ЗЛОЧИННІСТЬ У СФЕРІ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ: ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРИКЛАДНІ ПРОБЛЕМИ ПОПЕРЕДЖЕННЯ :



Название:
ЗЛОЧИННІСТЬ У СФЕРІ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ: ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРИКЛАДНІ ПРОБЛЕМИ ПОПЕРЕДЖЕННЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Організація ефективної системи попередження злочинності у сфері економіки є однією з найактуальніших соціальних проблем сучасності, вирішення якої для багатьох країн світу є надзвичайно важливою і складною справою. Особливо це стосується країн з перехідною трансформаційною економікою, до яких належить і Україна. Як зазначив президент Академії правових наук України В. Я. Тацій на засіданні Координаційного комітету по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю 26 листопада 2001 р., “злочинність у сфері економічних відносин слід визнати за поліпроблемне явище, що виявляє собою чи не головне випробування для України як самостійної, незалежної та суверенної молодої держави”. Проблема ця настільки складна, що величезна кількість різноманітних кримінологічних досліджень і практичних заходів, які були проведені у ХХ сторіччі для її вирішення, дали маловтішні результати. Рівень злочинності у сфері економіки впродовж ХХ сторіччя рік у рік зростав в усіх країнах світу незалежно від ступеню економічного розвитку, а наприкінці його досяг транснаціональних масштабів і став загрожувати національній і міжнародній безпеці багатьох країн світу. Через зміни соціально-економічних умов вона постійно трансформується в нові види і форми, видозмінюються і засоби вчинення цих злочинів. Все це обумовлює постійну необхідність продовження досліджень з цієї проблематики і пошуків найбільш ефективних заходів протидії.

За останні роки в Україні у сфері протидії злочинності у сфері економіки зроблено багато: розроблено і прийнято новий Кримінальний кодекс України та ціла низка інших законодавчих актів, спрямованих на систематичне проведення заходів з питань протидії злочинності у різних галузях економіки країни. Широкомасштабні комплексні заходи передбачені у Комплексній програмі профілактики злочинності на 2001 – 2005 роки, затвердженій Указом Президента України від 25 грудня 2000 р.

Однак здійснювані заходи ще не дали відчутних позитивних результатів у справі протидії злочинності у сфері економіки. Складна криміногенна обстановка в економіці зумовлена низкою політичних, економічних, організаційно-управлінських, правових, ідеологічних, морально-психологічних факторів. Тому проведення комплексних наукових досліджень з метою розробки теоретичних проблем і практичних рекомендацій по підвищенню ефективності попереджувальної діяльності в цілях припинення подальшої криміналізації вітчизняної економіки вкрай необхідне.

Окремим науковим і прикладним проблемам попередження злочинності в економіці України останнім часом приділяється значна увага. Вони розглядаються в дисертаційних дослідженнях, монографіях, відповідних розділах підручників і навчальних посібників, наукових статтях. У різні роки вони ставали предметом монографічних і дисертаційних досліджень багатьох відомих вчених колишнього Радянського Союзу і України.

Значний внесок у дослідження цих злочинів і вирішення зазначених питань зробили М. І. Бажанов, О. М. Бандурка, Ю. В. Баулін, В. Т. Білоус, В. І. Борисов, В. В. Голіна, Н. О. Гуторова, І. М. Даньшин, А. П. Закалюк, В. С. Зеленецький, М. І. Камлик, М. Й. Коржанський, Я. М. Кураш, О. М. Костенко, О. М. Литвак, В. О. Мандибура, Г. А. Матусовський, М. І. Мельник, В. О. Навроцький, О. І. Перепелиця, В. М. Попович, В. В. Сташис, Є. Л. Стрельцов, В. Я. Тацій, В.О.Туляков, І. К. Туркевич, В. П.Філонов, В. І. Шакун, В. Ю. Шепітько та інші дослідники.

 З урахуванням міжнародного аспекту співробітництва у сфері протидії економічній злочинності автор досліджував і роботи зарубіжних вчених, які працювали над цими проблемами, зокрема Г. А. Аванесова, Д. Албаніза, Р. Андерсона, А. А. Аслаханова, Ф. Вільямса, Б. В. Волженкіна, Л. Д. Гаухмана, Є. Є. Дементьєва, О. Г. Корчагіна, В. Д. Ларичева, В. В. Лунєєва, Е. Ф. Побігайло, Свенсона Бу, Дж. Пікареллі, Л. Філліпса, Л. Шеллі, Т. . Шеллінга, А. М. Яковлева та інших.

В останні роки з проблем кримінальної відповідальності за злочини у сфері підприємництва була захищена докторська дисертація Є. Л. Стрельцовим (1992 р.), кримінально-правовій охороні державних фінансів України присвячена докторська дисертація Н. О. Гуторової (2002 р.), криміналістичний аналіз злочинності у сфері економіки проведено у монографії Г. А. Матусовського (1999 р.), В. М. Попович захистив докторську дисертацію за темою “Економіко-кримінологічна теорія детінізації економіки” (2002 р.), кримінологічні проблеми попередження злочинності у сфері підприємницької діяльності розглядаються у кандидатській дисертації А. А. Смирнова (2002 р.).

Роботи вказаних авторів мають суттєве наукове і практичне значення. Але праці більшості науковців не містять комплексного всеохоплюючого наукового аналізу кримінолого-економічних проблем попередження злочинності у сфері економіки і торкаються переважно кримінально-правових та криміналістичних аспектів проблеми; не вироблено й загального поняття злочинності у сфері економіки. В них були розглянуті лише деякі кримінологічні аспекти вказаної проблеми, які стосуються попередження окремих видів економічних злочинів. Крім того, більшість правників вивчали ці питання лише в межах кримінальної відповідальності за злочини у сфері господарської діяльності і не ставили за мету дослідження багатьох теоретичних і практичних проблем попередження злочинності у сфері економіки в цілому. Це і не дивно. Адже тривалий час вітчизняна кримінально-правова доктрина вбачала по суті єдиний шлях підвищення ефективності боротьби зі злочинністю у сфері економіки – посилення кримінально-правових заходів, розширення кількості складів злочинів і встановлення більш суворих покарань.

Але у сучасних умовах трансформаційних змін в системі економічних відносин, ієрархії соціальних, морально-етичних і власне економічних цінностей, які отримали своє закріплення в Конституції України 1996 р., а потім і в нових Кримінальному та Цивільному кодексах України, суттєво змінюється факторний комплекс детермінації і правових характеристик злочинності у сфері економіки. І це потребує проведення комплексного дослідження широкого кола кримінологічних, кримінально-правових і цивільно-правових проблем попередження злочинності у сфері економіки в цілому.

Таким чином, як свідчить аналіз спеціальної юридичної літератури, на сьогодні теоретично не розробленою взагалі або малодослідженою у науковому плані є низка ключових проблем побудови системи попередження злочинності у сфері економіки в умовах ринкових перетворень з урахуванням нових економічних реалій. Це стосується насамперед соціально-економічної та правової природи злочинності у сфері економіки, визначення її понять, тенденцій і закономірностей розвитку, видів економічних злочинів і їх класифікації, механізмів і факторів, які її обумовлюють, ролі держави в механізмі ринкових відносин, головних кримінолого-економічних напрямків попереджувальної діяльності, її стратегії і тактики, системи і функцій правоохоронних і контролюючих органів, проблем прогнозування, планування і координації заходів боротьби з нею. Ряд питань, які стосуються цієї проблеми, залишаються дискусійними, а окремі з них не висвітлювалися навіть у постановочному плані.

Такий стан теоретичної розробки проблеми в умовах загострення протиріч в усіх сферах суспільного життя, поява нових видів злочинів і технологій їх вчинення, руйнування діючої раніше системи соціального контролю і профілактики відбиваються на формуванні кримінологічної політики, основних напрямків протидії злочинності у сфері економіки, здійсненні правоохоронної діяльності.

При цьому необхідно зазначити, що в роботі розглянуто лише головні напрями попередження злочинності у сфері економіки. Це обумовлено такими міркуваннями. По-перше, злочинність у сфері економіки – це складне системне правове явище, закономірності розвитку якого і заходи протидії якому доцільно розглядати у взаємозв’язку. По-друге, вивчення особливостей проявів і заходів протидії окремим видам економічних злочинів потребує самостійних досліджень. По-третє, головною метою дослідження була розробка концептуально-теоретичних кримінолого-економічних основ попередження і протидії злочинності у сфері економіки, які б могли бути використані при формуванні державної політики, підвищення ефективності правозастосовної діяльності у цій сфері.

Перелічені обставини зумовили актуальність і вибір теми проведення комплексного кримінологічного дослідження проблем попередження злочинності у сфері економіки в Україні, напрями та зміст цієї роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертації затверджена вченою радою Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого 18 лютого 2000 р. Основні напрями дослідження ґрунтуються на положеннях: Концепції боротьби з корупцією на 1998 – 2005 рр., затвердженої Указом Президента України від 24 квітня 1998 р. № 367 (розділ 3); Комплексної програми профілактики злочинності на 2001 – 2005 рр., затвердженої Указом Президента України від 25 грудня 2000 р. № 1376 (розділи IV, V); Закону України “Про основи національної безпеки України” від 19 червня 2003 р. № 964-IV; Закону України “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом” від 28 листопада 2002 р. № 249-IV. Тема дисертаційного дослідження передбачена тематичними планами науково-дослідної роботи Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого (№ 0186.0.0708883), тематикою наукових досліджень з проблем кримінології на перше десятиріччя ХХІ століття, затвердженою Координаційним бюро з проблем кримінології АПрН України.

Дослідження проблем попередження злочинності у сфері економіки виконувалося дисертантом також через його участь у реалізації “Програми спільного українсько-американського наукового партнерства” Академії правових наук України та Національного інституту юстиції Департаменту юстиції США, а також в рамках співробітництва з Харківським центром вивчення організованої злочинності і Центром по вивченню транснаціональної злочинності і корупції при Американському університеті (м. Вашингтон).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины