Кримінологічна характеристика та попередження злочинів у сфері незаконного наркообігу :



Название:
Кримінологічна характеристика та попередження злочинів у сфері незаконного наркообігу
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Сучасний період становлення України, як правової держави характеризується загальним загостренням  криміногенної ситуації,  зростанням злочинності, в тому числі й пов’язаної з незаконним  наркообігом. Тільки за 2003 рік в Україні  було розкрито понад 57 тис. злочинів, що на 24,6% перевищує показники  1997 року.  Серед­­­­ньорічний приріст зареєстрованих злочинів у сфері незаконного нарко­обігу становить приблизно  6,6%. Частка злочинів у сфері незаконного наркообігу у структурі всієї злочинності в Україні становить в середньому 10,8%. Питома вага щодо осіб, які скоїли злочини у сфері незаконного наркообігу досягла 12,4% від загальної кількості осіб, які скоїли злочини. Сучасний стан злочинів, що скоюються у сфері незаконного наркообігу, характеризується високим рівнем кримінального професіоналізму, постійним удосконалюванням правопорушниками механізму вчинення таких діянь. Спостерігається збільшення кількості виявлених злочинів у сфері незаконного наркообігу, що вчинені організованими злочинними групами. Зокрема, частка злочинів у сфері незаконного наркообігу, скоєних групою осіб у тому числі і організованими злочинними групами,  збіль­­­­­­­шилася в 2003 р. у порівнянні з 1997 р. майже на 28%. Незаконний наркообіг все більш стає загрозливим соціальним явищем. Проте це негативне явище не піддавалося комплексному кримінологічному дослідженню. Виходячи з вищезазначеного, можна стверджувати, що серед проблем, які  стосуються криміналізації українського суспільства, ми виділили проблему кримінологічної характеристики і попередження  злочинів у сфері незаконного наркообігу, необхідність дослідження якої зумовлюється такими обставинами: збільшенням кількості  злочинів у сфері незаконного нар­кообігу та високим ступенем їх латентності;  подальшим визначенням і узагальненням нових концептуальних підходів до вивчення причин скоєння злочинів у сфері незаконного наркообігу, їх негативних наслідків і шляхів попередження; удосконаленням наявного та розробкою нового понятійного апарату кримінології.

Проблеми незаконного наркообігу досліджували такі українські та російські  вчені, як Л.М. Анісімов, Е.А. Бабаян, О.М. Бандурка,                А.О. Габіані, С.П. Гарницький, Е.Г. Гасанов, В.О. Глушков,  О.М. Джужа, С.П. Дідківська, О.В. Козаченко, О.М. Костенко, Н.Ф. Кузнецова,          І.П. Лановенко, А.Є. Лічко, Н.А. Мірошниченко, Г.М. Міньковський,       А.А. Музика, М.І. Омігов, І.М. П’ятницька, В.О. Соболєв, І.П.  Рущенко,  В.М. Смітієнко,  В.П. Філонов, Є.В. Фесенко, М.С. Хруппа та інші.

Відсутність комплексної кримінологічної розробки і теоретичного вивчення злочинів у сфері незаконного наркообігу, а також наукового обґрунтування і впровадження в практичну діяльність правоохоронних органів заходів попередження  вищезгаданих злочинів обумовило вибір теми дисертаційного дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами і планами. Дисертацію виконано відповідно до плану науково-дослідних робіт кафедри криміналь­­­­ного права та кримінології Національного університету внутрішніх справ, Головних напрямків наукових досліджень Національного університету внутрішніх справ на 2001 - 2005 рр.» (п. 6.4) (схвалено вченою радою НУВС 23 березня 2001 р., протокол № 3), Тематики пріоритетних напрямків дисертаційних досліджень на період 2002-2005 років (затверджено наказом МВС України від 30 червня 2002 р. № 635). Вона ґрунтується на положеннях Комплексної програми профілактики злочинності на 2001-2005 рр., затвердженої Указом Президента України 25.11.2000 р. та Програми реалізації державної політики у сфері боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів на 2003-2010 роки.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины