КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НЕЗАКОННУ ЕМІСІЮ НЕДЕРЖАВНИХ ЦІННИХ ПАПЕРІВ



Название:
КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НЕЗАКОННУ ЕМІСІЮ НЕДЕРЖАВНИХ ЦІННИХ ПАПЕРІВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Через високу прибутковість фондовий ринок протягом всього свого існування привертав до себе підвищену увагу злочинного світу. На початку і всередині 90-х років минулого століття, він був місцем, де за допомогою фінансових інструментів були незаконно нажиті первинні злочинні капітали, які згодом вкладались у купівлю пакетів акцій великих, високоліквідних підприємств.

Значні соціальні потрясіння суспільство зазнало через злочинну діяльність багатьох довірчих товариств, які ошукали мільйони наших співвітчизників. Однак, і на сьогодні залишається актуальною проблема профілактики правопорушень у діяльності товариств, які залучають кошти громадян шляхом емісії цінних паперів.

Крім зазначеної, існує проблема законодавчої незахищеності корпоративних прав акціонерів, кількість яких в Україні сягає сімнадцяти мільйонів чоловік. Різноманітні зловживання керівництва акціонерних товариств, у т.ч. вчинення злочинів, призвели до втрати рядовими акціонерами можливості реалізувати свої матеріальні та нематеріальні права. Особливо поширеними є проведення несанкціонованого акціонерами продаж або передача активів товариства за цінами нижче ринкових, розмивання акціонерних часток шляхом додаткових емісій акцій без забезпечення привілейованого права акціонерів щодо участі у збільшенні статутного фонду підприємства.

Нові форми злочинної діяльності, пов’язані із застосуванням інструментів фондового ринку, змушують створювати ефективні механізми захисту вітчизняного ринку цінних паперів. Саме тому у ст.223 КК України встановлено кримінальну відповідальність за незаконну емісію недержавних цінних паперів.

Недосконале законодавче забезпечення господарської діяльності, прогалини у кримінальному законодавстві унеможливлюють ефективну боротьбу правоохоронних органів зі злочинами на ринку цінних паперів.

Необхідною передумовою ефективного захисту фондового ринку від протиправних посягань є виявлення і усунення зазначених юридичних недоліків, проведення глибокого комплексного дослідження суспільних відносин на ринку цінних паперів, а також нормативно-правових актів, які їх регулюють.

У вітчизняній науці кримінального права ще недостатньо уваги приділяється дослідженню вказаної проблеми. Окремі аспекти боротьби зі злочинністю на фондовому ринку досліджувались Андрушком П.П., Василенком С.Ю., Джужею О.М.,  Дудоровим О.О.,  Мельником М.І.,  Осадчим В.І., Поповичем В.М.,  Предборським В.А., Ромашком О.Ю., Сабодажем В.Г, Сахаровою О.Б.  та інш.

Проте, у переважній більшості, науковці у своїх працях торкаються питань, пов’язаних лише з попередженням та методикою розслідування злочинів, вчинених на ринку цінних паперів, тобто розглядають кримінологічні та криміналістичні аспекти даної проблеми. Однак, зважаючи на важливість та актуальність правоохоронного захисту ринку цінних паперів, ця проблема повинна бути досліджена саме з позицій кримінального права.

Незважаючи на значну кількість наукових праць з теорії кримінального права, юридична сутність злочину, передбаченого ст.223 КК України, всебічно не досліджена, а тому залишається багато дискусійних питань стосовно вживання юридичних термінів, кваліфікації злочинів за цією статтею.

Особливої актуальності дане дослідження набуває у зв’язку з прийняттям нових Цивільного та Господарського кодексів України. Тому завданням науки кримінального права є глибоке вивчення вказаних норм з метою вдосконалення правової регламентації боротьби зі злочинними посяганнями на вітчизняному ринку цінних паперів.

Викладені вище обставини свідчать про актуальність дослідження проблеми кримінальної відповідальності за незаконну емісію недержавних цінних паперів і зумовили вибір теми та основні напрямки дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження проведене відповідно до Концепції реформування наукової та науково-технічної діяльності в системі правоохоронних органів (п.4), затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2002 р. №649-р., відповідно до планів Науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт Національної академії внутрішніх справ України на 1997-2004 р.р.

Робота ґрунтується на п.п.13,32,41 Комплексної програми профілактики злочинності на 2001-2005 р.р., затвердженої Указом Президента України від 25 грудня 2000 р. №1376/2000, яка передбачає розробку заходів щодо запобігання порушенням у діяльності товариств, які залучають кошти громадян; профілактики злочинів у фінансовій сфері; вжиття заходів щодо запобігання та викриття негативних тенденцій у сфері роздержавлення власності та функціонування фондового ринку.

Згідно з п.3 Указу Президента України  від 21 березня 2002 р. №280/2002 “Про заходи щодо розвитку корпоративного управління в акціонерних товариствах” де зазначено про необхідність Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі – ДКЦПФР), Фонду державного майна України, Антимонопольному комітету України та правоохоронним органам посилити взаємодію з метою запобігання та припинення  порушень прав акціонерів.

Необхідність проведення наукових досліджень з актуальних питань фондового ринку передбачена п.п.25,26,62 Заходів щодо реалізації Основних напрямків розвитку фондового ринку на 2001-2005 р.р., затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 14 серпня 2001 р. №1046, а також п.1 Заходів щодо вдосконалення системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців з питань фондового ринку та корпоративного управління в Україні від 24 жовтня 2001 р. №487-р.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)