ЮРИДИЧНА ПРИРОДА НЕДЕРЖАВНОЇ ПРАВОХОРОННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ (теоретико-правовий аспект) :



Название:
ЮРИДИЧНА ПРИРОДА НЕДЕРЖАВНОЇ ПРАВОХОРОННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ (теоретико-правовий аспект)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми обумовлена необхідністю пошуку нових ефективних форм боротьби з правопорушеннями, зміцнення законності та правопорядку у суспільстві та прагненням удосконалити сучасну українську доктрину про юридичну природу правоохоронної діяльності.

Теоретична значущість обраної теми визначається потребою у з’ясуванні ролі та місця недержавної правоохоронної діяльності у правовій системі суспільства, формуванні методологічних підходів до вивчення природи недержавної правоохоронної діяльності, дослідженні фундаментальних засад її здійснення, аналізі особливостей правового становища суб’єктів недержавної правоохоронної діяльності в Україні, удосконаленні понятійно-категоріального апарату зазначеної проблеми, оскільки він до кінця не розроблений та дефініції понять не узгоджені. У сучасній юридичній науці залишаються спірними питання про сутність понять “правоохоронна діяльність”, “недержавна правоохоронна діяльність”, “недержавна правоохоронна система”, “недержавні суб’єкти правоохоронної діяльності”, не до кінця розкрито питання про види недержавної правоохоронної діяльності, засоби та цілі її здійснення.

Актуальність окресленої теми виявляється також у подальшому розвитку вчення про природу юридичної діяльності, удосконаленні існуючих уявлень про види, структуру, функції, цілі та засоби її здійснення, місце недержавної правоохоронної діяльності серед інших видів юридичної діяльності.

Крім того, необхідність проведення комплексного загальнотеоретичного дослідження юридичної природи недержавної правоохоронної діяльності в Україні посилюється тим, що: 1) спеціальних досліджень з цієї проблеми проводилось недостатньо, незважаючи на їх важливість; 2) наявні розробки не можуть бути визнані повними, оскільки вони, як правило, мають прикладний характер і не розкривають основних, фундаментальних питань, пов’язаних з комплексним системним аналізом сутності недержавної правоохоронної діяльності. Відсутність загальнотеоретичних напрацювань з цієї проблематики призводить до того, що науковці, які розглядають цю проблему в межах галузевих юридичних наук, неминуче вимушені “натикатися” на загальні питання цієї проблеми.

Практичне значення обраної теми полягає у виявленні тенденцій та закономірностей між ефективністю функціонування недержавних правоохоронних суб’єктів та рівнем законності і правопорядку у суспільстві; створенні надійних юридичних механізмів захисту приватно-правових інтересів, необхідності пошуку оптимальних форм взаємодії та координації державних і недержавних правоохоронних органів у галузі боротьби з правопорушеннями, визначенні суб’єктів та видів державного контролю за здійсненням недержавної правоохоронної діяльності.

Таким чином, фрагментарність у розробці теоретико-правових проблем недержавної правоохоронної діяльності, нагальна необхідність у залученні всіх соціальних інститутів, у тому числі й недержавних, до узгодженої діяльності у сфері правопорядку і зумовили обрання теми дисертаційного дослідження.

Зв’язок з науковими програмами, планами. Дисертацію виконано відповідно до п. 49 Плану наукових досліджень та розробок з удосконалення діяльності органів і підрозділів внутрішніх справ України на 2002 – 2005 рр., пп. 1- 13 Тематики пріоритетних напрямків дисертаційних досліджень на 2002-2005 рр., затверджених Наказом МВС України № 635 від 30.06.2002 р., п.1.1, п.1.3, п. 1.4 Головних напрямків наукових досліджень Національного університету внутрішніх справ на 2001- 2005 рр.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины