ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВІ ДОГОВОРИ ЯК ПІДСТАВИ ВИНИКНЕННЯ ПРАВА ПРИВАТНОЇ ВЛАСНОСТІ ГРОМАДЯН :



Название:
ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВІ ДОГОВОРИ ЯК ПІДСТАВИ ВИНИКНЕННЯ ПРАВА ПРИВАТНОЇ ВЛАСНОСТІ ГРОМАДЯН
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження  обумовлена декількома обставинами . По-перше, інститут права приватної власності є важливою правовою формою, яка є головною і надійною основою забезпечення різноманітних матеріальних і духовних потреб громадян. Трансформація цього інституту в умовах переходу до ринкової економіки на основі нового Цивільного кодексу поставила ряд нових теоретичних і практичних питань, зокрема щодо юридичних підстав виникнення права приватної власності фізичних осіб.

По-друге, реформування цивільного і господарського законодавства  викликає потребу в переосмисленні сутності та значення цілого ряду правових понять і категорій, зокрема категорії цивільно-правового договору, який є основним джерелом виникнення у громадян  права приватної власності на майно. Як відомо, в новому Цивільному кодексі України від 16 січня 2003 р.(надалі скорочено – ЦК)  закріплено ряд загальних положень про договори, зокрема принцип свободи договору, а також дається розгорнута регламентація окремих видів цивільно-правових договорів, які спрямовані на набуття громадянами права приватної власності. Господарським договорам присвячені й деякі норми Господарського кодексу України від 16 січня 2003 р.(надалі скорочено – ГК), в яких або дублюються положення ЦК про  відповідні види договорів, або дається інше вирішення питань договірного регулювання, що, безумовно, створює труднощі в застосуванні відповідних положень на практиці.

По-третє, важливість наукової розробки питань щодо значення та ролі цивільно-правового договору у виникненні права приватної власності фізичних осіб обумовлена також процесами інтеграції нашої держави до європейського та світового співтовариства і необхідністю врахування позитивного зарубіжного досвіду в цих питаннях. Успішність реалізації цих завдань на сучасному етапі в першу чергу залежить від того, наскільки цивільне законодавство України відповідатиме сучасним тенденціям розвитку договірного права.

По-четверте, за останні роки в Україні було опубліковано декілька монографічних досліджень та навчальних посібників, присвячених загальним проблемам правового регулювання відносин власності, зокрема  питанням розвитку та здійснення права приватної власності громадян У зазаначених працях автори лише мимохідь торкалися ролі цивільно-правового договору у виникненні права приватної власності громадян. Комплексні ж юридичні дослідження цих питань були відсутні.

Саме цими обставинами керувався автор при обрання теми для підготовки кандидатської дисертації, присвячуючи її з’ясуванню місця та

ролі окремих видів цивільно-правових договорів серед загальних підстав набуття громадянами права приватної власності.

Звязок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконане відповідно до теми науково-дослідницької роботи кафедри цивільного права і процесу Юридичного інституту Прикарпатського університету імені Василя Стефаника “Удосконалення цивільно-правового регулювання суспільних відносин у світлі Конституції України.” Тема дисертації затверджена Радою Прикарпатського університету імені Василя Стефаника, протокол № 6 від 29 лютого 2000 року.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины