ЗАПОБІГАННЯ ОРГАНАМИ ВНУТРІШНІХ СПРАВ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ (ВІДМИВАННЮ) ДОХОДІВ, ОДЕРЖАНИХ ЗЛОЧИННИМ ШЛЯХОМ



Название:
ЗАПОБІГАННЯ ОРГАНАМИ ВНУТРІШНІХ СПРАВ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ (ВІДМИВАННЮ) ДОХОДІВ, ОДЕРЖАНИХ ЗЛОЧИННИМ ШЛЯХОМ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

 

Актуальність теми дослідження. Соціально-економічна криза в Україні, суттєвими ознаками якої є спад виробництва, розбалансування державних фінансів, бюджетний дефіцит, інфляція, напружена ситуація на ринку кредитних ресурсів тощо, призвела до різкого зростання ступеня криміналізації життєво важливих сфер функціонування держави і, перш за все, економіки. Сучасна криміналізація економіки, недосконалість законодавства щодо протидії економічній злочинності, відсутність дієвої системи державного контролю за діяльністю комерційних структур та недостатня наукова розробленість проблеми запобігання цим злочинам перетворили кредитно-фінансову систему України на зону, сприятливу для легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, яка, в свою чергу, виступає одним із найпоширеніших правопорушень у сфері економіки, вчинюваних організованою злочинністю.

За кримінально-правовою статистикою МВС, протягом 2004-2006 років кількість кримінальних справ, направлених до суду, та кількість обвинувачених за ними у скоєнні злочинів, передбачених статтями 209 і         306 КК України, характеризується таким чином: якщо в 2004 році направлено до суду 295 таких справ стосовно 395 обвинувачених, то в 2005 році, відповідно, 247 і 376, а в 2006 році 256 і 359. Частка зменшення таких справ порівняно з 2004 роком у 2005 році становила 16,3 %, у 2006 році порівняно з 2004 роком зменшилася на 13,2 %, а з 2005 роком збільшилася на 3,6 %, що свідчить про недоліки у правоохоронній діяльності та необхідність подальших наукових пошуків щодо удосконалення такої запобіжної діяльності з боку органів внутрішніх справ.

Як свідчить практика, результативність запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, здебільшого залежить від ефективної співпраці органів внутрішніх справ з іншими державними та правоохоронними органами. Поряд з теоретичними питаннями важливе прикладне значення має розв’язання проблеми удосконалення організаційних форм управління діяльністю органів внутрішніх справ та інших правоохоронних органів щодо запобігання легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом. 

Теоретичні й практичні проблеми запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів злочинного походження останніми роками досліджували такі вітчизняні та зарубіжні вчені, як П.П. Андрушко,           Б.С. Болотський, Д.А. Брандоліно, Л.К. Виноградова, Б.В. Волженкін,          А.Ф. Волобуєв, В.В. Голіна, О.М. Джужа, Л.М. Доля,  В.А. Журавель,           О.Г. Кальман, Х.-Х. Кернер, М.Й. Коржанський, К. Коттке, Н.Ф. Кузнєцова, О.В. Київець, В.В. Лавров, В.О. Мандибура, Г.А. Матусовський,                   В.А. Нікуліна, В.М. Попович, Є.Л. Стрєльцов, В.Я. Тацій, Є.В. Фесенко,    Х.Р. Фрімен, Л.М. Чуніхіна, В.Ю. Шепітько, П.С. Яні та ін. Окремі кримінально-правові та кримінологічні аспекти боротьби з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, розглядалися в працях В.М. Алієва, А.М. Бабенка, А.С. Беніцького, М.В. Бондаревої,        В.П. Головіної, О.О. Дудорова, Т. Качки, А.О. Клименка, М.В. Корнієнка, М.Є. Короткевича, М.І. Костіна, І.Є. Мезенцевої, М.І. Мельника,                А.А. Музики, В.О. Навроцького, В.В. Саєнка, В.І. Сергієва, М.І. Хавронюка,                    О.О. Чаричанського та ін.

Не зменшуючи ролі й значущості праць названих науковців, слід відмітити відсутність комплексних досліджень, присвячених проблемам діяльності органів внутрішніх справ щодо запобігання легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, та її удосконаленню. Отже, вивчення практики діяльності органів внутрішніх справ щодо запобігання зазначеним злочинам та вироблення пропозицій щодо її удосконалення, підвищення ефективності взаємодії з іншими правоохоронними органами є досить актуальними з наукової та практичної точки зору.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано відповідно до плану науково-дослідної роботи кафедри кримінального права та кримінології Донецького юридичного інституту Луганського державного університету внутрішніх справ і є складовою частиною загальної науково-дослідної програми інституту, спрямованої на виконання вимог наказу Міністерства внутрішніх справ України «Про пріоритетні напрями наукових та дисертаційних досліджень, які потребують першочергового розроблення і впровадження в практичну діяльність органів внутрішніх справ на період 2004-2009 років» від 5 липня 2004 року за № 755.

Тема дисертаційного дослідження обумовлена вимогами Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом» від 28 листопада 2002 року за № 249-IV, розпорядження Кабінету міністрів України «Про схвалення Концепції розвитку системи запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму на 2005-2010 роки» від 3 серпня 2005 року за № 315, указу Президента України                 «Про першочергові заходи щодо детінізації економіки та протидії корупції» від 11 вересня 2006 року за № 742/2006, постанови Кабінету міністрів України та Національного банку України «Про затвердження плану заходів на 2007 рік із запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму» від 31 січня        2007 року за № 136.

Робота ґрунтується на положеннях Концепції Комплексної програми профілактики правопорушень на 2006-2008 роки, схваленої розпорядженням Кабінету міністрів України від 1 березня 2006 року за № 116-р; Комплексної програми профілактики правопорушень на 2007-2009 роки, затвердженої постановою Кабінету міністрів України від 20 грудня 2006 року за № 1767.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины