ДИНАМІКА ПАТОГЕНЕТИЧНИХ ПОКАЗНИКІВ І ТЕРАПІЯ ЗАПАЛЬНИХ ПРОЦЕСІВ ДИСТАЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ КІНЦІВОК У ВЕЛИКОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ (клініко-експериментальні дослідження)



Название:
ДИНАМІКА ПАТОГЕНЕТИЧНИХ ПОКАЗНИКІВ І ТЕРАПІЯ ЗАПАЛЬНИХ ПРОЦЕСІВ ДИСТАЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ КІНЦІВОК У ВЕЛИКОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ (клініко-експериментальні дослідження)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Важливою проблемою ветеринарної хірургії є вдосконалення методів патогенетичної терапії при лікуванні худоби із запальними процесами у дистальній ділянці кінцівок. Успішне розв'язання цього завдання вимагає чітких знань характеру процесів обміну речовин у тканинах пальця худоби як у нормі, так і стані патології, що дає змогу цілеспрямовано застосовувати методи патогенетичної терапії при асептичних і гнійних запальних процесах у ділянці пальця у великої рогатої худоби.

За даними вчених (Бурденюк А.Ф. та ін, 1988; Грінаф П. та ін., 1976;

Семенов B.C., 1985; Панько I.С., 1982; Поваженко I.E., Борисович В.Б., 1991;

Калашник 1.0., 1991; Малішевський Е.А. та ін., 1991; Рубленко М. В., Гэдепський В.И., 1994), основною причиною вибраковування тварин у молочному скотарстві вважаються хвороби незаразної етіології, серед яких чільне місце займають захворювання опорно-рухового апарату.

Роботами В.Б.Борисевича (1987, 2002); Ю.Г.Анакіна (1989); А.Рейдла (1991); С.І.Братюхи, 1988; Н.М.Хомин (2002) та ін. доведено, що захворювання кінцівок великої рогатої худоби в умовах інтенсивної технології діагностуються від 15 до 35%, а втрати молочної продуктивності при хворобах кінцівок можуть сягати 45%.

Вибір лікарських препаратів та послідовність їх використання грунтується переважно на даних клінічних спостережень і результатах досліджень крові з яремної вени. Однак показники вмісту тих чи інших речовин у крові, взятій з яремної вени, не завжди можуть свідчити про характер процесів обміну речовин у тканинах кінцівки. Проблема вибору патогенетичне доцільних лікувальних заходів і дотепер залишається актуальною. Для її вирішення необхідне теоретичне та експериментальне обґрунтування застосування відповідних лікарських засобів, тому в роботі зосереджено увагу на клініко-експериментальних дослідженнях щодо з'ясування особливостей динаміки показників артеріо-венозної різниці вмісту окремих речовин у нормі та при гострих запальних процесах у тканинах дистальної ділянки кінцівок худоби, а також порівнянні стимулювальної та антимікробної дії окремих лікарських препаратів і на підставі цього - обгрунтування доцільності їх застосування при асептичних та гнійних запальних процесах.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота є складовою частиною науково-дослідної роботи кафедри хірургії Львівської національної академії ветеринарної медицини імені С.З.Гжицького "Вивчення і порівняння різних методів лікування, їх удосконалення новими розробками при хірургічній патології кінцівок у великої рогатої худоби" (номер державної реєстрації 0104U000346).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины