НЕЗАКОННЕ ПІДПРИЄМНИЦТВО: КРИМІНОЛОГІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ :



Название:
НЕЗАКОННЕ ПІДПРИЄМНИЦТВО: КРИМІНОЛОГІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження зумовлена необхідністю диференційованого підходу до організації боротьби з економічною злочинністю в Україні, що в умовах тривалих в економіці та інших сферах життєдіяльності кризи являє серйозну загрозу національній безпеці країни. Будучи багатоликою, економічна злочинність містить у собі різні з позиції не тільки кримінального права, й кримінології групи й види злочинів. Ця її особливість вимагає, щоб розробка й реалізація заходів для попередження цих злочинів здійснювалися на двох рівнях. Перший охоплює засоби,  спрямовані на протидію економічній злочинності в цілому, другий складається з низки самостійних напрямків, кожен з яких націлено на попередження окремої кримінологічної групи економічних злочинів.

У дисертаційній роботі глибокого аналізу зазнали кримінологічні проблеми боротьби зі злочинами, сполученими з незаконним підприємництвом. Будучи досить різними, з позиції кримінального права – статті 202 – 205 Кримінального кодексу України (далі – КК,  КК України), – розглядувані злочини утворюють  однорідну групу з позиції кримінології, що є теоретичною підставою їх дослідження як єдиного кримінологічного об'єкта. Разом із тим дисертацію правомірно розглядати як один з напрямків дослідження проблем боротьби з економічною  злочинністю в Україні.

Питання боротьби з економічними злочинами порушувалися багатьма вітчизняними правознавцями. У кримінально-правовому і кримінологічному аспекті вони розглядалися О.М. Бандуркою, В.В. Голіною, Н.О. Гуторовою, Л.М. Давиденком, І.М. Даньшиним, О.М. Джужой, В.П. Ємельяновим, А.Ф. Зелинським, О.Г. Кальманом, О.В Кондратьєвим, В.М. Куцом, М.В. Костицьким., І.П. Лановенком, О.М. Литваком, П.І. Орловим, О.І. Перепелицею,     С.Ю. Романовим, О.Я. Свєтловим, В.В.  Сташисом, Є.Л. Стрельцовим, В.Я. Тацієм, В.М. Трубниковим, Ю.С. Шемшученком та ін. Вагомий внесок у дослідження цієї проблеми зробили такі кримінологи Російської Федерації, як Б.В. Волженкін, О.С. Горєлик, А.І. Долгова, А.І. Ларьков, Б.М. Леонтьєв, О.М. Яковлєв, П.С. Яні, В.Б. Ястребов та ін. Криміналістичні та інші аспекти боротьби з економічною злочинністю й правопорушеннями у сфері економіки досліджувалися в Україні В.В. Долежаном, П.М. Каркачем, М.В. Косютою, В.П. Корж, В.В. Кривобоком, Г.А. Матусовським, М.В. Руденко, О.Н. Ярмишем та іншими правниками.

Разом із тим слід відзначити, що комплексного дослідження проблеми попередження злочинів, пов'язаних з незаконним підприємництвом, у кримінологічній доктрині ще не існує.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано згідно з планами наукових досліджень Міністерства внутрішніх справ України, науково-дослідницької роботи кафедри кримінального права та кримінології Національного університету внутрішніх справ; вона відповідає основним вимогам Комплексної програми злочинності на 2001 – 2005 роки, затвердженої Указом Президента України від 25 грудня 2000 р. та пп. 2.1., 4.2. Плану основних організаційно-практичних заходів МВС України щодо реалізації вимог Комплексної програми профілактики злочинності на 2001 – 2005 роки, затвердженої наказом МВС України від 21 лютого 2001 р.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины