ГОСПОДАРСЬКО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОРПОРАТИВНОГО КОНТРОЛЮ В АКЦІОНЕРНИХ ТОВАРИСТВАХ




  • скачать файл:
Название:
ГОСПОДАРСЬКО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОРПОРАТИВНОГО КОНТРОЛЮ В АКЦІОНЕРНИХ ТОВАРИСТВАХ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність дослідження. Перехід до нових умов господарювання та недоліки початкового етапу формування ринкового законодавства позначилися на правовій дійсності різким падінням рівня законності та масовістю правопорушень, де однією з найболючіших стала проблема довільності і беззаконня у діяльності органів управління поточною діяльністю акціонерних товариств (далі – АТ), створених у процесі приватизації. В умовах триваючих процесів перерозподілу власності загрожуючого поширення набули порушення інтересів дрібних акціонерів та працівників підприємств, часто органи АТ діють на шкоду самому підприємству. Відхилення від очікуваної поведінки суб’єктів господарювання однієї з найбільш поширених організаційних форм негативно впливають на ефективність економіки України.

Ці негативні прояви, головним чином, зумовлені відсутністю ефективного контролю за діяльністю безпосередніх керівників АТ. Критичним недоліком Закону України „Про господарські товариства” від 19 вересня 1991 р. стала недосконалість правового забезпечення корпоративного контролю. Указом Президента України „Про заходи щодо розвитку корпоративного управління в акціонерних товариствах” від 21 березня 2002 р. передбачається необхідність удосконалення системи внутрішнього контролю з метою дотримання інтересів акціонерів і АТ в процесі його діяльності у складі заходів щодо розвитку корпоративного управління в Україні. ГК і ЦК України заклали певні засади для розвитку спеціального законодавства, проте їх норми потребують подальшого розвитку. На сьогодні потрібна розробка пропозицій щодо вдосконалення законодавства про АТ у необхідному напрямку.

Питання вдосконалення корпоративного управління АТ знаходяться у колі уваги низки дослідників, серед яких О. Вінник, О. Блюмхардт, Д. Задихайло, О. Кібенко, Г. Назарова, І. Спасібо-Фатєєва, О. Щербина та ін. Однак загальна спрямованість дослідницьких інтересів на оптимізацію корпоративних відносин потребує певного коригування з метою вирішення злободенних проблем тінізації і криміналізації економіки України, масових зловживань з боку фактичних господарів підприємств тощо. Системотворчі аспекти діяльності АТ мають органічно включати в себе ефективний корпоративний контроль та попередження зловживань з боку безпосередніх керівників та володільців контрольних пакетів акцій на шкоду інтересам інших учасників господарського життя. Це потребує спеціального комплексного дослідження господарсько-правового забезпечення корпоративного контролю в АТ та обґрунтування напрямків його вдосконалення.

Вищенаведене свідчить про актуальність і доцільність проведення дослідження за темою дисертаційної роботи.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконане відповідно до плану науково-дослідних робіт Інституту економіко-правових досліджень НАН України за темою „Гармонізація господарського, екологічного і кримінального законодавства в системі правового забезпечення економіки” (номер держреєстрації 0102U000455). У межах зазначеної теми автор як співвиконавець здійснив дослідження особливостей правового положення органів АТ, управомочених на здійснення корпоративного контролю, існуючих проблем і практичних потреб у сфері корпоративного контролю, відповідного вітчизняного і зарубіжного досвіду, визначив правові засади корпоративного контролю і шляхи вдосконалення господарсько-правового забезпечення корпоративного контролю в АТ.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)