ПОПЕРЕДЖЕННЯ ЗЛОЧИННОСТІ ЗАСОБАМИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА



Название:
ПОПЕРЕДЖЕННЯ ЗЛОЧИННОСТІ ЗАСОБАМИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми дослідження. Вивчення та розуміння механізмів, які дозволяють попереджувати злочинність засобами кримінального права, є значимим для ефективної протидії злочинності та обмеження її негативних наслідків. Особливо це є вірним в умовах реформування кримінального законодавства та системи кримінальної юстиції, що відбуваються в Україні.

Тим чи іншим аспектам питання про попередження злочинності засобами кримінального права присвятили свої роботи автори, які працювали в галузях теорії кримінального права, соціології кримінального права та права загалом і кримінології. Комплексність теми зумовила велику кількість підходів, що їх використовували автори при її розгляді, а також те, що багато з наявних досліджень приділяють увагу лише певним аспектам названої теми.

Найбільшу увагу в літературі було приділено одному з таких аспектів, а саме превентивній ролі кримінального покарання. Цьому питанню присвятили свої роботи вчені-юристи Л.В. Багрій-Шахматов, М.О. Беляєв, І.М. Гальперін, Г.А. Злобін, І.І. Карпець, І.С. Ной, Н.А. Огурцов, А.А. Піонтковський, С.В. Полубінська, В.В. Похмєлкін, В.С. Прохоров, А.Л. Ременсон, М.О. Стручков, О.Г. Фролова, М.Д. Шаргородський, І.В. Шмаров та інші. Питання про роль кримінального права в протидії злочинності в радянській правовій літературі також традиційно розглядалося в рамках проблематики кримінальної політики. Авторами робіт з цього напрямку досліджень є М.О. Беляєв, П.С. Дагель, І.А. Ісмаїлов, В.С. Комісаров, А.І. Коробєєв та інші. Попереджувальна роль кримінального права ставала предметом уваги в роботах В.О. Глушкова, В.А. Єлеонського, Р.А. Сабітова, Е.О. Саркісової, Є.Л. Стрельцова, присвячених окремим інститутам кримінального права. Проблему попереджувальної ролі кримінального права з точки зору функцій та принципів кримінального права досліджували Г.А. Злобін, С.Г. Кєліна, В.М. Коган, М.Й. Коржанський, В.М. Кудрявцев, Н.Ф. Кузнєцова, В.Д. Філімонов та інші. А.Ф. Зелінський, О.І. Марцев, Е.О. Саркісова присвятили темі ролі кримінального права в попередженні злочинів свої комплексні дослідження. Ключові питання щодо соціальної ролі кримінального права, в першу чергу в попередженні злочинності, розглянули в свої роботах В.М. Коган, О.М. Литвак та Л.І. Спірідонов.

Крім того, для дослідження кримінально-правових засобів попередження злочинності важливими є роботи авторів, що розробляли теорію попередження злочинності, приділяючи увагу співвідношенню правових та соціальних факторів в рамках цього процесу, зокрема С.В. Бородіна, В.В. Голіни, М.М. Голоднюка, В.М. Дрьоміна А.П. Закалюка, В.С. Зеленецького, М.І. Зубкової, А.Е. Жалінського, О.М. Костенка, А.Г. Лєкаря, Е.І. Раски, В.М. Соміна, А.П. Тузова та інших.

Необхідність комплексного аналізу висновків великої кількості дослідників, а також необхідність привести теоретичну розробку вказаної теми у відповідність із сучасними соціально-правовими уявленнями, зумовлюють актуальність теми дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дослідження спрямовано на реалізацію положень Комплексної програми профілактики злочинності на 2001-2005 роки, затвердженої Указом Президента України від 25 грудня 2000 р. № 1376/2000. Роботу виконано відповідно до планів наукових досліджень, які здійснюються Одеською національною юридичною академією у відповідності з темою "Правові проблеми становлення і розвитку сучасної Української держави" (державний реєстраційний номер 01015001195) і є складовою частиною наукових досліджень кафедри кримінального права ОНЮА на 2000 – 2005 роки "Забезпечення соціальної справедливості нормами кримінального права".

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины