ЮРИДИЧНА ПРИРОДА АКТІВ КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ



Название:
ЮРИДИЧНА ПРИРОДА АКТІВ КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Конституцією України 1996 р. був остаточно визначений шлях розвитку України у напрямку розбудови соціальної, демократичної, правової держави. Одним з визначальних принципів такої держави є забезпечення верховенства права через верховенство Конституції як єдиного нормативно-правового акта, який a priori визнається правовим. З метою правового захисту Основного Закону, його належного тлумачення та усунення з механізму правового регулювання юридичних актів, що не відповідають Конституції, в Україні створено інститут конституційного контролю, здійснення якого покладається на Конституційний Суд України (далі – КСУ).

Результати здійснення КСУ своїх повноважень втілюються в його актах. Через акти КСУ забезпечується верховенство Конституції в правовій системі України та вирішуються конституційно-правові конфлікти та спори. Отже, акти КСУ мають першорядне значення в системі юридичних актів України. Визначення їх юридичних властивостей (нормативного або ненормативного характеру, юридичної сили, сфери дії, форми актів), а також статусу та компетенції органу конституційного контролю, правових форм його діяльності надає змогу охарактеризувати юридичну природу актів КСУ. В свою чергу, визначення юридичної природи цих актів є необхідною передумовою підвищення ефективності їх регулюючого впливу на суспільні відносини, вдосконалення практики їх виконання на території України, та, як наслідок, забезпечення конституційної законності.  

Треба зазначити, що поява в системі юридичних актів України принципово нових за своїм змістом та формою юридичних актів – актів КСУ, викликало значний інтерес з боку дослідників у галузі теорії держави та права, конституційного права та окремих галузевих юридичних наук. Зокрема, йдеться про праці вітчизняних вчених: Євграфова П.Б., Козюбри М.І., Рабіновича П.М., Селіванова А.О., Тація В.Я., Тихого В.П., Тодики Ю.М., Цвіка М.В., Шаповала В.М., Шевчука С.В. та інших. Окремі аспекти юридичної природи актів КСУ знайшли своє відображення в дисертаційних роботах у галузі конституційного права (в дисертаціях Гергелійника В.О., Кельмана М.С., Савенка М.Д., Скоморохи В.Є., Сліденка І.Д., Тесленко М.В.). Нерідко зазначена тематика висвітлюється самими суддями КСУ в наукових періодичних виданнях, проте їх публікації присвячені, переважно, окремим аспектам проблеми та не містять цілісної юридичної характеристики актів КСУ. Таким чином, не зважаючи на значну кількість публікацій з даної теми, в українській юридичній науці фактично відсутні комплексні загальнотеоретичні дослідження юридичних властивостей актів КСУ, які б спиралися на методологічну базу теорії юридичних актів.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано відповідно до плану науково-дослідницьких робіт кафедри теорії держави і права Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого в межах державної цільової комплексної програми „Розвиток демократичних процесів у правовій державі” (номер державної реєстрації  0186.0.070866).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины