ДІЯЛЬНІСТЬ ОРГАНІВ ВНУТРІШНІХ СПРАВ ПО ПРОТИДІЇ ЗЛОЧИННОСТІ У КУРОРТНИХ РЕГІОНАХ (КРИМІНОЛОГІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ НА МАТЕРІАЛАХ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ) :



Название:
ДІЯЛЬНІСТЬ ОРГАНІВ ВНУТРІШНІХ СПРАВ ПО ПРОТИДІЇ ЗЛОЧИННОСТІ У КУРОРТНИХ РЕГІОНАХ (КРИМІНОЛОГІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ НА МАТЕРІАЛАХ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. У правовій державі проблема боротьби зі злочинністю, захисту прав і законних інтересів громадян від злочинних посягань є актуальною завжди. Людина, її життя й здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні вищою соціальною цінністю, на сторожі якої повинна стояти держава, її правоохоронні органи. Важливою функцією держави є комплексна багаторівнева протидія злочинності. Її наступальний характер забезпечується головним чином діяльністю правоохоронних органів і в першу чергу органів внутрішніх справ, які історично відіграють провідну роль у стриманні злочинності у певних стабільних (соціально-толерантних) межах. Цим зумовлюється актуальність завдання пошуку та використання резервів нарощування ефективності діяльності органів внутрішніх справ, спрямованих на протидію злочинності в умовах певного регіону (зокрема курортного).

Підвищення ступеня ефективності діяльності правоохоронних органів сприяє, між іншим, і зростанню довіри населення до правоохоронних органів, рівень якої все частіше розглядається як критерій ефективності діяльності правоохоронних систем, що повною мірою стосується і курортних регіонів.

Вважаємо, що пошук резервів нарощування ефективності боротьби зі злочинністю багато в чому залежить від диференціації та конкретизації системи заходів боротьби з нею, з урахуванням соціальної та кримінологічної обстановки, що стосується також особливостей тенденцій скоєння окремих видів злочинів, їх детермінант у курортних регіонах.

У контексті дослідження було виявлено типові недоліки теорії та практики боротьби зі злочинністю: недооцінку регіонального рівня організації та здійснення боротьби зі злочинністю, а також неврахування специфіки конкретної території. Ці обставини, з одного боку, зумовили обрання теми дисертаційного дослідження. З іншого боку, ми враховували гостру проблему оновлення, удосконалення, розширення законодавчої бази боротьби та профілактики злочинності, необхідність локалізації негативних її тенденцій, нейтралізації й усунення причин та умов скоєння злочинів, а також перекриття каналів, джерел, можливостей їх продукування.

Усе це в сукупності викликає необхідність удосконалення діяльності правоохоронних органів курортних регіонів, у тому числі органів внутрішніх справ, які спеціально створені для протидії злочинності. Важливим напрямом їх роботи є охорона громадського порядку та боротьба з окремими видами злочинів, що набули особливого поширення.

Названі аспекти діяльності правоохоронних систем завжди були у центрі уваги вітчизняних та закордонних правознавців. У різні часи проблеми регіональних особливостей злочинності досліджували такі відомі кримінологи, як Г.А. Аванесов, В.В. Голіна, Л.М. Давиденко, І.М.Даньшин, О.М. Джужа, А.І. Долгова, А.Е. Жалінський, І.І. Карпец, В.М. Кудрявцев, В.І. Крігер, В.В. Клочков, Н.Ф. Кузнєцова, О.М. Литвак, В.В. Лунєєв, Г.М. Мінь­ковський, А.Б. Сахаров, Е.Б. Урланис, В.П. Філонов. Окремі аспекти організації та функціонування правоохоронних систем були розглянуті такими відомими адміністративістами, як В.Б. Авер'янов, В.Г. Афа­насьєв, А.І. Берг, О.М. Бандурка, А.С. Васильєв, C.М. Гусаров, Є.В. Додін, І.П. Голосніченко, Ю.М. Козлов, А.Т. Комзюк, В.М. Плішкін. Питання організації і тактики профілактики злочинів, боротьби зі злочинністю та охорони громадського порядку розглядали і представники інших галузей юридичної науки, серед яких слід відзначити О.О. Борового, С.Б. Гавриша, В.К. Звірбуля, П.М. Каркача, М.В. Касюту, О.М. Литвинова, Г.А. Тума­нова, О.О. Чувільова, О.Ю. Мелехіна, О.Н. Ярмиша та багатьох інших.

Разом із тим слід підкреслити, що в існуючих працях аналізувались переважно системи, які склались у минулому і в наш час практично повністю припинили своє існування. Проблемам власне діяльності ОВС по протидії злочинності, організації та функціонуванню цієї системи в умовах курортних регіонів взагалі майже не приділялось уваги; в Україні комплексне дослідження цієї проблеми не проводилося. Усе вищезазначене зумовило обрання теми дисертаційного дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами та планами. Дисертацію виконано згідно з планами наукових досліджень Міністерства внутрішніх справ України (розділ VII Тематики пріоритетних напрямів дисертаційних досліджень на період 2002 – 2005 р., передбаченої додатком № 3 до наказу МВС України від “30” червня 2002 р. № 635) та Національного університету внутрішніх справ (п. 4.10.5 Головних напрямів наукових досліджень Національного університету внутрішніх справ на 1996 – 2000 рр.). Цей напрям також відповідає п. 21 Комплексної програми профілактики злочинності на 2001 – 2005 рр., затвердженої Указом Президента України від 25 грудня 2000 р. № 1376 та пп. 2.1., 4.2. Плану основних організаційно-практичних заходів МВС України щодо реалізації вимог Комплексної програми профілактики злочинності на 2001 – 2005 р., затвердженого наказом МВС України № 129 від 21 лютого 2001 р.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины