ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВІ НАСЛІДКИ ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА НЕРЕАБІЛІТУЮЧИМИ ОБСТАВИНАМИ :



Название:
ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВІ НАСЛІДКИ ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА НЕРЕАБІЛІТУЮЧИМИ ОБСТАВИНАМИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДИСЕРТАЦІЇ

 

Актуальність теми дослідження. З проголошенням незалежності в Україні розпочався активний процес творення демократичної, соціальної та правової держави. Процес оновлення торкнувся практично всіх сфер життя українського суспільства. Особливе місце серед проблем, пов’язаних з утворенням української держави, посідає забезпечення гарантій належної реалізації прав та свобод людини і громадянина, у тому числі у сфері цивільно-правових відносин. Відповідно до Конституції України, права і свободи забезпечуються та гарантуються кожній людині, у тому числі й особам, які вчинили злочини, передбачені чинним Кримінальним кодексом (КК) України, але за тих чи інших підстав звільнені від кримінальної відповідальності за нереабілітуючими обставинами.

Звільнення від кримінальної відповідальності за такими обставинами осіб, які вчинили злочин, тягне за собою певні цивільно-правові наслідки, що зумовлюють цілий спектр правових засобів захисту законних прав та інтересів, насамперед фізичних та юридичних осіб, яким унаслідок учинення злочину заподіяно матеріальної шкоди та які вимагають її відшкодування, а також відновлення “доброго імені” громадянина, який звільняється від кримінальної відповідальності за нереабілітуючими обставинами.

Дослідженню цієї проблематики приділялася певна увага в радянській цивільно-правовій науці. Різні аспекти цієї проблеми розглядало багато авторів цивільно-правової, кримінально-процесуальної та інших галузей права як в Україні, так і далеко за її межами, а саме: М.М. Агарков, С.С. Алексєєв, Б.С. Антимонов, С.О. Олександров, Ю.Г. Басін, Б.Т. Безлєпкін, В.П. Божьєв, Д.В. Боб­рова, С.М. Братусь, В.С. Го­панчук, О.В. Дзера, А.Я. Дубинський, В.В. Луць, О.Г. Мазалов, Г.К. Ма­твєєв, З.З. Зі­натуллін, О.О. Красавчіков, Н.С. Кузнєцова, В.Т. Нор, І.І. Пет­рухін, О.О. Підопригора, В.М. Савицький, В.Т. Смирнов, Н.Д. Са­ніахметова, А.О. Собчак, В.О. Туманов, М.І. Хандурін, Є.О. Харитонов, Я.М. Шевченко. Проте донині не проведено цілісного дослідження, яке б охоплювало в комплексі ті проб­леми, що складають зміст інституту цивільно-правових наслідків звільнення осіб від кримінальної відповідальності у зв’язку з нереабілітуючими обставинами.

Багато питань, пов’язаних із даною проблемою, і сьогодні залишаються гостродискусійними, вирішуються як у теорії, так і на практиці по-різному і, на думку дисертанта, не завжди правильно.

Не можна вважати повністю завершеним і нормативне врегулювання цих питань у законодавстві України, тому є необхідним напрацювання відповідних рекомендацій для ефективного використання правових норм, що існують, глибока теоретична розробка положень, по­в’я­заних із цивільно-правовими наслідками звільнення від кримінальної відповідальності за нереабілітуючими обставинами.

Водночас донині в Україні не було проведено жодного монографічного дослідження, присвяченого даній проблемі, в якому б зазначені положення базувалися на практичному досвіді з урахуванням чинного національного законодавства.

Усе вище зазначене й обумовлює вибір даної теми дисертації, зважаючи на її актуальність та практичну значущість, а також недостатню теоретичну розробленість.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційного дослідження виконана згідно з планом науково-дослідної роботи відділу проблем цивільного, трудового й підприємницького права Інституту держави і права ім. В.М. Корецького Національної академії наук України “Приватно-правові засади нового цивільного законодавства України”.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины