківалов, А. Коні, О. Мартишин, М. Мчедлов, В. Нерсесянц, Ю. Оборотов, А. Овчиннікова, В. Пісоцький, Н. Порубов, М. Дамірлі, М. Козюбра, О. Копиленко, П. Рабіновіч, Дж. Ролз, О. Скакун, Ю. Тихомиров, М. Фрітцханд, та багато інших.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження є складовою науково-дослідної теми Одеської національної юридичної академії «Традиції та новації в сучасній українській державності й правовому житті» (державний реєстраційний номер 0106U004970), яка пов'язана з науковою програмою Міністерства освіти і науки України «Актуальні проблеми будівництва демократичної соціальної правової держави відповідно до положень Конституції України», а також включене до плану науково-дослідної роботи кафедри теорії держави і права Одеської національної юридичної академії на 2006-2010 рр. за темою: «Традиції та оновлення у правовому житті України (теоретичний аспект)».

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)