ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФІЛАКТИКИ ЕКОНОМІЧНОЇ ЗЛОЧИННОСТІ В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
Название:
ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФІЛАКТИКИ ЕКОНОМІЧНОЇ ЗЛОЧИННОСТІ В УКРАЇНІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Аналіз демократичних за змістом соціально-політичних, економічних, правових та організаційних заходів перебудови суспільства та механізму держави в незалежній Україні, які вживаються останнім часом, свідчить про те, що державна влада прагне протиставити негативним тенденціям суспільного розвитку весь свій інтелектуальний і організаційний потенціал і змінити ситуацію на краще. У цей час особливого значення набувають спроби зміцнення самої державної влади, забезпечення довіри до неї населення, надання діяльності державного апарату більшого динамізму, обґрунтованості і відповідальності за прийняті рішення. Детермінантами зростання злочинності і криміналізації суспільних відносин виступають не тільки самі по собі негативні соціально-економічні фактори суспільного розвитку, а й нездатність протиставити цим факторам зважену державну економічну, соціальну, правову політику і організаційно-правовий механізм її реалізації на всій території країни, забезпечити належний правовий порядок регулювання суспільних відносин, організованість і погодженість функціонування всіх гілок і ланок системи державної влади, відповідальність державного апарату за прийняті рішення, у тому числі в сфері безпосереднього захисту прав і законних інтересів громадян від протиправних посягань, беззаконня і сваволі.

Президент України Л.Д.Кучма в одному зі своїх виступів перед правоохоронцями зазначив, що кожна людина у демократичному суспільстві має право на життя і спокій, і забезпечити це право - головне завдання держави. Ідеологічні, релігійні, політичні, міжнаціональні відмінності додають суспільству розмаїття. Але за певних обставин вони можуть стати також і джерелом руйнівної напруги, або перетворитися на небезпечну зброю в руках тих, хто не зацікавлений у підтриманні суспільного миру.

У цих умовах профілактика злочинності як організаційно впорядкований стан протидії злочинності з боку позитивних сил соціального організму, як засіб реалізації режиму законності, виступає провідною умовою самозбереження нашого суспільства, реальним інструментом подолання негативних тенденцій у всіх сферах його життєдіяльності, адже злочинність на сьогоднішній день реально загрожує національній безпеці України.

Теоретичним і практичним проблемам організації і функціонування різних соціальних систем, у тому числі й окремим аспектам управління профілактикою злочинів, у юридичній літературі традиційно приділяється значна увага. На цій ниві плідно працювали і працюють представники різних галузей юридичного знання: В.Б.Авер’янов, Ю.Є.Аврутін, М.І.Ануфрієв, В.Г.Афанасьєв, О.М.Бандурка, Д.М.Бахрах, О.К.Безсмертний, Ю.П.Битяк, В.Т.Білоус, А.С.Васильєв, Б.В.Волженкін, А.Ф.Волобуєв, І.П.Голосніченко, Л.М.Давиденко, В.К.Звірбуль, Р.А.Калюжний, С.В.Ківалов, В.В.Клочков, Ю.М.Козлов, В.К.Колпаков, А.Т.Комзюк, А.П.Корєнєв, Ю.Ф.Кравченко, В.М.Кудрявцев, Н.Ф.Кузнєцова, К.Б.Левченко, О.М.Литвак, О.М.Литвинов, В.В.Лунєєв, Г.А.Матусовський, Н.П.Матюхіна, В.П.Пєтков, В.М.Плішкін, Д.М.Притика, І.П.Рущенко, О.П.Рябченко, В.Ф.Сіренко, М.М.Тищенко, О.Г.Фролова, В.В.Цвєтков, О.Н.Ярмиш та інші.

Але сьогодні сама ідеологія і концепція адміністративно-правового підходу до даної проблеми вимагає серйозних коректив у напрямку застосування комплексної методології дослідження, що призвело б до поєднання у його результатах інноваційних теоретичних конструкцій і практичної спрямованості. Забезпечення цієї якості та усунення виникаючих при цьому диспропорцій, на наше глибоке переконання, - головне завдання сучасної теорії управління.

Крім того, посилення соціальної значимості та ролі держави обумовлює необхідність розробки єдиного логічно послідовного наукового підходу, спрямованого на активізацію діяльності системи профілактики злочинності, зокрема, економічної. З урахуванням зазначеного в цій роботі зроблено спробу переосмислити і науково пояснити процеси, які відбуваються в економіці України в даний період її розвитку, сформулювати концептуальні засади та організаційно-правові основи новітньої системи профілактики економічної злочинності та вирішити актуальні проблеми управління цією сферою з тим, щоб опрацювати прикладні наукові рекомендації щодо формування нової стратегії і тактики правоохоронної діяльності, зокрема профілактичної, розвитку і удосконалення всієї соціальної внутрішньої інфраструктури держави. Саме цим і визначається актуальність теми дисертаційного дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано відповідно до вимог п. 2.5. Пріоритетних напрямків наукових та дисертаційних досліджень, які потребують першочергового розроблення і впровадження в практичну діяльність органів внутрішніх справ, на період 2004-2009 рр. (затверджені Наказом МВС України № 755 від 05.07.2004 р.), пп. 7.12., 7.28. Програми розвитку системи відомчої освіти і вузівської науки на період 2001-2005 рр. (затверджена наказом МВС України № 356 від 11.05.2001 р.), а також п. 2.1. Головних напрямків наукових досліджень Національного університету внутрішніх справ МВС України на 2001-2005 рр.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)