ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВІ ПРОБЛЕМИ УПРАВЛІННЯ АКЦІОНЕРНИМ ТОВАРИСТВОМ



Название:
ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВІ ПРОБЛЕМИ УПРАВЛІННЯ АКЦІОНЕРНИМ ТОВАРИСТВОМ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Світова історія та практика свідчать про те, що найбільш розповсюдженою та ефективною формою спільної участі для здійснення підприємницької діяльності шляхом об’єднання капіталів, є акціонерні товариства. Соціально-економічні зміни, які відбуваються в Україні, призвели до певних перетворень в системі юридичних осіб, що знайшло своє відображення в прийнятих ЦК та ГК України, які визначили правовий статус юридичних осіб, порядок їх створення та діяльності, встановили правові основи формування та функціонування органів юридичних осіб. Актуальність теми дослідження викликана тим, що корпоративне право взагалі, та відносини корпоративного управління зокрема, знаходяться в Україні на початковій стадії розвитку. З прийняттям ЦК України предметом регулювання цивільного права стали відносини з управління юридичними особами, що обумовило об’єктивну необхідність та нагальну потребу розглянути та дослідити відносини з управління акціонерним товариством.

Хоча в правовій літературі проявляється зацікавленість до дослідження відносин діяльності акціонерних товариств, однак питання управління акціонерним товариством, проблеми утворення та діяльності його органів все ще потребують детальних та зважених досліджень, особливо в зв’язку з розробкою нового Закону України “Про акціонерні товариства”.

Управління акціонерним товариством здійснюється його органами, через них товариство набуває цивільні права та обов’язки, а тому порядку їх утворення та діяльності надається велике значення. Право активно впливає на суспільні відносини і від рівня правових досліджень залежить розвиток економічних відносин в країні, учасниками яких виступають й акціонерні товариства. Внаслідок цього виникає необхідність визначити теоретичну базу, на якій будуються відносини з управління акціонерним товариством, встановити підстави виникнення у акціонера права на управління акціонерним товариством, порядок реалізації цього права та його припинення. Результати дослідження дозволять виявити шляхи найбільш ефективного управління акціонерним товариством.

Дослідженню проблем діяльності акціонерних товариств, визначенню порядку формування, компетенції органів управління юридичних осіб, відповідальності їх членів присвячувалось багато робіт вчених-юристів. Вихідними даними для розробки теми стали дослідження таких радянських, російських та українських вчених, як Агарков М.М., Александров Н.Г., Алексеев С.С., Басін Ю.Г., Блюмхардт О., Боброва Д.В., Вінник О.М., Глусь Н.С., Гордон В.М., Грибанов В.П., Дзера О.В., Іонцев М.Г., Іоффе О.С., Камінка А.І., Кашаніна Т.В., Керженцев П.М., Кібенко О.Р., Красько І.Ю., Кузнєцова Н.С., Кулагін М.І., Кучеренко І.М., Ломакін Д.В., Лунц Л.А., Луць В.В., Майданник Р.А., Маслов В.Ф., Матвєєв Г.К., Мейєр Д.І., Михайлов С.В., Могилевський С.Д., Петровичева Ю.В., Полковніков Г.В., Пушкін О.А., Садіков О.Н., Самощенко І.С., Спасибо-Фатєєва І.В., Суханов Є.О., Тарасов І.Т., Толстой Ю.К., Халфіна Р.О., Харитонов Є.О., Черепахін Б.Б., Шевченко Я.М., Шершенєвич Г.Ф., Щербина В.С., Щербина О.В., Яроцький В.Л. та ін.

Проте після прийняття Цивільного кодексу України питання управління акціонерним товариством не були предметом комплексного дослідження, в зв’язку з чим на сьогодні існує необхідність перегляду та вдосконалення як теоретичних проблем правової природи цих відносин, підстав їх виникнення, так і проблем правового забезпечення діяльності органів акціонерного товариства. Прийняття Цивільного та Господарського кодексів України потребує їх детального вивчення та аналізу з метою вдосконалення їх норм, яке має базуватись на всебічному розгляді акціонерних відносин як з позиції теорії цивільного права, так і з використанням практичного досвіду, набутого з діяльності створених в нашій країні акціонерних товариств.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційного дослідження виконана згідно з планом науково-дослідної роботи відділу проблем цивільного, трудового і підприємницького права Інституту держави і права ім. В.М.Корецького Національної академії наук України “Приватно-правові засади нового цивільного законодавства України”.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины